Sačuvajte hranljive sastojke hrane
Sačuvajte hranljivu vrednost svežih namirnica tako što ćete ih pripremati neposredno pred obrok. Pri upotrebi organskih namirnica, koje su gajene bez korišćenja hemijskih materija, voće i povrće uglavnom treba što manje ljuštiti.
No, ako jedete “obične” proizvode, ne zaboravite da bilo kakvi tragovi insekticida, fungicida ili herbicida najčešće zaostaju u kori i spoljašnjim delovima. Hranu uvek pažljivo operite.

Voće i povrće kuvajte kratko, kako biste sačuvali vitamine i minerale. Ako pržite hranu, pržite je kratko i svaki put upotrebite novo ulje. Sve namirnice najbolje je koristiti kada su sasvim sveže, jer stajanjem gube mnoge korisne sastojke. Povrće pre čišćenja treba oprati pod tekućom vodom. Nikada ga ne ostavljajte u vodi, jer se time gube korisni sastojci. Jedini izuzetak je krompir; on može da stoji u vodi nekoliko sati. Povrće se kuva što kraće i u što manje vode. So dodajte tek pred kraj. Povrće treba seći na komade tek neposredno pred kuvanje. Meso i ribu ne treba soliti mnogo pre upotrebe jer so izvlači sokove iz tkiva. Pržena džigerica soli se tek kada je gotova, a povrće kada provri.

Sitno seckano začinsko bilje, kao što su peršun i mirođija, treba stavljati u jelo tek pred kraj kuvanja, a ne kuvati ih zajedno s jelom. Kada kuvate meso u supi — ako želite kvalitetnu supu, stavite meso u hladnu vodu; ako želite kvalitetno meso, stavite ga u vodu tek kada provri.

Ako želite da pečete kolač s filom od sira a nemate dovoljno sira, narendajte u fil nekoliko kuvanih krompira i blago promešajte. Tako ćete dobiti veću količinu kompaktnijeg fila blažeg ukusa.

Ako jaje tokom kuvanja napukne, uspite u vodu kašiku sirćeta. Tako belance neće više curiti.

Ako kolač tokom pečenja opasno porumeni odozgo a iznutra još nije pečen, zaštitite ga od zagorevanja aluminijumskom folijom.

Ako ne želite da masnoća pri prženju zagori ubacite u nju 2-3 koluta očišćene šargarepe.

Ako nemate dovoljno oraha možete ih nadoknaditi prezlom, ovsenim pahuljicama ili proprženim grizom.

Ako se testo lepi za ruke, pomoći će ako ih premažete uljem.

Ako treba da spremite pržene bademe, sipajte ih u vruću vodu, kuvajte 20 sekundi, izvadite i očistite. Posle ih stavite na tiganj s malo ulja i uz stalno mešanje ih propržite.

Ako vam za pripremu kolača trebaju mlevene piškote, možete ih staviti u kesu i onda ih oklagijom izmrviti. Na ovaj način možete pripremiti i orahe ako vam trebaju seckani.

Alevu papriku stavite u zapršku tek kada je brašno već prženo. Dovoljno je da ostane na vrelom ulju samo par sekundi.
Kako sačuvati vitamine i hranljive sastojke u hrani

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *