garniranje

Gurmani kažu da je izgled jela jednako važan kao i ukus. Zato je ukrašavanje, tzv. “garniranje” posluženja, posebna veština. Postoje tri osnovna pravila garniranja:
• garniranje treba da istakne, a ne da sakrije jelo;
• ukrasi uvek treba da budu u kontrastnim bojama;
• ukus ukrasa treba da dopuni ukus jela.

Najjednosavniji i najbrži način garniranja hladnog posluženja je da uzmete tubu majoneza i napravite venčiće oko ivica posude na kojoj servirate. Uz nekoliko listova zelene salate jednostavno ne možete da pogrešite. Ako želite da postignete upečatljiv efekat, postoji mnogo ukrasa od priručnog materijala, onog koji već imate u frižideru ili ostavi.

Garniranje rotkvica
Oštrim nožem zasecite rotkvicu u obliku ruže. Potopite je satdva u ledenu, blago posoljenu vodu da se rastvori u oblik cveta.
Garniranje-Luk
Krupnu glavicu crnog luka isecite na kolutove i razdvojte ih. Svaki kolut uvaljajte u alevu papriku, seckani peršunov list ili krupno mleveni biber.
Paradajz
Često se koriste kriške paradajza, koje daju živost posluženju. Za naročiti efekat zasecite manji paradajz do polovine i u useke stavite kriške krastavca. Takođe možete da napravite i korpice s drškom. Pažijivo ljuštite čvrsti paradajz tako da dobijete što dužu traku. Savijte je u “ružicu” s korom prema unutra. Dodajte “listove” od vlasca ili pera mladog luka.
Garniranje-Limun
Kolutići ili kriške limuna su ukras sami po sebi. Pre sečenja na kolutiće pažljivo napravite uslužne useke u kori limuna. Tako će kolutić imati izgled zupčanika. Ako kolutić zasečete do polovine, možete napraviti uvojke od limuna. Polovini kolutića limuna odsecite ljusku skoro do kraja, pa je savijte prema unutra da se formira drškica.
Masline
Svejedno da li su crne ili zelene, s košticom ili punjene, masline mogu da se iskombinuju u mnoge maštovite ukrase na tanjiru.
Garniranje-Krastavci
Secite krastavac na kolutiće zajedno s korom. Važno je da krastavac ne bude suviše zreo, jer tada semenke sprečavaju tanko sečenje. Tanke kolutiće krastavca zasecite do polovine i uvijte u trubicu. Ako kolutićima krastavca izvadite sredinu i zasečete ih na jednom kraju, možete da napravite lančić od povezanih kolutova. Od kiselog krastavca možete da napravite lepezu tako što ćete uzduž presečeni krastavac tanko zaseći do dve trećine dužine.
Jaja
garniranje
Kontrastne boje tvrdo kuvanog jajeta prosto pozivaju na dodatno ukrašavanje. Grudvica ajvara kečapa je idealna. Od celog barenog jajeta možete da napravite pravu malu pečurku koristeći polovinu paradajza i tačkice majoneza.
Korpice
Čvrsti kivi, limun, pomorandžu ili paradajz zasecajte oštrim, šiljatim nožem, naizmenično naviše i naniže. Dobićete korpice sa zupčastom ivicom.
Celer
Stabljiku celerovog lista isecite na 5-6 cm dužine, pa svaki komadić gusto zasecite s oba kraja da se naprave čuperci.
Paprika
Naizmenično poređajte krupne, tanke kolutove paprike u različitim bojama. Omanju papriku gusto zasecite na donjem kraju. Ostavite dršku, samo izvadite semenke. Ostavite 1-2 sata u ledenoj vodi da se otvori u oblik zvončića. Karanfilić
Pupoljke karanfilića zabodite u maslinu ili trešnju.
Karfiol i brokoli
Razdelite na male cvetove i skuvajte. Složite naizmenično karfiol i brokoli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *