Džem od krušaka s limunom receptdžem od krusaka
PRIPREMITE:
• na 1 kg krušaka računajte
• 750 g šećera
• 2 limuna
Oljuštite kruške, isecite ih na osam kriški i očistite. Natopite ih sokom od jednog limuna. Kuvajte sirup od šećera i 1 dl vode da se lepo zgusne. Dodajte kruške, prokuvajte ih. Drugi limun isecite na tanke kriškice, dodajte kruškama i kuvajte zajedno. Kada se džem zgusne, sipajte ga u tegle.

Kruška sa začinima recept
PRIPREMITE:
-2 kg krušaka
– 1/2 dl jabukovog sirćeta 4 šolje šećera
-1 dl soka od pomorandže limunov sok
-1,5 kašike začina (cimeta, karanfilčića, muskatnog oraščića, komadić vanile)
Oljuštite i očistite kruške, pa ih isecite na male komade. Spustite u zakiseljenu vodu i kuvajte oko pola sata da omekšaju. Onda zgnječite (kao krompir za pire), pa propasirajte.
Izmerite količinu voćne kaše, treba da bude oko 7 čaša. Vratite u posudu, dodajte šećer, sok od pomorandže i limuna, kao i začine zavezane u čistu gazu. Kuvajte i mešajte da dobijete gustu marmeladu – otprilike ceo sat. Izvadite začine. Sipajte u prokuvane tople tegle. Pokrijte celofanom (dovoljno velikim da pokrije celu površinu), umočenim u alkohol, pa zatvorite tegle. Pokrijte prekrivačem, da se lagano hladi.

Slatka kruška jača srce, a njene semenke pomažu kod bolesti pluća i jačaju želudac. Ovo voće takode smanjuje lučenje žuči, gasi žed i zaustavlja povraćanje. Sočnu i slatku krušku Homer je u “Odiseji” nazvao darom bogova, dok je na stolu Luja XIV smatrana luksuznim voćem. Poreklomje iz zapadne Azije, a njena istorija duga je tri hiljade godina. Postoje, međutim, mišljenja daje još starija i da su u njenom ukusu mogli da uživaju i ljudi kamenog doba. Sve do 18. veka nije imala meko i sočno meso po kome je danas poznata, ali se od tada velika pažnja poklanja ukrštanju i gajenju krušaka. Postoje hiljade sorti ovog voća, a svaka je različita po obliku, veličini, boji, ukusu… U zemljama koje su vodeće po proizvodnji krušaka u Evropi dominiraju sorte abatefetel, konferans i viljamovka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *