Džem od kajsijekajsija kalorije
Oprati i oljuštiti 1 kg kajsija, izvaditi koštice, iseći ih na sitnije komade i posuti s pola kg šećera, pa ostaviti da odstoje 4 sata. Kuvati na jakoj vatri i tokom kuvanja dodati sok od 1 limuna, Kad je džem gotov, još vruć sipati u zagrejane tegle i hermetički zatvoriti.

Bistri sok od kajsije
Oprati 5 kg kajsija, izvaditi im koštice, iseči ih na manje komade i dodati 1 kg šećera. Izmešati i ostaviti da odstoje 4 sata, potom ih staviti u uložak sokovnika. Još vruć sok sipati u več pripremljene zagrejane flaše i hermetički zatvoriti, obaviti krpom i pustiti da se ohlade. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Ukuvane kajsije
Oprati i oljuštiti 2 kg kajsija, izvaditi im koštice, staviti ih u emajliranu posudu i pošećeriti sa 1,5 kg šečera. Ako su tvrde, mogu da se samelju. Pustiti da odstoje pokrivene 24 sata i potom kuvati na jakoj vatri dok se ne zgusnu. Još vruće ukuvane kajsije mešati 15 minuta, da se još više zgusnu, i sipati u zagrejane tegle. Tegle sa ukuvanim kajsijama staviti u zagrejanu rernu da se na površini dobije tanka kora. Sutradan, kad se ohlade, tegle hermetički zatvoriti celofanom i ostaviti na suvo, tamno i hladno mesto.


Čaj od kajsije

Sa 2 dl vruće vode preliti kašiku usitnjenih cvetova, poklopiti i posle pola sata procediti. Piti 2-3 šolje čaja u toku dana. Čaj se takođe može napraviti od kore i korena kajsije, ali tada mora da odstoji najmanje 4 sata nakon što se bilje prelije vrućom vodom.

Sok, sirupi, marmelade…
Kajsije se ne smeju brati prerano ili kupovati tvrđe, zelenkaste, jer ovo voće ne dozreva posle branja, pa treba izabrati plodove koji imaju izraženuboju i mekanu kožu. Možete ih čuvati do dva dana na sobnoj temperaturi ili do pet dana u plastičnoj kesici u frižideru. Ne podnose dug transport, pa se zbog toga suše ili konzervišu u obliku kompota ili marmelada. Isečene sveže ili konzervisane kajsije mogu biti odlične u kombinaciji s drugim svežim voćem kao voćna salata, sa žitnim pahuljicama ili umešane u testo za palačinke. I salatama od povrća možete dodati voćni ukus svežih kajsija: sa zelenom salatom ili avokadom i salatnim prelivom na bazi jogurta, može biti izvrstan mali letnji obrok, kao i prilog uz piletinu ili ribu. Odlične su kuvane i pečene. Poširane u šećernom sirupu s dodatkom desertnog vina, mogu se poslužiti sa šlagom, jogurtom ili sladoledom od vanile ili čokolade. Od svežih kajsija možete pripremiti ukusan džem, marmelade, kompote, sok ili rakiju. Džem i marmelade od kajsija zbog svog kvaliteta i prefinjene arome dodaju se uglavnom u vrhunske poslastice, obično u kombinaciji sa čokoladom (saher torta).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *