domaci majonez receptDomaći majonez možete da čuvate u frižideru do nedelju dana. Korisitite sveza jaja. Starije osobe, deca i oni koji imaju problema sa imunitetom, ne bi trebalo da jedu jaja koja nisu termički obrađena.

Mera: Oko 350ml (1 1/2 šolja).

Sastojci: 2 žumanceta, 350 ml (1 1/2 šolja) maslinovog ulja, 1-2 kašike soka od limuna ili belog vinskog sirćeta, 1-2 kašičice senfa, so i crni mleveni biber.
Savet: Majonez uspešno možete da napravite u blenderu ili ručno muteći sastojke.Ako majonez počne da se razdvaja, dodajte još jedno žumance. Mutite dok se ne stegne.

Varijante majoneza
Majonez sa krastavcem i mirodijom: Podelite krstavac dužine 7,5 cm, uzdužno na pola i izvadite kašikom sve semenke, pa ga sitno iseckajte. Dodajte krastavac u majonez sa 1 kašikom iseckane mirodije.

Zeleni majonez: Dodajte u majonez po 1/2 šolje sitno iseckanog peršuna i potočarke, 1 izmrvljen čen belog luka i 3 sitno iseckana mlada crna luka.

Tartar sos: Dodajte po 2 kašike iseckanog estragona i peršuna, po 1 kašiku iseckanog kapara i kiselih krastavčića, i sasvim malo limunovog soka ili sirćeta.