zasto nastaje celulitUprkos tome što se svake godine na tržištu pojave proizvodi sa čudotvornim dejstvom kojima se garantuje smanjenje celulita na spektakularan način, celulit je i dalje jedan od problema koji se sve češče javlja i koga je sve komplikovanije resiti. Glavna mana celulita je estetski faktor, jer je koža nepravilnog oblika u vidu čvorića ili grudvica, naročito u predelu zadnjice, butina i struka.

Terminom celulitis definiše se upala ili infekcija vezivnog tkiva kože i potkožne zone. Međutim, u istinskim slučajevima ovog poremećaja, nije došlo do zapaljenjskog ili infektivnog procesa. Na taj način ovaj je termin netačan, iako je korišćen od strane lekara i šire populacije. Iz ovog razloga, predloženi su različiti nazivi za celulit kao što je edematozna gojaznost ili patološke promene panikulusa koji su tačniji kada se posmatra sa isključivo naučne tačke gledišta.

Zbog čega nastaje celulit


Pitanje koje treba postaviti je zašto nastaje celulit i to skoro isključivo kod žena. Razlog treba potražiti u strukturi i raspodeli vlakana vezivnog tkiva koje je različito kod muškog i ženskog pola.
Na butinama se nalaze tri sloja masnog tkiva koja su međusobno odvojena vezivnim tkivom.

Sloj masnog tkiva koji se nalazi najbliže površini kože kod žena sastoji se iz velikih masnih ćelija sa malo vezivnog tkiva prilično osetljive strukture koja slabi tokom godina. S vremenom je sloj vezivnog tkiva sve tanji, sve dok ne dođe do toga da više ne može da sadrži masti, tako da se one usmeravaju prema površini kože. Kod muškaraca je vezivno tkivo mnogo deblje nego kod žena, a njegova struktura je u obliku mreže kojom se onemogućava deformacija. U 98% slučajeva celulit nastaje kod žena, a samo u 2 posto kod muškaraca. Ispitivanjem celulitičnog tkiva primećeno je da je došlo do značajnog rastezanja limfnih sudova u površinskoj zoni, dok je u dubljim delovima došlo do smanjenja elastičnih vlakana. Očigledna su dva razloga koji dovode do nastajanja celulita:

-Limfatička (tečnost) infiltracija u koži;
-Gubitak elastičnosti usled slabljenja vezivnog tkiva.

Stezanjem se može odrediti da li postoji celulit ili ne: ukoliko se nabora koža u predelu butina, kod osoba kod kojih se pojavio celulit može se primetiti deformacija koja se zadržava neko vreme. Ova pojava je uzrok nekoliko problema:

Prvi uzrok zbog koga nastaje celulit, kojeg smo već naveli, je da je usled dispozicije i osetljivosti vezivnog tkiva redukovana glatkoća kože; drugi uzrok zbog koga nastaje celulit je prisustvo edema (usled infiltracije plazme u koži), te je posledica da se novo vezivno tkivo razvija već deformisano. Druga navedena okolnost dovela je do toga da je proteklih godina cilj tretmana celulita samo njegovo smanjenje, a ne i eliminisanje, što je skoro i nemoguće.Celulit nastaje naročito često posle tridesete godine.

TRETMAN

Smanjenje telesne težine

Mnoge žene su frustrirane kada do smanjenja nastalog celulita nije došlo nakon obavljene dijete. Dijete i sistemi za mršavljenje poboljšavaju tonus tkiva jer se smanjuje količina masti u koži. Međutim, nije za čuđenje što u nekim primerima nakon dijete simptomi celulita postanu još vidljiviji usled smanjenja telesne mase.

Masaža
Masaža je od velikog značaja za poboljšanje elastičnosti i sposobnosti kože za infiltraciju. Veoma su značajne masaže vezivnog tkiva ili takozvani metod Dicke (kojom se učvršćuje vezivno tkivo) i limfna drenaža, to jest metoda doktora Vodera (stimuliše se limfna cirkulacija i smanjuje edem ili infiltracija tečnosti). Obema masažama stimuliše se cirkulacija krvi.