Zašto je dobro koristiti pivski kvasac za kosuNeke od glavnih pogodnosti upotrebe pivskog kvasca za negu kose uključuju lečenje ćelavosti, prevenciju sedenja, jačanje i bolji sjaj kose. Sadrži mešavinu vitamina B, koji su neophodni za rast kose i održavanje njenog zdravlja. Pivski kvasac nije isto što i pekarski kvasac. On se nalazi u jogurtu, voću, povrću i alkoholnim pićima, dok se pekarski kvasac uglavnom koristi za pravljenje lepinja i ostalih peciva. Razlika između ove dve vrste kvasca je u vrenju: pekarski kvasac narasta, a pivski ne.

Seda kosa

Prilikom starenja, pojedine bolesti kao što su oboljenje tiroidne žlezde ili dijabetes mogu prouzrokovati da prirodna boja kose postane seda. Dodavanje pivskog kvasca i kompleksa vitamina B će pomoći kosi da zadrži svoju prirodnu boju bez trošenja novca na skupe tretmane farbanja u salonima.

Gubitak kose kod muškaraca i žena

Pivski kvasac je odličan izvor biotina. Smatra se da je manjak ovog vitamina B-kompleksa jedan od glavnih uzroka opadanja kose kod muškaraca i žena svih uzrasta. Biotin se nalazi u ćelijama kose, koje su jedne od najaktivnijih ćelija u našem telu, te im je neophodna dovoljna količina biotina kako bi mogle redovno da se regenerišu.

Jačina kose

Starenje, neuhranjenost i loša cirkulacija kože glave mogu prouzrokovati slabu, lomljivu kosu. Pivski kvasac obiluje B vitaminima, koji su neophodni za rast kose, kao i hranljivim materijama koje poboljšavaju cirkulaciju kože glave i time jačaju folikule kose.

Sjaj kose

Kada kosa počne da raste, pivski kvasac joj daje zdrav sjaj, te dobijamo bujnu i elastičnu kosu punu života, koju je lako oblikovati.

Preporučeni dnevni unos

Pošto pivski kvasac treba koristiti kao dodatak ishrani, preporučena dnevna količina je veoma mala. Pored konzumiranja hrane i pića koja ga sadrže, kao što su voće, povrće (smokve, kiseli krastavci, paradajz i masline) i pivo, potrebno bi dodati i jednu kafenu kašičicu pivskog kvasca u hranu ili času vode.

Oprez

Ukoliko ste skloni gljivičnim infekcijama, imate dijabetes ili uzimate MAO inhibitore, budite oprezni pre uzimanja pivskog kvasca.

Izvori

Pivski kvasac možete pronaći na rafovima sa vitaminima i dodacima ishrani u mnogim apotekama.

Dodatne koristi pivskog kvasca

Smatra se čudotvornim lekom za akne. Ukoliko neko duži vremenski period ima problem sa aknama i njihovim stalnim izbijanjem, trebalo bi da u svoju dnevnu ishranu uključi pivski kvasac.

Postoje takođe pogodnosti pivskog kvasca za suzbijanje adrenalinskog umora, koji se opisuje kao skup simptoma i znakova ispoljenih prilikom nepravilnog funkcionisanja nadbubrežnih žlezda. Ovaj poremećaj se najčešće povezuje sa hroničnim stresom, ali takođe se može javiti tokom ili nakon akutnih ili hroničnih infekcija, naročito respiratornih.

Simptomi adrenalinskog umora se ne mogu ublažiti snom. Osoba može normalno da se oseća, bez ikakvih znakova bolesti vidljivih na telu, ali da oseća opštu malaksalost ili da bude depresivna. Ljudima koji pate od adrenalinskog umora ujutru je često potrebna kafa kako bi započeli dan ili konzumiraju napitke sa velikom količinom kofeina kako bi obavljali svakodnevne poslove.

Kako biste iskoristili pogodnosti pivskog kvasca, možete ga dodati svom omiljenom sirovom voću ili povrću. Kvasac ima „puterast” ukus te je savršen dodatak mnogim jelima i namirnicama.Tako je ukusan! Jednako ga je lako napraviti kao i pojesti!