svežinu i sjaj kožiKaže se da su oči ogledalo duše. Međutim, koža je glasnik onoga što se u duši događa.Jeste li videli kako nekome lice jednostavno zablista? Tada možete biti sigurni da unutra vlada sreća, zadovoljstvo i radost. Ili obratno, kad koža izgleda sivo i beživotno, zapitate se – šta se toj osobi događa?
Koža je naš organ komunikacije, to je prva prezentacija spoljašnjem svetu i daje nam osećaj sigurnosti ili nesigurnosti, čini nas stabilnim ili nesrećnim. Prvi jutarnji pogled u ogledalo vrlo je važan. Ako imate nešto što ne možete da prikrijete, to može da izazove osećaje od nelagode do anksioznosti, pa čak i depresiju. Dokazano je da psiha i te kako deluje na stanje kože, a i kako stanje kože deluje na psihu.

Akne su, međutim, bolest koja nastaje iz različitih pobuđenih stanja, kod žena su još podstaknute hormonskom neravnotežom, policističnim jajnicima, stresom. Ne zna se tačno šta sve uzrokuje pojačanu aktivnost lojnih žlezda i jake upale, ali postoje sredstva za borbu, samo je potrebno strpljenje. Međutim, mladi ljudi po strukturi svoje ličnosti često nisu spremni da sve to prihvate, upravo zbog psihološkog stanja, koje opet ne mora uvek da bude krivac. Neko može da pretrpi veliki stres, a da se to ne odrazi na koži. Tek osoba koja ima gensku predispoziciju može da oboli,ali i kod nje taj gen može da miruje ceo život. Ipak, kad se bolest jednom pojavi, zbog njene izloženosti pogledima mnogi pate, a baš ta patnja, odnosno psihološki stres, može da pogorša i osnovnu dermatološku bolest.

Saveti uz pomoć kojih ćete zablistati spolja i iznutra

Rozacea

Crvene mrlje na obrazima nisu uvek poželjne. Rozacea, koja je inače mnogo izraženija kod svetloputih žena, nastaje kad su krvni sudovi lica skloni širenju. To može da bude uzrok crvenila, upale kože i pojave gnojnih bubuljica po obrazima i nosu. Genetski faktor u određenoj meri povećava rizik, ali postoji i niz drugih činilaca, kao što su ekstremne temperature, začinjena hrana, kofein, alkohol i kozmetički proizvodi na bazi ulja, koji mogu da pogoršaju stanje i intenziviraju simptome.

Šta možete sami
Kao prvo, počnite da vodite dnevnik o tome šta jedete i koje proizvode koristite, jer će vam to pomoći da otkrijete staje podstaklo novu epizodu crvenila, a kad ustanovite šta je kod vas okidač, ubuduće to izbegavajte. Osim toga, s obzirom da osobe koje pate od rozacee imaju vrlo osetljivu i iritabilnu kožu, trebalo bi da “obično” mleko za čišćenje zamenite hipoalergenim i da počnete da koristite hidratantnu kremu sa umirujućim sastojcima (aloja, kamilica, zeleni čaj). Za uklanjanje bubuljica, jednom nedeljno očistite lice pilingom na bazi glikolne kiseline.
Kako lekar može da vam pomogne
Lekar može da vam prepiše topički antimikotik. Takva krema uništitiće organizme koji su prouzrokovan upalu i crvenilo. Takođe, pitajte svog lekara za mogućnost lečenja laserom. U tom slučaju, laserom se smanjuju proširenja
krvnih sudova i ublažava intenzitet i rasprostranjenost crvenila. Za vidljive rezultate potrebna su dva do tri tretmana.

Akne

Hormonske promene, koje mogu biti izazvane stresom ili menstruacionim ciklusom, često su krivci za pojavu omraženih akni. Takve promene hormonskog statusa izazivaju prekomernu proizvodnju loja i ćelija kože unutar pora. Na taj način stvara se čep, što dovodi do gomilanja bakterija i bubrenja u folikulu ispod njega. Osim toga, i kozmetički proizvodi koji sadrže ulje takođe mogu da zapuše pore i prouzrokuju stvaranje akni.
Šta možete sami
Izvadite patike iz ormara. Poželjno je trideset minuta vežbanja dnevno da bi se regulisao nivo hormona u organizmu, a to će smanjiti i učestalost pojave akni. Sledeći korak je da svoj neseser napunite odgovarajućim kozmetičkim proizvodima. Ujutro i uveče umivajte lice sredstvom za čišćenje na bazi sastojaka umirujućeg dejstva, poput kamilice. Oni će sprečiti nadraženost i isušenost kože, koje neretko prate akne. Posle toga nanesite hidratantnu kremu koja sadrži salicilnu kiselinu. A kad se bubuljica ipak pojavi, uvek imajte pri ruci proizvod posebno namenjen za njihovo tretiranje. I još jedan savet: izbegavajte da cedite bubuljice, jer posle toga ostaju ožiljci kojih ćete se teško resiti.
Kako lekar može da vam pomogne
Ako ne dođe ni do kakvih poboljšanja posle primene ovih saveta, potražite pomoć dermatologa. Tipični tretmani uključuju primenu krema na bazi retinoida – derivata vitamina A, koji održavaju pore čistim i prohodnim, kao i antibiotskih gelova koji drže pod kontrolom bakterije na površini kože. Dermatolog vam može preporučiti i terapiju tabletama (oralnim kontraceptivima, koji pomažu u regulisanju nivoa hormona) ili izotretinoinom, koji se koristi za lečenje teških oblika akni, a blokira proizvodnju loja. Takođe, raspitajte se i o laserskim tretmanima koji su usmereni ili na zagrevanje lojnih žlezda, kako bi se eliminisala prekomerna količina loja, ili na uništavanje bakterija u porama. Rešenje s trenutnim učinkom za uklanjanje bubuljica su kortizonske injekcije.

Tamne mrlje

Hiperpigmentacija može da se pojavi kao posledica preteranog višegodišnjeg izlaganja suncu ili zbog oštećenja kože, recimo posle istiskivanja bubuljica. Naime, kako koža zaceljuje, ćelije u tom području luče više melanina, pa dolazi do stvaranja tamne fleke. Ako pak na obrazima ili čelu imate veće pigmentisane površine, moguće je da je reč o melazmi, vrsti hiperpigmentacije prouzrokovanoj prevelikom količinom estrogena u organizmu, do koje može doći tokom trudnoće, uzimanja kontracepcijskih pilula ili zbog terapija za lečenje neplodnosti.
Šta možete sami
Srećom, postoji čitav niz novih proizvoda kreiranih upravo za ujednačavanje i posvetljavanje boje kože. Potražite one koji sadrže azelaičnu ili kodžik kiselinu, zeleni čaj ili vitamin C. Uz primenu tih proizvoda, rezultati bi trebalo da budu vidljivi već posle 12 nedelja. Važno je i da tokom letnjih meseci redovno, a ne
samo na plaži, upotrebljavate proizvod za zaštitu od sunca širokog spektra, i to najmanje sa zaštitnim faktorom 30, jer će tamne mrlje pod dejstvom UV zraka dodatno potamneti i poništiti poboljšanja koja ste u međuvremenu postigli kremama za posvetljivanje.
Kako lekar može da vam pomogne
Hiperpigmentacijske fleke, a posebno melazma, mogu se lečiti takozvanim OTC lekovima (over the counter ili lekovima za samolečenje), pa zamolite dermatologa da vam preporuči kremu za izbeljivanje. Takve kreme, čiji je sastav na bazi hidrokinona, smanjuju količinu pigmenta koji proizvode vaše ćelije, a postojeće fleke posvetle za četiri do osam nedelja primene. Bilo bi dobro i da jednom mesečno odete kod dermatologa na piling glikolnom kiselinom, koji će ujednačiti boju tena. Osim toga, lekar vam može preporučiti i ciklus tretmana IPL uređajem, koji toplotom uništava pigmentisane ćelije.

Ekcem

Svrab i perutanje ponekad mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg od suve kože. Ako se mrlje koje svrbe i perutaju se javljaju uvek na istim mestima, moguće je da patite od ekcema, upale koja je česta kod osoba sklonih alergijama. Ekcem se javlja kad agresivni sapuni, pregrejan vazduh u prostorijama i suvo ili hladno vreme oslabe zaštitnu barijeru kože uzrokujući nastanak “pukotina”, kroz koje u kožu prodiru alergeni kao što su prašina, životinjske dlake i slično.
Šta možete sami
Prvi korak je da naučite da prepoznate znake koji najavljuju razbuktavanje ekcema. Koža obično na tome mestu počne da svrbi dan-dva pre nego što ekcem postane vidljiv, pa bi trebalo, čim to primetite, da promenite uobičajen način nege. Za početak, odmah pređite na pranje hipoalergenim sapunom, a posle toga na kožu nanesite hidratantni losion bez mirisa i po mogućnosti na bazi ekstrakta ovsa, koji ublažava svrab i sprečava perutanje.
Kako lekar može da vam pomogne
Ako odgovarajuća nega kože ne pomogne, lekar može da vam prepiše steroidnu mast, koja će držati pod kontrolom upalu i omekšati ogrubelu i nadraženu kožu na područjima zahvaćenim ekcemom.

Psorijaza

Simptomi ove hronične bolesti, crvenilo s belim ili srebrnim ljuskicama, najčešće na vlasištu, laktovima, kolenima ili zadnjici, vremenom mogu stvoriti ružna oštećenja kože. Psorijaza se javlja kad odbrambeni mehanizam počne da šalje “lažne” signale koji podstiču ubrzanje ciklusa rasta ćelija kože. Normalno ćelija sazreva i odumire svakih
28 dana, ali kod osoba obolelih od ove bolesti ćelije sazrevaju u roku od tri do četiri dana i zatim izbijaju na površinu kože.
Šta možete sami
Izbegavanje najčešćih okidača za simptome psorijaze (među kojima su stres, određeni tekovi i sve materije na koje je osoba alergična) može biti od velike pomoći. Da biste nežno uklonili ljuskice sa zahvaćenih područja, u vodu za kupanje stavite malo mleka u prahu. Laktična kiselina omekšaće ljuskice, pa će se one lakše odvojiti od kože i otpasti. Posle kupke, zahvaćena područja namažite tankim slojem hipoalergenog losiona za telo ili, ako je psorijazom zahvaćeno vlasište, kosu perite hipoalergenim dermokozmetičkim šamponom.
Kako lekar može da vam pomogne
Za smirivanje upale na telu mogu se primeniti topičke steroidne masti, dok vam za perutanje kože na vlasištu lekar može prepisati šampon na bazi salicilne kiseline. Osim toga, lekar vam može predložiti i fototerapiju, jer izlaganje UVB zracima usporava proces obnove i rasta ćelija. Kakvi su rezultati takve terapije? Meka, nežna i glatka koža koju ćete s ponosom izložiti pogledima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *