Ako želite da oporavite krte i lomljive nokte i kosu i date im zdraviji izgled, pogledajte koji vitamini Vam u tome mogu najbolje pomoći.

Svako bi voleo zdravu, dugačku i sjajnu kosu i zdrave, lepo manikirane, jake nokte. Izgled Vaše kose i noktiju može dosta govoriti o stanju Vašeg zdravlja uopšte. Manjak vitamina i minerala se, između ostalog, odražava i na kosu i nokte. Želite li bujniju, sjajniju i zdraviju kosu? Želite li zdrave, jake, dugačke nokte koji se ne krzaju i ne lome? Ako je odgovor „da“, pogledajte koje vitamine i minerale biste više trebali da konzumirate.

Gotovo svako se suočava sa opadanjem kose i to je sve izrazitije kako starimo. Krhki nokti idu ruku pod ruku sa manjkom vitamina. U svakom slučaju, postoje vitamini koji podstiču rast i zdravlje kose i noktiju. Manjak tih vitamina ne uzrokuje samo njihov sporiji rast, već i lošiji izgled. Ovo možete lako rešiti unosom određenih vitamina. Zajedno sa njima, morate se pridržavati i određenog režima ishrane kako bi svi hranljivi sastojci bili izbalansirani, i piti mnogo vode. Ovo će se posebno odraziti na bolji izgled Vaše kože.

 

Vitamini koji pomažu rast kose

Korenu dlake su potrebni vitamini, minerali, aminokiseline i enzimi kako bi kosa mogla da raste. Nedostatak nekog bitnog sastojka uzrokuje beživotnu, lomljivu kosu i opadanje kose. Mnigi tvrde da neki specijalizovani proizvodi od vitamina sprečavaju ćelavljenje i podrsiču rast kose. Kod klasičnog ćelavljenje prisutan je i faktor genetike, tako da, bez obzira na to šta jedete i pijete, teško da ćete u potpunosti rešiti problem. Međutim, svakako možete rešiti probleme kojima je uzrok loša ishrana.

vitamini za nokte


Najbitniji vitamini za rast i održavanje zdrave kose su:

Kompleks vitamina B
Kompleks vitamina B se često naziva i „vitaminom lepote“ jer doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju i podstiče rast kose. Takođe sprečava opadanje kose i sede vlasi. U dijetu je potrebno uključiti dnevni unos od najmanje 50 mg folne kiseline, vitamina H (biotina) i inozitola, najbitnijih vitamina iz B grupe. Jedite ćuretinu, jetru (bilo koje živine), čili, papriku, banane, sočivo, ovas, ječam, krupno mlevenu pšenicu, avokado, brazilski orah i ostalo koštunjavo voće itd. Oni su bogati vitaminima B grupe i ubrzavaju metabolizam. Najznačajniji vitamini iz grupe B za rast kose jesu:

– Inozotil – pomaže kod sprečavanja opadanja kose

– Niacin – poznat i kao vitamin B3, poboljšava cirkulaciju i podstiče rast kose

– Pantenol – ili vitamin B5 je najvažniji za rast kose. Podstiče brži rast kose i sprečava njeno opadanje. Smatra se da ovaj vitamin ima uticaja i na boju kose

– Riboflavin – ili vitamin B2 utiče na zdravlje korena dlake, što dalje ima kao posledicu brži rast i manje opadanja kose

– Pirodoksin – poznat i kao vitamin B6 pomaže u rastvaranju značajnih aminokiselina i proteina u koži glave, što dalje utiče na rast i smanjivanje opadanja kose

– Biotin – jedan od najznačajnijih vitamina za kosu koji sprečava opadanje kose, preranu pojavu sedih i dosta poboljšava zdravlje kose. Najvažnija uloga mu je u sprečavanju opadanja kose.

Vitamin C
Vitamin C je antioksidans koji podstiče cirkulaciju u koži glave i tako poboljšava zdravlje kože, a samim tim i rast zdrave kose. Jedite citruse, pomorandže, kivi, jagode, ananas, lubenice, zelenu i crvenu papriku jer su ove namirnice bogate vitaminom C. Pored navedenih svojstava koji podstiču rast zdrave kose, ovaj vitamin pomaže i u stvaranju kolagena koji je vrlo važan za kosu, kao i za nokte. Vitamin C uništava slobodne radikale koji su štetni za kosu i nokte i tako doprinosi zdravijem izgledu i jačim i lepšim noktima i kosi.

Vitamin E
Vitamin E je takođe antioksidans koji uništava slobodne radikale i podstiče cirkulaciju u koži glave. Vitamin E se nalazi u koštunjavom voću, zelenom povrću (spanaću, zelenoj salati i sl.), žitaricama, maslinovom i nerafinisanim biljnim uljima, čak i u nekim žitaricama. Vitamin E utiče i na teksturu dlake, odnosno čini kosu bujnijom i mekšom. Ovaj vitamin je jedan od najvažnijih koji utiču na brži rast kose.
Vitamin A
Vitamina A je koristan za koren dlake jer stvara supstance koje ga „podmazuju“ i sprečavaju njegovo isušivanje. Kako hrani koren dlake, logično je i da podstiče brži rast kose. Pomaže u izgradnji nervnih vlakana oko korena dlake i tako sprečava njeno oštećivanje. Vitamin A se nalazi u mlečnim proizvodima: siru, mleku; zatim u šargarepi, brokoliju, spanaću, bundevi i slatkom krompiru.

Vitamini za nokte

Mnogi ljudi koji unose malo gvožđa imaju tzv. „kašikaste nokte“, odnosno, udubljene, poput kašike. Lomljivi i nokti koji se lako krzaju su takođe znak manjka gvožđa, problema sa štitnom žlezdom, problema sa jetrom i cirkulacijom. Ovi vitamini i minerali će poboljšati zdravlje i stanje Vaših noktiju (kao i celokupno zdravlje).
Vitamin A
Nedostatak vitamina A čini nokte suvim i krtim. Ako Vam se nokti lako lome, to je znak da ne konzumirate vitamin A u dovoljnim količinama. Jedite više sira, mleka, spanaća ili slatkog krompira kako biste poboljšali zdravlje Vaših noktiju.
Vitamin B12
Jedan od najvažnijih vitamina za jake nokte je vitamin B12. On potpomaže rast noktiju i njihovu zdravu boju. Ako su vam nokti tamni i suvi, sa zaobljenim i iskrzanim ivicama, to je znak nedostatka vitamina B12 u organizmu. Jedite što više džigerice, junetine, šunke, jogurta, sira, jaja i tunjevine kako biste nadoknadili nedostatak ovog vitamina.
Sem vitamina, postoje i drugi elementi koje treba svakodnevno unositi u organizam kako bi nokti i kosa bili zdraviji i jači.
Kalcijum
Kalcijum je veoma važan za jake nokte. Ako su krhki i lomljivi, to je znak da ne unosite dovoljno kalcijuma. Jedite više sira, smokava, neobranog mleka, badema i običnog mleka kako biste poboljšali unos kalcijuma.
Folna kiselina
Manjak folne kiseline uzrokuje krte i slabe nokte. Česta pojava zanoktica je znak da ne uzimate dovoljno folne kiseline. Namirnice bogate folnom kiselinom uključuju suncokret, zelenu salatu, grašak, spanać i slično „lisnato povrće“.
Proteini
Nokti se sastoje od keratina, jednog oblika proteina. Nedostatak proteina može izazvati bele štraftice po noktima, kao i generalno slabe i lomljive nokte. Namirnice bogate proteinima su crveno meso, kokošija jaja i nemasni mlečni proizvodi. Potrudite se da ih uklopite u svoju dijetu.
Cink
Na Vašim noktima se nalaze bele mrljice? Ova pojava je poznata pod imenom leukonihija i može biti znak manka cinka u Vašem organizmu. Da biste uneli više cinka, jedite indijski orah, jogurt, plodove mora, mleko, bareni grašak i piletinu.
Vitamini i minerali mogu se lepo izbalansirati u dobro planiranoj dijeti. Dobra dijeta i život bez stresa su veoma važni za zdravlje i brži rast Vaše kose i noktiju.