Jeste li čuli koliko je ulje makadamije korisno za kosu.Ulje makadamije je sjajno za podmlađivanje suve, beživotne, mekane kose. Ne samo da ovo ulje hidrira kosu već je čini znatno jačom. U nastavku teksta govorimo o prednostima ovog sjajnog ulja.

Ulje makadamije je hvaljeno zbog koristi koje ima po kosu, kožu, ali i zdravlje uopšte. Bistro ulje sa blagom bojom meda, koje se dobija od orašastog ploda makadamije, je vrlo popularan sastojak pavlaka, kao i proizvoda za zaštitu od sunca. Ulje makadamije karakteriše sporo kvarenje, kao i snažna oksidativna sposobnost, što ga čini savršenim izborom za kozmetičke proizvode. Koristi se takođe i kao dodatak u ishrani, posebno kao ulje za kuvanje i začin jelima, zbog visokih nivoa monozasićenih masti koje sadrži. Dakle, ulje makadamije je prilagodljiv sastojak koji se koristi u razne svrhe.
ulje makadamije za kosu

Upotreba ulja makadamije za kosu

Uprkos uvreženom mišljenju, ulje makadamije ne čini kosu i kožu glave masnim. Naprotiv, njega sjajno apsorbuju folikule kose i koža glave, ne ostavljajući tako mesta za razvoj masnoće. Ako želite da testirate ovu tvrdnju, sipajte malo ulja na dlanove i protrljajte ih, i videćete da za pet minuta ulje upijaju donji slojevi kože. Štaviše, ako nanesete ovo ulje na kosu pre spavanja, videćete da ujutru na jastuku ne postoje nikakvi tragovi masnoće. Neki opisuju ovo svojstvo ulja makadamije kao magiju, jer ulje se prosto gubi u vašoj kosi.

Makadamija u sebi sadrži omega-7 monozasićenu mast, poznatiju kao palmitoleična kiselina, koja je glavni sastojak sebuma, kojeg proizvode folikule kose. Ipak, što više starimo, prirodni nivoi sebuma opadaju, zbog čega je palmitoleična kiselina u ulju makadamije njegov pravi supstitut, koji se lako stapa sa kosom. Ulje dalje revitalizuje folikule kose zahvaljujući pomenutoj palmitoleičnoj kiselini, i kosu čini mlađom.

Dakle, ulje makadamije je prepoznatljivo po svom sinergetskom efektu koji stvara sa sebumom, jačajući kosu sve do korena. Zahvaljujući ovom ulju, jednom suva, previše meka, kao i kovrdžava kosa, postaje vlažnija i jača. Za razliku od kokosovog ulja koje prebrzo završi u koži glave, ulje makadamije oblaže folikule kose i skalp, održavajući tako nivo vlage konstantnim.

Što se tiče pravilnog načina nanošenja, potrebno je najpre zagrejati ulje makadamije. Nanesite ulje rukama ravnomerno na kosu i masirajte kožu glave. Očešljajte blago kosu i pustite da ulje deluje i nađe svoje prirodno mesto. Takođe, nanesite i utrljajte ulje na krajeve vaše kose.

Nakon dva sata delovanja ulja, isperite kosu blagim šamponom. Ukoliko vam se kosa nakon pranja i dalje čini suvom, nanesite ulje makadamije kao gel, za pojačani efekat vlažnost, koji će činiti vašu kosu prosto fantastičnom.

Možete i dodati malo ulja makadamije vašem kondicioneru i dobijenu smesu nežno utrljati u kosu prilikom pranja. Prilikom dodira, imaćete osećaj da je vaša kosa svilenkasto meka, što će vas posebno usrećiti ako ste imali problema sa suvom, uvijenom kosom.

Ukoliko želite da fenirate kosu nakon pranja, savetujemo vam da to uradite tek nakon što na nju naneste ulje makadamije, jer ono istiskuje brže kapljice vode, zbog čega se kosa brže i suši. Dakle, sada možete i skratiti vreme sušenja kose, kao i vreme izloženosti fenu za sušenje, koji može štetiti kosi.

Ulje makadamije je vrlo korisno u procesu farbanja kose. Pre nego što nanesete farbu na kosu, namažite je uljem od makadamije. Ovaj tretman će pomoći kosi da brže apsorbuje farbu i uveća efekat sjaja i kvalitet i postojanost same boje. Pošto je potrebno naneti male količine na kosu kako biste dobili željeni efekat, ulje od makadamije štedi vaš novac i traje duže od mnogih drugih preparata. Njegov prijatan i vrlo blag miris će rešiti problem ljudima sa masnom kosom lošeg mirisa, koju niko ne voli.

Maska za kosu od ulja makadamije

Maska za regeneraciju kose od ulja makadamije kombinuje ovo ulje nekoliko drugih esencijalnih ulja: kamilice, ulje čajnog drveta, arganovo ulje, algeialoju. Svaki od ovih sastojaka nosi sa sobom pogodnosti, koje u zajedničkom efektu stvaraju sjajnu masku za regeneraciju kose. Ulje makadamije nadomešćuje sebum, ulje čajnog drveta sprečava pojavu peruti, arganovo i ulje kamilice hidriraju i podmlađuju kosu, neguju rascvetalu kosu i sprečavaju njena oštećenja od UV zračenja. Maska takođe sadrži nekoliko minerala, vitamina i prirodnih ulja, poznatih po tome što pospešuju sjaj kose, elastičnost i stimulišu njen rast.

Pored toga što oporavlja suvu i rascvetalu kosu, maska takođe stimuliše rast kose i vraća joj prepoznatljiv sjaj. Takođe, ona pospešuje elastičnost i snabdeva kosu dugoročnim efektima kondicioniranja. Ova maska se nanosi na kosu nakon što ste je oprali i osušili peškirom. Stavite malo maske na dlanove i utrljajte je nežno provlačeći ruke kroz vlažnu kosu. Potrudite se da maska bude ravnomerno naneta, u čemu vam može pomoći češalj. Nakon 5-10 minuta, folikuli kose su upile masku, koju možete isprati mlakom vodom. Kako bi ova maska za revitalizaciju i rast kose najbolje delovala, koristite je maksimalno dva puta nedeljno.

Nadamo se da ste nakon čitanja o blagorodnim efektima ulja makadamije po vašu kosu dovoljno inspirisani da i sami kupite bocu ovog ulja ili masku za revitalizaciju kose. Moguće je naći ove proizvode na internet ili u biljnim apotekama. Možete takođe isprobati brojne proizvode koji sadrže ulje makadamije koji su dostupni na tržištu, ali budite oprezni jer nisu svi prirodnog porekla, ulje madamije ne sadrži alkohol i štetne sulfate, što ga čini pogodnim za ljude sa osetljivim skalpom. Ipak, pre nego što krenete sa korišćenjem ulja, proverite da li ste alergični na neki od sastojaka. Proveru možete izvršiti tako što ćete namazati malo ulja na dlan, i ukoliko se ne pojavi osip, možete bezbedno da koristite blagodeti ovog prirodnog proizvoda. Dakle, kada kupujete ulje makadamije, uverite se da kupujete čisto ulje, proverenog kvaliteta.