ulje avokada za kosu

Ulje avokada za rast kose – kako deluje?

Verovatno znate za avokado, hranljivo voće koje je višestruko korisno za zdravlje. Međutim, da li znate da utiče na brži rast kose?

Pitate se kako da upotrebite ulje avokada za brži rast kose?

E, onda je ovaj članak baš za vas!

Hranljivo ulje koje se dobija ceđenjem avokada je bogato mononezasićenim mastima, proteinima, vitaminima, kalijumom i drugim mineralima pa ga to svrstava u kategoriju superhrane.

Blagodeti avokada su nebrojene, a prisustvo ovih esencijalnih nutrijenata čini ga zdravom namirnicom. Činjenica da ga lako možemo uključiti u ishranu, čini ga posebnim.

Osim što se ulje avokada koristi za pripremanje hrane, ono se može dodavati kao poseban sastojak u mnogim jelima. Popularnost je steklo i zbog svog delovanja na brži rast kose i omekšavanje kože.

ulje avokada za kosu

Ulje avokada je dobro za zdravlje zbog visokog sadržaja mononezasićenih masti. Pošto deluje kao prirodni lubrikant, ono oblaže svaku vlas kose i tako joj daje sjaj i jačinu.

Sada ćemo ukratko objasniti kako se ulje avokada može efektivno koristiti za kosu.

 1. Kao ovlaživač – Ulje avokada prodire duboko u vlasi i održava vlažnost kose. Zato deluje kao veoma dobar ovlaživač.
 2. Kao ulje za kosu – Zbog toga što duboko prodire u vlasi, ono kosu čini elastičnom. Zato se naveliko koristi kao ulje za kosu.
 3. Kao preparat za lakše raščešljavanje – Zbog činjenice da je prirodni lubrikant, ulje avokada se može koristiti kao savršeno sredstvo za lakše raščešljavanje. Može da se koristi samo ili u kombinaciji sa drugim uljima.
 4. Kao sredstvo za uklanjanje peruti – Ulje avokada pomaže protiv opadanja kose i drugih problema koje izaziva perut.

Pošto smo malo razjasnili različite načine upotrebe ulja avokada za kosu, možemo da pređemo na najbitnija korisna dejstva.

5 koraka za nanošenje ulja avokada na kosu

Kada nabavite neophodne sastojke biće vam lako da napravite pastu od ulja avokada i da je nanesete na kosu. Postoji više načina nanošenja, a izbor zavisi od individualnih potreba. Ovde ćemo objasniti 5 jednostavnih koraka za nanošenje ulja avokada na kosu.

 1. U boci pomešajte ¼ sapuna (biljnog, ako je moguće) sa 1 do 2 kašike glicerina i 1 do 2 kašike ulja avokada.
 2. Mešajte 1 do 2 minuta, a za bolje i brže rezultate preporučuje se da protresete bocu.
 3. Mešavinu nanesite na čitavu kosu. Ako je potrebno možete da nanesete i šampon, a potom ostavite da se sve osuši.
 4. Sačekajte 3 do 5 minuta da bi bilo potpuno suvo.
 5. Kosu isperite vodom (poželjno je hladnom).

 

Kako se koristi ulje avokada kao maska za kosu

Verovatno su mnogi od vas već čuli za masku za lice od ulja avokada. Da li ste znali da u obliku maske za kosu može da hrani vlasi kose? To što prodire duboko u dlačne folikule, čini ga jedinstvenim.

Za masku za kosu biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1 do 2 kašike ulja avokada
 • 1 kašika meda
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • Jaje ( samo belance)

Vodite računa da sastojci budu sveži i dobrog kvaliteta.

Pomešajte sve sastojke i nanesite ih na kosu. Sačekajte 5 do 6 minuta i isperite vodom.

Pogledajmo sada kako ulje avokada deluje na kožu lica i kako joj popravlja izgled.

Uticaj ulja avokada na rast kose

Od svih vitamina, ulje avokada je najbogatije vitaminima E i B. Vitamini deluju dubinski tako što prodiru u pokožicu i jačaju kosu. Vitamin B pomaže rastu kose, dok vitamin E popravlja oštećenja vlasi.

Sadržaj mononezasićenih masnih kiselina u ulju avokada je čak veći nego u ekstra devičanskom maslinovom ulju i to je jedan od glavnih razloga zašto je ono tako dobro za kosu. Mnogi ljudi imaju suvu, oštećenu i slabu kosu zbog hemijskih tretmana ili zagađenja u životnoj sredini. Mononezasićene masti, kada se direktno nanesu na kosu kao maska, hrane i jačaju vlasi, a tako popravljaju i izgled kose i štite je od daljih oštećenja.

Utrljavanjem ulja avokada u skalp popravlja se dotok krvi u dlačne folikule. Tako će više hranljivih materija brže dospeti do folikula i stimulisati ih da stvaraju nove dlake i zdraviju kosu.

Konačno i verovatno najkorisnije za rast kose – mononezasićene masne kiseline i visok sadržaj antioksidanata, kao što je vitamin E, skalp i vlasi dobro apsorbuju. Ovo ne samo da ima efekat održavanja vlažnosti i zaštite od oštećenja spoljnim faktorima, već stimuliše i rast novih dlaka i otvara začepljene folikule.

Eto kako ulje avokada pomaže kosi da bude duga i zdrava. Sada kada znamo koliki je njegov značaj, možemo da ga nanesemo na kosu i uživamo u svim blagodetima.

Korisna svojstva ulja avokada

I pored toga što se mnoga hranljiva ulja koriste za pripremanje hrane, doslovno ni jedno od njih nema istu efektivnost kao ulje avokada. U neka od glavnih korisnih svojstava za zdravlje spadaju:

Smanjuje holesterol – Zbog visokog sadržaja mononezasićenih masti, ulje avokada smanjuje nivo holesterola u velikoj meri. Ovo svojstvo ulje avokada čini odličnim dodatkom u ishrani dijabetičara.

Apsorbuje hranljive materije – Obilje dobrih masti pospešuje apsorpciju minerala i vitamina. Zbog nezasićenih masti, ulje avokada povećava stopu apsorpcije.

Kontroliše krvni pritisak – Esencijalne masne kiseline u ulju avokada regulišu funkciju bubrega i tako kontrolišu njihovu reakciju na različite hormone koji su povezani sa visokim krvnim pritiskom.

Omekšava kožu – Ovo ulje prodire duboko u sloj pokožice i tako sprečava pojavu ožiljaka i štiti kožu od opekotina od sunca.

Jača zube – Mešavina ulja avokada i soje je savršena mešavina za jačanje zuba.

Pored svega navedenog, ima odličan ukus i miris!

Još jedna prednost avokada je da može da se koristi sa mangom ili bananama za pravljenje ukusnih i hranljivih smutija koji se smatraju sjajnim izvorima energije. Na primer, smuti od avokada i banane je dobar za zdravlje očiju i kože. Najbolje od svega je što se ovi smutiji lako prave.

Pošto smo naveli glavne načine upotrebe avokada i njegovog ulja, pogledajmo zašto se ulje avokada koristi kao lekoviti tretman za rast kose.

Zašto ulje avokada?

Kosa je važan deo našeg tela i doprinosi osećaju samouverenosti. Međutim, neke osobe imaju brojne probleme sa kosom, a neki od njih su: opadanje kose, seda kosa i slaba kosa. Mnogo toga može da doprinese ovim problemima – ishrana, voda koju koristimo za kupanje i, u nekim slučajevima, ovi problemi mogu da se jave usled genetike. Ponekad je upotreba pogrešnog ovlaživača ili regeneratora uzrok propadanja kose. Međutim, ove probleme možemo da kontrolišemo ako koristimo neke održive metode – kao, na primer, neka ulja koja imaju svojstva da pospešuju rast kose.

Ulje avokada je jedno od njih i ima sposobnost da spreči opadanje kose i pospeši njen rast. Pored toga ima neverovatna svojstva, kao što je poboljšanje izgleda i stanja kose. Bogato je mastima i ima puterast ukus. Nije ni mnogo masno.

Istraživanja i studije pokazuju da je savršeno dobro za kosu jer ima svojstva koja utiču na jačanje vlasi. Ulje avokada po izgledu i konzistenciji liči na med ali se od njega razlikuje u potpunosti.

Pošto smo razjasnili zašto je ulje avokada efektivno, pređimo na neke vitamine koji utiču na rast kose.

Uloga vitamina u opadanju kose

Za zdravu kosu je neophodna dovoljna količina vitamina. Nedostatak nekih vitamina može da dovede do opadanja kose, dok dovoljan unos pospešuje njen rast. Vitamini čiji nedostatak rezultira opadanjem kose su:

 • Vitamin D
 • Vitamin H

S druge strane, neki vitamini poboljšavaju rast kose. Zato je neophodno da unosimo dovoljno ovih vitamina, ishranom ili na neki drugi način. Neki od tih vitamina su:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Vitamin B

Ranije smo pomenuli da je avokado bogat vitaminima. Pogledajmo sada kako oni pospešuju rast kose.

Ulje avokada za kožu lica

U kombinaciji sa krastavcem, ulje avokada deluje kao dobar materijal za kožu lica, zahvaljujući tome što održava vlažnost i hidrira.

Ulje avokada sa mlekom i medom može da se koristi za čišćenje lica, odnosno za uklanjanje nečistoće i ožiljaka sa lica. Pomešajte ih i koristite kao sredstvo za čišćenje lica kojim ćete očistiti pore i dobiti svež izgled.

Pominjali smo široko dejstvo ulja avokada na zdravlje, a sada da vidimo šta ga toliko razlikuje od drugih ulja.

Zašto je ulje avokada bolje od drugih ulja?

Ulja drugog voća, cveća i povrća odavno se koriste zbog zdravlja i zbog ishrane. Ulje avokada, badema i masline su tri istaknuta ulja koja se koriste u te svrhe. Pogledajmo kako se ulje avokada razlikuje od svojih takmaca.

Bademovo ulje – Ono je odličan ovlaživač i zato se koristi za negu kože. Ima sposobnost da popravi ten, ukloni neželjene ožiljke i spreči starenje kože. Postoje dve vrste bademovog ulja: gorko i slatko. Ovo prvo se uglavnom koristi za kuvanje, dok je drugo lekovito. S druge strane, ulje avokada ima drugačije varijante pa se može jednostavno koristiti kako za kuvanje, tako i za zdravlje.

Maslinovo ulje – Pravi se od pulpe maslina i zahteva minimalnu obradu u odnosu na druga ulja. Koristi se kao ovlaživač i za čišćenje. Štiti kožu od upale i opekotina od sunca. Visok sadržaj masti skraćuje mu rok trajanja pa mu je životni vek mnogo kraći od ulja avokada.

Što se tiče koristi za zdravlje, nijedno drugo ulje ne može da se takmiči sa uljem avokada. Visok sadržaj vitamina E čini ga pogodnim za borbu protiv slobodnih radikala koji izazivaju starenje kože. Pospešuje i rast kose. Ulje avokada ima najveći sadržaj mononezasićenih masti, a slede ga maslinovo i bademovo ulje. Sve ove karakteristike čine ulje avokada bogatijim izvorom hranljivih materija u odnosu na druga dva ulja.

Kako da odaberete ulje avokada?

Ulje avokada može da se koristi u svom najčistijem obliku ili u organskom obliku. Oba su dostupna na tržištu i imaju slične karakteristike. Međutim, organsko ulje ima duži rok trajanja u odnosu na čisto. Međutim, morate znati mnoge stvari pre nego što kupite ulje avokada. Pre svega, proverite da li je ulje dobijeno od najčistijeg oblika avokada.

Kada je u najčistijem obliku, ima veoma mali nivo kiselosti i prisustvo veštačkih aditiva će biti malo. Za razliku od drugog voća, avokado nema problem sa preteranom upotrebom pesticida. Međutim, preporučiva je upotreba organskog.

Ulje avokada koje je bogato hranljivim materijama ima tamnozelenu boju. To je ujedno i znak da je ulje manje procesuirano. Manje procesuirano ulje ima više vitamina, aminokiselina i esencijalnih minerala. Nažalost, nećemo znati da li je ulje tamnozelene boje dok ne otvorimo flašu. Ovo ulje se obično pakuje u flaše sa tamnim zaštitnim omotačem. Ulje avokada ne sme da bude izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti. Možete ga kupiti onlajn ili u prodavnicama