pege na kozi laserUkoliko želite da vam koža izgleda negovano, uklonite sve nedostatke primenom najnovije laserske tehnologije…

Hiperpigmentacije na koži manifestuju se kao smeđe ili mrko prebojene promene, lokalizovane na licu, rukama, telu. Na osnovu kliničkog pregleda lekar ocenjuje kojoj vrsti pigmentacije pripada određena promena, a potom bira odgovarajuću lasersku terapiju koja uspešno uklanja nedostatke. Najčešće pigmentne promene koje predstavljaju i estetski problem a mogu se tretirati laserski jesu solarni lentigo, melazma, pege i postinflamantorna hiperpigmentacija.

Solarni lentigo

Solarni lentigo – pigmentovane makule na koži, javljaju se kod većine sredovečnih i starijih osoba. Obično se pojavljuju na licu, šakama, rukama i gornjem delu trupa. Imaju promer od 1-5 mm, smeđe su, mrke ili crne boje, ravnomernih ili nepravilnih ivica. Nekad mogu biti veće od 1 cm ili se stopiti u veće pigmentne formacije.

Melazma

Melazma – stečena i relativno česta hipermelanoza, javlja se isključivo na koži izloženoj sunčevom zračenju. Pojavu melazme mogu da izazovu UV zračenje, trudnoća, oralna kontracepcijska sredstva i neki antikonvulzivni lekovi. Javlja se na obrazima, nosu i duž donje vilice. Može da bude epidermalna, dermalna (dominira plavosiva boja) i mešovita (smeđesiva boja).

Pege

Pege su smeđe makule koje se najčešće javljaju u prve tri godine života. Nikada se ne pojavljuju na koži zaštićenoj od sunčeve svetlosti.

Postinflamatorna hiperpigmentacija
Ova promena javlja se posle upalnih procesa na koži, najčešće nakon akni vulgaris.

JAG i FRAXEL laseri

Primenom najnovije laserske tehnologije Nd JAG i FRAXEL laseri na principu selektivne fototermolize i kontrolisane mikroablacije uspešno uklanjaju i neutrališu pigment (fleke i tetovaže) na određenoj dubini kože. Nd JAG laser sa talasnom dužinom od 1.064 nm kao “hvatač” pigmenta “prepoznaje” tamno pigmentovane promene i tetovaže, a neutrališe ih selektivnom fototermolizom. Tetovaže se tretiraju u zavisnosti od dubine pigmenta tokom nekoliko tretmana u razmacima od po šest nedelja. Er.JAG FRAXEL laser talasne dužine 2.940 nm, zahvaljujući ablativnom dejstvu sa preciznom kontrolom dubine koja se meri u mikronima, uklanja nakupine melanina u površinskim slojevima kože. Tretmani su komforni, bezbolni i bez propratnih neželjenih efekata. U zavisnosti od problema, za ovu vrstu laseroterapije potrebno je od jedan do četiri dolaska u razmacima od po mesec dana. Obavezna je zaštita kože od UV zračenja, a upotreba solarijuma se ne preporučuje.