lepa jaka sjajna kosa

za rast kosePrirodna reakcija na starenje je gubitak ili slabljenje kose. Žene ove znake primete već u tridesetim i izgube većinu kose do šezdesetih godina života, dok je kod muškaraca ovaj obrazac malo drugačiji i zavisi od naslednog stepena ćelavosti.

Uzroci gubitka kose su: stres, lekovi i razna obolenja, loša ishrana, štitatsta žlezda, menopauza, porođaj, apolecija, gljivične infekcije kože glave, prekomerni tretmani kose.

Uglavnom je razlog gubitka kose vezan za više gore navedenih uzroka koji zajedno deluju što ujedno i otežava oporavak. U najboljem slučaju se možemo nadati da će se opadanje bitno smanjiti. Da bismo uspeli u tome možemo primeniti veći broj tretmana, ajurvedski, alopatski i bilo koji drugi alternativni vid lečenja.

Neki postupak će pomoći neki ne, ali kad već biramo jedan režim da sprečimo gubitak kose onda to treba da bude onaj koji će nam omogućiti da kosa dobija obimnu količinu hranjivih sastojaka da bi se borila protiv svakodnevnih loših uticaja i kako bi podstakli njen rast. Životni stil svakog od nas je najbolji primer prekomernog stresa i nezdravog života. A kako što kaže poslovica: ‘’Ako smo zdravi spolja zdravi smo i iznutra’’. Znači, trebalo bi prilagoditi ishranu i dodati hranjive materije. Kad ste dobrog zdravlja to se odražava i na Vašoj kosi.

Šta treba jesti za rast kose?

Kosa je u suštini protein, žilava je ali mrtva, jedini živi deo kose je sam koren koji i diriguje njen rast. Pravilan unos hranjivih materija i vitamina će ubrzati rast kose. Sledeće logično pitanje koje se nameće je: ‘’Koji su to sastojci?’’. Pa evo liste istih: Vitamini, proteini, gvožđe.

Naravno vitamini su prvi na spisku. Koji su to vitamini dobri za rast kose? Zašto ih treba uzimati za smanjenje opadanja kose?

U nastavku su najbitniji vitamini za rast Vaše kose.

Vitamini korisni za kosu

1. Vitamin A

Vitamin A ima značajnu ulogu u poboljšanju rasta kose. Daje kosi sjaj i ona ostaje tamne boje. Vitamin A sadrži antioksidante koji daju vlagu koži glave i sprečavaju da se kosa isuši. Ovaj vitamin pomaže u jačanju i dorpinosi većoj gustini kose.
Hrana bogata vitaminom A: batat (slatki krompir) i šargarepa, jetra, belance, spanać, mleko,suve kajsije, mango.

2. Biotin

Biotin je poznat i kao vitamin B7 ili vitamin za rast kose. To je jedan od 12 vitamina iz grupe vitamina B i omiljen je među vitaminima za rast kose. On obnavlja krtu kosu, poboljšava joj teksturu i daje zdrav izgled. Biotin je poznat po tome da čini čuda za gustinu i jačinu kose. Pomaže u prizvodnji masnih kiselina u ćelijama, rastu ćelija i mnogim drugim procesima u kojima su uključene masne kiseline i masti. Kao što znamo amino kiseline stvaraju proteine. I imaju značajnu ulogu u procesu glukogeneze.
Zbog velikog broja funkcija koje ima u organizmu pravilan unos biotina može pomoći kod: ubrzanog rasta kose, kosa postaje jača, gušća i ravnija.
Namirnice koje sadrže biotin: jaja, kvasac, karfiol, maline, banane, lešnici, bademi.

3. Vitamin B12 za rast kose

Kao što se vidi iz naziva i ovo je jedan iz grupe vitamina B i jako je bitan u prevenciji opadanja kose. On omogućava bolju apsorbciju gvožđa bez kojeg takođe možete ostati bez kose.
Hrana koja sadrži vitamin B12: jaja, sir, surutka u prahu, mleko, jogurt.

4 . Vitamin C

Vitamin C je jedan od vitamina za rast kose koji sprečava da kosa osedi i isuši se. Dnevni unos vitamina C kroz ishranu ili suplemente je bitan za zdrav izgled kose.

5. Vitamin E

Još jedan bitan vitamin za rast kose koji ujedno rešava problem suve i iskrzale kose. Zadržava vlagu i štiti kosu od isušivanja, takođe joj daje i sjaj. Održava zdravom i kožu glave i ubrzava cirkulaciju.

6. Folna kiselina

Još jedan čudotvorac iz grupe vitamina B koju volimo da nazivamo ‘’vitamini za kosu’’. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u jačanju kose i daje joj sjaj dok dodaje vlagu. Takođe pomaže da Vam kosa ne osedi prevremeno.