kako se nasminkati

Tehnika šminkanja prema obliku lica kao i tehnika šminkanja uopšte je veoma važna jer lošom tehnikom ne samo da se neće postići pravi efekti već oni mogu biti suprotni od namere…kako se nasminkati

Tehnika šminkanja
• Pre stavljanja šminke lice treba da bude očišćeno i suvo.
• Prvo se nanosi osnovna krema na lice, vrat i usne.
• Posle toga stavlja se ten-podloga.
• Štapićem za korekciju ispravljaju se razni nedostaci na licu.
• Nanosi se rumenilo na obraze.
• Stavlja se puder na kožu.
• Četkaju se i boje obrve.
• Nanosi se senka za kapke.
• Maskarom se boje i ističu trepavice.
• šminkaju se usne.
Na kapke se najpre nanosi osnovna senka, zatim skala senki u tonu od trepavica nagore i to od tamnijih do najsvetlijih boja ispod luka obrve. Crta krejonom (kojom se ističe oblik očiju) izvlači se iznad samog korena trepavica. Na kraju se nanosi maskara. Na usnama se prvo olovkom izvlače linije usana, zatim se stavlja ruž, a na kraju malo sjaja.

Ten-podloga se stavlja posle osnovne kreme na one delove lica na koje će kasnije doći puder. Nanosi se u malim količinama na čelo, nos, obraze, bradu i vrat (prema potrebi i dekolte) a zatim se brzo i pažljivo razmaže po celom 1icu i delu vrata. Višak se uklanja papirnom maramicom. Podloga daje koži jednoličnu nijansu i prikriva sitnije nedostatke. Boju odaberite prema nijansi i osobinama svoje kože. Osnovna podloga treba uvek da bude za nijansu svetlija od prirodnog tena. Pomoću nijansi podloge mogu se korigovati neki nedostaci.

Na primer, preširok nos izgledaće uže ako se s obe strane premaže tamnijom podlogom. Ipak, podlogu ne bi trebalo stavljati sva-kodnevno jer predstavlja opterećenje za kožu. štapić za korekciju služi za ispravljanje nedostataka na licu. Njime se prikrivaju podočnjaci, ožiljci, prošireni kapilari itd. Odaberite prikladnu nijansu, a nanosite direktno na željeni deo lica, pa potapkajte prstom. Rumenilo za lice daje očima sjaj i svežinu. Nanosi se na obraze u veoma tankom sloju, preko tenpodloge i uvek pre pudera, a zatim se razmazuje prema slepoočnicama. Ako je lice veoma bledo, malo rumenila može da se stavi i na bradu i na vrh čela.
Rumenilo se koristi u obliku kompaktnog pudera krema. Tečno rumenilo se bolje sjedinjuje sa šminkom, ali treba voditi računa da se ravnomerno nanese. Nijansa rumenila odrecluje se prema boji kože i ruža za usne. Puder se nanosi na lice tamponom čiste i suve vate, posle stavljanja podloge i rumenila. Najpre se obilnije nanese na čelo, nos i bradu (to su masniji delovi lica), a zatim se raznese po obrazima, slepoočnicama, vilici i vratu. Treba napuderisati i očne kapke i usne. Višak pudera uklanja se čistom vatom, a obrve i trepavice se iščetkaju suvom četkicom. Boja pudera treba da bude u skladu s bojom podloge, ali uvek za nijansu svetlija.
To bi bila neka osnovna tehnika šminkanja.

Šminkanje prema obliku lica
Tehnika šminkanja-Ovalno lice
Ovaj oblik lica smatra se idealnim i može da se prilagodi svakoj modi.
Tehnika šminkanja Četvrtasto lice
Potrebno je više naglasiti gornji deo lica, kako bi se vizuelno smanjila širina donjeg dela. Obrve. Produžiti prema slepoočnicama.
Oči. Senka visoko ispod obrva.
Obrazi. Rumenilo blizu nosa i blizu očiju.
Usne. Donju usnu šminkati trouglasto.
Frizura. Kosa se spušta ravno na obraze; pramenovi kose, uvojci, zulufi ublažavaju oštru liniju brade.
Tehnika šminkanja-Izduženo lice Šminka se u širinu da bi se lice “preseklo” i tako vizuelno proširilo. Obrve. Izdužene, dosta prave, linija može da bude malo zalomljena.
Oči. Izyučene horizontalno ili malo podignuto.
Obrazi. Rumenilo što dalje od nosa. Usne. Iscrtane horizontalno.
Frizura. Naglasiti obim glave kosom sa svake strane lica, što ga vizuelno proširuje. Kosa ne treba da bude suviše duga. Izbegavajte frizure suviše podignute iznad čela. Ako je čelo ispupčeno, treba ga pokriti šiškama.
Tehnika šminkanja-Okruglo lice Ovaj oblik lica zahteva vizuelno izduživanje.
Obrve. Vrlo uzdignute i dosta kratke.
Oči. Ajlajner i senku za očne kapke izvući visoko.
Obrazi. Rumenilo u vidu trougla blizu oka, a jedan vršak povući prema slepoočnicama.
Usne. Iscrtati okruglaste i male. Frizura. Najbolje kratka, s kovrdžama; ako se podigne iznad čela, izdužiće lice. Tehnika šminkanja-Trouglasto lice Šminka treba da prati osnovni oblik lica. Obrve. Kao ptičje krilo. Oči. Neka teže bademastom obliku. Obrazi. Rumenilo može da se izostavi. Usne. Zaobljen oblik. Frizura. Umerena i jednostavna linija. Ovakvom licu odgovara svaki stil.

Tehnika šminkanja-Korekcije usana
Tanke usne treba uvećati jer daju licu strog izraz. Posle nanošenja podloge i pudera, iscrtajte konture koje želite crvenim krejonom. Na deo koji ste povećali stavite četkicom neki masniji ruž za usne. Uklonite višak papirnom maramicom, pa napuderišite i stavite boju ruža koju ste odabrali — na-ravno, i na onaj deo usana koji ste povećali. Tako se neće primećivati da su usne vizuelno povećane. Suviše debele usne zahtevaju da se iscrtaju konture nešto manje od prirodnih kontura. Unutar iscrtanog stavite vrlo diskretan ruž. Izbegavajte suviše sjajan ruž. Opušteni uglovi usana daju licu prezriv izraz, pa ih zato treba podići. Zaokružite donju usnu tako što ćete podići uglove naviše. Zatim ocrtajte gornju usnu. Deo usana koji ostaje nenašminkan prikrijte pomoću podloge. Istaknuta donja usna izgledaće manja ako povučete skoro ravnu liniju iznad prirodne ivice, a zatim je podižete do krajeva usta. Naglasite malo više gornju usnu. Istaknuta gornja usna smanjuje se na sličan način. Takođe, naglasite donju usnu. Pri ispravljanju oblika usana uvek koristite vrlo svetlu nijansu crvene boje.
povezani tekstovi>>> Pravilno šminkanje očiju

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *