tamne mrlje na koži

Ako bezuspešno pokušavate da sakrijete tamne mrlje na koži koje su se pojavile svuda po licu i telu. Nemojte se čuditi što su se pojavile, vaša koža samo je pokušala da se odbrani od štetnih UVA i UVB zraka.
tamne mrlje na koži
Umesto da očajavate i slojevitim nanosima pudera pokušate da zamaskirate mrlje, flekice i druge promene na koži neznajući kako ih se osloboditi, obratite se dermatologu koji će proceniti koju vrstu pigmentacije imate i na osnovu tipa kože odrediti da li vam odgovara lasersko tretiranje pigmentacija, piling nekom od voćnih kiselina ili neki drugi oblik lečenja.

Hiperpigmentacije na licu i telu poznate kao mrlje, nastale kao posledica delovanja UV zraka, mogu se potpuno otkloniti. Efekat terapije zavisiće od dubine pigmenta u koži.

PEGE
Iako vam pegice izgledaju slatko na tuđem nosu, verovatno vas neće obradovati ukoliko ih nakon sunčanja ugledate na svom licu ili dekolteu. Upravo to vam se može dogoditi ukoliko imate svetao ten i svetlu ili riđu kosu.

Gde se javljaju mrlje: Formiraju se na delovima kože koji su najizloženiji suncu (poput nosa ili ramena).

Kako ih se osloboditi: Ukoliko se pouzdate u recepte iz bakine kuhinje, načekaćete se da vam limunov sok ili jabukovo sirće izblede pegice. Umesto toga, obratite se dermatologu, koji će vam dati odgovarajuću kremu za normalizovno stvaranje melanina i laganim pilingom na bazi voćnih kiselina odstraniti pegice.
Preparate 2a izbeljivanje pigmentacija uvek nanosite na čistu kožu, najbolje pre spavanja

ELAZME
Ukoliko ste trenutno u fazi burnih hormonskih promena, uzimate kontraceptivne pilule ili ste u drugom stanju, imate između 20 i 40 godina i tamniji ten, ubrajate se u grupu osoba kod kojih se nakon sunčanja mogu formirati (ili pojačati već postojeće) nepravilne, tamne fleke melazme.

Gde se javljaju : Najćešće na jagodicama, nosu, usnama, nausnicama i čelu.
Kako ih se osloboditi: Ukoliko se plašite eventualne iritacije i pogoršanja pigmentacije, koji se u manjem procentu mogu javiti nakon laserskog tretmana, hemijski piling je pravi izbor za vas. Za potpuni uspeh neophodno je da izbegavate izlaganje UV zracima i da svakodnevno negujete kožu kremama sa zaštitnim faktorom.

POSTZAPALJENSKE HIPERPIGMENTACIJE
Ako ste imali bilo kakvu upalu na koži nakon povrede, bubljice, alergijske reakcije po završetku depilacije, ne izlažite se suncu. Naime, u toj regiji vaša koža će imati znatno više pigmenata nego uobičajeno, te će više potamneti.

Gde se javljaju: Mogusejaviti bilo gde na licu i telu.
Kako ih se osloboditi: Lečenje je nešto teže, posebno ako imate duboke dermalne pigmentacije. Ukoliko preventivno sklanjanje od sunca ne pomogne, tu su kreme na bazi hidrokinona, retinoida, vitamina C i steroida koje mogu ublažiti upale, sprečiti formiranje novog melanina i hiperpigmentacija.

Ako koristite kreme za izbeljivanje…
Ukoliko se odlučite da preparate za izbeljivanje i koristite ih u kućnim uslovima, obavezno se pridržavajte uputstva i prethodno se konsultujte sa dermatologom. Posebnu pažnju obratite ukoliko preparat sadrži azelainsku kiselinu, jer može prouzrokovati ozbiljne iritacije.

-Preparate za izbeljivanje pigmentacija uvek nanosite na čistu kožu, najbolje pre spavanja.
-Tokom dana obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom.
-Nosite kape sa velikim obodom kako bi se sprečio kontakt kože sa suncem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *