Suva kožaKoliko vam je koža suva, toliko ćete imati bora! Koža nepogrešivo pamti koliko smo joj vremena posvetili, pa uzvrati i neprijatnim zdravstvenim iznenađenjima.

Koža je najveći organ našeg tela i svako zanemarivanje ostavlja posledice. Isušen vazduh dovodi do dehiratacije, nespavanje i buran noćni život, uz duvan i alkohol, imaju isti efekat, kao i stanje
pothranjenosti, kada nedostatak hranljivin materija koči regeneraciju i reparaciju lipidnog zaštitnog sloja kože… Efekat svega je suva koža koja se ne može sanirati za jedan dan, a problem je složeniji ako je takva i inače. Zato je potrebno postepeno menjati navike i koži dati dodatnu vlažnost spolja odgovarajućim kremama i uljima, a iznutra – pravilnom ishranom.

Kod suve kože ranije nastaju bore, gubi elastičnost, peruta se i često puca i brazda. Kada se umivamo, ili tuširamo, suva koža kao da je “tesna” i daje neprijatan osećaj. Naročito je osetljiva koža lica,nogu i ruku, a trpi i sluzokoža kod ljudi “suvog tipa . Suvu kožu lakše napadaju bakterijske, virusne i gljivične infekcije. Pojavljuju se ekcemi (iritantni), crvenilo, perutanje i svrab, kao prvi znaci da joj je potrebna pomoć.

Svrab bez naročitih promena na koži, pojavljuje se bez pravila, na bilo kom delu tela, ali su najčešće pogođene potkolenice. Ne traje dugo, ali može da bude i te kako uporan. Osećaj suvih usta ukazuje, međutim, da bi valjalo da proverite nivo šećera u krvi.

Da bi se izbeglo dalje sušenje kože, preporučuje se umivanje negaziranom mineralnom vodom, izbegavanje industrijskih sapuna i kozmetičkih preparata koji iritiraju. Posle umivanja i kupanja treba koristiti prirodne kreme, ulja i mleka za suvi tip kože, u svakom slučaju bez konzervansa.

Preterana upotreba sapuna, obično onih sumnjivog kvaliteta, dovodi do dehidratacije i oštećenja površinskog sloja – epiderma. Koža ostaje bez svoje zaštitne barijere i podložna je dejstvu ne samo hemikalija koje koristimo u domaćinstvu, već i obične vode. Lako se zacrveni, svrbi, peruta, a neretko se pojavi i pravi ekcem koji mora da se leči. Ako se kupate često, neka to bude samo vodom, a sapun je sasvim dovoljno upotrebiti samo na “zaštićenim” zonama: vratu, pazuhu, genitalijama, stopalima.

Budite oprezni sa sunčanjem (ne samo leti), jer pored tamnjenja dovodi do zadebljanja površinskog sloja kože i smanjenja lokalnog imuniteta. Mogućnost kože da se reparira, vremenom slabi, a ukoliko je izlažemo suncu i štetnom UV zračenju, ta sposobnost drastično opada i koža ranije počinje da izgleda staro. Povećava se šansa za pojavu fleka, keratoze i tumora. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom tokom cele godine, jer količina zračenja ima kumulativni efekat. Mleko za negu kože posle sunčanja, C vitamin, selen i antioksidansi, mogu samo donekle da pomognu.

Zasto je koža suva

genetski faktori
starenje kože
nedostatak vitamina
sunce, vetar, hladnoća
loši kozmetički preparati
slabo lučenje masnoće
dermatitis, ekcemi, psorijaza
Suva koža može da bude posledica i ozbiljnih bolesti i stanja, kao što su: dijabetes, poremećaj rada bubrega, bolesti tireoide, hematološka oboljenja, menopauza, trudnoća, hronični stres.

Ishrana za suvu kožu

Zdrava ishrana uopšte, a naročito bogata esendjalnim masnim kiselinama, omogućava oporavak i balans suve kože.
Loše, rigorozne i nepravilne dijete dodatno je isušuju i kvare izgled. Treba birati hranu izbalansiranu proteinima, ugljenim hidratima, mastima, vitaminima i nimeralima. Sprečiti njeno prekomerno sušenje i normalizovati je iznutra. U svakom slučaju, kako jedemo, tako izgledamo.

BELANČEVINE
Nedostatak belančevina u organizmu može da bude uzrok previše suve kože. Oni koji se podvrgavaju rigoroznim dijetama i vegetarijanci, moraju da vode računa i uključe u jelovnik namirnice koje sadrže belančevine: soju, sir, mleko, mahunarke, klice i pasulj.

UGLJENI HIDRATI
Umesto šećera, koji kao ugljeni hidrat nema nikakvu nutritivnu vrednost, koristite med, ili braon šećer. Med čisti krv i telo od toksina i izuzetno prija suvoj koži, iznutra i spolja.
Izbegavajte beli hleb u ishrani i zamenite ga crnim, ili integralnim.

MASTI
Potrebno vam je malo masti, ali ona je ipak neophodna, jer ako nedostaje organizmu, može da bude uzrok i krivac za suvu kožu.

VITAMIN A
Manjak vitamina A često je uzrok grube i naborane kože. Vaš jelovnik obogatite mangom, ananasom, jagodama, šargarepom, spanaćem, paradajzom, mlekom, sirom, puterom, jogurtom, piletinom i ribom.

VITAMIN B
Nedostatak ovog vitamina uzrokuje akne, opadanje kose, gubljenje težine. Jedite meso, ribu, kupus, krompir, kokos, mleko, paradajz, pomorandže, bademe i orahe.

VITAMIN C
Nedovoljno vitamina C, takođe šteti koži. Zato jedite što više paradajza, krompira, šargarepe, kupusa, limuna, grejpfruta, banana i manga.

VITAMIN D
Dovoljna količina vitamina D sprečava prevremeno starenje kože. Potražite ga u mleku, siru, jogurtu, jajima i ulju.

VITAMIN E

Ako ga nema dovoljno u organizmu koža se prevremeno bora i stari. Koristite više biljnog ulja, jaja i margarina.

BILJNA VLAKNA
Biljna vlakna su značajna za funkcionisanje sistema organa za varenje, a samim tim i za lepotu i zategnutost kože.