Hladno cedjeno suncokretovo ulje sadrži nekoliko nutrijenata koji su blagotvorni za zdravlje kose. Ovaj članak će vam pružiti nekoliko informacija o upotrebi ovoga ulja za negu kose.

Suncokretovo ulje se dosta koristi u kulinarstvu. Takođe je i važan sastojak brojnih proizvoda koji su namenjeni nezi kože i kose. Zapravo, hladno cedjeno suncokretovo ulje je uobičajno osnovno ulje u različitim vrstama ulja za kosu. Takođe, njegove različite tipove možete naći u tretmanima toplim uljem.

Suncokretovo ulje je blagotvorno za kosu

Tvrdi se da je konzumacija hladno cedjenogsuncokretovog ulja dobra za kosu pošto sadrži nutrijente koji su blagotvorni za gustinu kose. Osim toga što je bogato vitaminima A, B, C i E; ovo ulje sadrži minerale, poput gvožđa, kalijuma i kalcijuma. Čak su i folna i omega masne kiseline u njemu pronađene u značajnoj količini. Tvrdi se da omega masne kiseline sprečavaju opadanje i slabljenje kose. Svi ovi nutrijenti su blagotvorni kako za kožu tako i za kosu. Zapravo, semenke suncokreta su vrlo važne u dijetama za zdravu kosu. Ovo objašnjava upotrebu nerafinisanog suncokretovog ulja za rast kose.

suncokretovo ulje za kosu

Osim konzumacije, nanošenje suncokretovog ulja na na kosu i kožu glave je takođe preporučljivo. Tvrdi se da je ovo ulje dobar balzam za kosu. Takođe može učiniti kosu zdravom i jakom, i dati joj više sjaja. Po nekim studijama, suncokretovo ulje prilikom nanošenja na kosu štiti kosu od ultraljubičastih zraka. Takođe služi kao omekšivač, kako za kožu tako i za kosu. Osim toga što sprečava gubljenje vode, kao omekšivač održava kosu mekom i vlažnom. Tako se suncokretovo ulje koristi u različitim proizvodima za negu kose koji su namenjeni suvoj perutavoj koži glave.

Kako koristiti suncokretovo ulje za kosu

Hladno cedjeno suncokretovo ulje danas možete naći u svim bolje snabdevenim supermarketima.Ovo ulje može biti uključeno u vašu ishranu, bilo kao ulje za kuvanje ili prilog salati. Takođe možete koristiti proizvode za negu kose koji sadrže ovo ulje. Neki ljudi nanose suncokretovo ulje na kožu glave. Kao što je rečeno, postoje različiti tipovi tretmana toplim uljima koji uključuju suncokretovo ulje kao sastojak. Ako nameravate da se podvrgnete tretmanu toplim uljem u svome domu, nabavite sledeći materijal.

Sastojci

Suncokretovo ulje – 2/3 šolje
Ulje lavande – 8 do 10 kapljica
Eterično ulje geranijuma – 8 do 10 kapljica
Ulje vitamina E – dve kafene kašičice
Med – 1 supena kašika
Topla voda – 1 činija
Plastična kesa (koja se može ponovo zatvoriti) – 1

Kako koristiti

Uzmite plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti i uspite u nju suncokretovo ulje, eterična ulja, med i ulje vitamina E. Zatvorite kesu i dobro je protresite, tako da se sastojci dobro izmešaju. Uzmite toplu vodu u činiji i stavite plastičnu kesu u vodu, tako da se mešavina ulja i meda unutar kese zagreje. Kada se zagrejala, izvadite kesu i nanesite ulje na kožu glave i kosu. Prekrite kosu kapom za tuširanje i zavijte je toplim peškirom. Sačekajte 20 do 30 minuta pre nego što operete kosu blagim šamponom. Posle pranja, omekšajte kosu. Tvrdi se da je tretman toplim uljiva vrlo efikasan kod suve i oštećene kose.

Ukratko, tvrdi se da je upotreba hladno cedjenog suncokretovog ulja blagotvorna za lečenje raličitih problema sa kosom. Ako želite da iskoristite blagodeti suncokretovog ulja, uključite ovo ulje u svoju ishranu u nanesite ga na kosu.