Strije su jedna od najvećih briga za trudnice i mnoge žene u trudnći se pitaju, da li se one mogu sprečiti.

Šta su strije?
Strije se javljaju kada su vlakna kolagena u dubljim slojevima kože (dermisu) izložena velikom stresu i naporu, tipično zbog brzog rasta.Vlakna postaju iskrzana i zapravo prekinuta što rezultira promenom izgleda u gornjem sloju kože (epidermu). Strije mogu biti ružičaste, crvene, purpurne ili braon boje, bledeći vremenom do svetlo srebrne boje. Strije takođe mogu izazivati svrab tokom trudnoće. Ugroženi delovi kože mogu biti meki na dodir zbog toga što je podrška vlakana kolagena oštećena. Najčešće oblasti u kojima se strije pojavljuju su stomak, grudi, bokovi, butine i zadnjica. Medicinski naziv za strije koje se pojavljuju u toku trudnoće je striae gravidarum.

Ko ih dobija?
Oko polovine svih trudnica će dobiti strije, većina njih u trećem tromesečju. Trudnice koje dobiju dosta na težini tokom trudnoće su posebno u opasnosti kao što mlađe žene.Čini se da su neke trudnice jednostavno više sklone strijama, najverovatnije zbog genetskih predispozicija. Ove žene mogu da pronađu pojavu strija u porodičnoj istoriji (majka ili sestra su dobile strije tokom trudnoće).

strije u trudnoci

Mogu li se sprečiti?
Najvažnija strategija u prevenciji strija je zdravo, umereno povećanje težine tokom trudnoće. Veliki porast težine u kratkom vremenskom periodu prouzrokuje da koža bude više izložena stresu.Dobro izbalansirana ishrana tokom trdnoće može da pomogne ženama da uspore povećanje težine i sačuvaju zdravlje svoje kože. Preporučeni porast težine tokom trudnoće zavisi od težine žene pre trudnoće. Na primer, žena sa normalnom telesnom težinom trebalo bi da dobije 11.5-16 kg telesne težine, ali žene koje su pre trudnoće bile gojazne trebalo bi da ograniče njeno povećanje na 7-11.5 kg.

Mnoge trudnice pokušavaju da spreče nastanak strija čestim nanošenjem kreme ili losiona. Postojale su veoma ograničene studije koje istražuju da li ova praksa pomaže prevenciji nastanka strija. Da li je određena krema pogodna za prevenciju nastanka strija je teško utvrditi bez slučajno kontrolisanih uzoraka (randomised controlled trial -RCT), gde jedna grupa prima aktivni tretman a druga grupa ne prima nikakvu terapiju ili placebo. Bilo je predloga da je možda sam postupak masaže tokom utrljavanja kreme ili losiona od pomoći, a ne konkretno sam proizvod.

Proizvod koji pokazuje smanjenje u razvoju strija u malom CRT sadrži aktivni sastojak gotu kola ekstrakta (biljka iz Istočne Azije), vitamina E i enzima kolagena. Iz studija nije bilo jasno da li je bilo koji od sastojaka posebno koristan. Žene koje traže kremu za prevenciju strija možda bi želele da odaberu jednu koja sadrži ove sastojke.

Mogu li strije biti tretirane nakon što se pojave?
Postoje doslovno stotine proizvoda na tržištu koje garantuju izbeljivanje strija. Većina njih nikada nije naučno testirana za lečenje strija i mnoge su skupe. Strije posle trudnoće blede lagano tako da žene povezuju promenu njihovog izgleda sa određenom kremom koju koriste, a možda je zapravo to posledica vremena koje prođe. Proizvodi koji su verovatno više efikasni su oni koji sadrže retinoinsku kiselinu ili alfa hidroksilnu kiselinu (AXA). Retinoinske kiseline, međutim, ne treba da koriste žene koje su trudne ili doje.

U kozmetičkoj hirurgiji tehnike laserske terapije, intenzivna pulsirajuća svetlost (IPL) i dermoabrazija se koriste za lečenje strija. Ovi tretmani mogu biti skupi (posebno ako je ishod isti kao kada su ostavljene da izblede prirodno). Ako žene koriste kozmetičke operacije za lečenje strija trebalo bi da budu sigurne da će to obaviti profesionalac.

Prihvatanje
Mnoge žene jednostavno prihvate svoje strije, čak ih posmatraju kao simbol neverovatnog procesa trudnoće i rođenja. Gledanje na strije na mnogo pozitivniji način može pomoći ženama da se lakše prilagode neizbežnim telesnim promenama povezanim sa očekivanjem bebe.

Sunčanje i strije
Kako su strije zapravo ožiljci one ne tamne Izlaganje suncu može, prema tome, doprineti da strije budu još primetnije pošto su okružene potamnelom kožom, stvarajući evekat više izraženih pruga. Izbegavanje izlaganja suncu je, prema tome, dobar način za smanjenje vidljivosti strija.