Strije su sedefasti, ružičasti, ili čak ljubičasti rastezi kože u obliku traka i brazdi koje se najčešće javljaju tokom trudnoće i u pubertetu i trebalo bi potom da nestanu, ali je to danas postala prava noćna mora žena…

Strije – ispucala koža u obliku linija bele, ili ružičaste boje u predelu bedara, stomaka, grudi, kukova i zadnjice. Kad se ove promene na koži pojave nije lako da se uklone (mada mogu da se zamaskiraju!) i bolje je da se preduprede.
Strije ne izazivaju bol, niti ozbiljnije tegobe, ali izuzetno smetaju pripadnicama lepšeg pola mada na njih nisu imuni ni muškarci!

strije

Strije nisu samo estetski problem, već zdravstveni. Brazde na koži su, naime, patološki proces!
Najčešće se vezuju za trudnoću, međutim, i pored toga što ove rasteže kože ima 90 % trudnica, one nisu direktno prouzrokovane ovim fiziološkim stanjem. Reč je o tzv. linearnoj atrofiji kože – epidem je istanjen, u dermu su kolagena vlakna razređena ili veoma tanka, dok su elastična redukovana, ili ih nema, Folikula dlaka i kožnih žlezda u strijama nema, a nedostaje i masno podkožno tkivo, tako da strije nisu koža u potpunom smislu te reči. Samo održavaju kontinuitet kože.

kako ukloniti strije

Šta su strije?

-oblik im je u vidu trakastih paralelnih rasteza (širine do 1,5 cm, dužine i do 20 cm)

-najčešće se javljaju na trbuhu, nadkolenici, zadnici, zatkolenoj jami, dojci, pazuhu… I površina strija je suva, blago ili grubo, naborana i dehidrirana

-boja strija je od ljubičaste, preko ružičaste do sedefaste

– strije su češće kod žena, mladih i pripadnika bele rase.

Kako nastaju strije?

Uzrok nastanka strija je neadekvatna sinteza proteina odgovornih za kvalitet vezivnog tkiva (proteo-glikana, kolagena i elastina). Do toga najčešće dolazi u pubertetu i trudnoći, kao i u patološkim uslovima (Kusingova bolest, dugotrajna upotreba sistemskih kortikosteroida, česte infekcije, gojaznost…).

Koža jeste elastična, ali ta njena osobina ima granice. Posledica preteranog rastezanja je kidanje vlakana kolagena zbog čega nastaju strije slične ožiljcima, koji mogu da budu prouzrokovani:

-naglim rastom tokom puberteta

-konstantnim (makar i sporim) dobijanjem na kilaži, naglim uvećanjem telesne težine, ili njenim čestim variranjem

-trudnoćom (ako trudnica već ima višak kilograma i ugoji se više nego stoje preporučljivo – kilogram svakog meseca)

-neprekidnim stresom (nadbubrežne žlezde luče kortizol -hormon koji uvećava sadržaj šećera u krvi i dovodi do gojenja)

-nekim lekovima za kožna i respiratorna oboljenja

-bolestima – dijabetes, Kušingov sindrom (preterano lučenje kortizona), ili Ehlers-Danlosov sindrom (nasledno oboljenje praćeno hiperelastičnošću kože).

Bez obzira na to što neki tvrde da samo radikalne metode efikasno otklanjaju strije (ljuštenjem površinskih slojeva kože, laserom, hemijskim pilingom, radio talasima…) pokazali su se kao efikasni i prirodni melemi. Pre svih mast od nevena, maslinovog i ulja pšeničnih klica kojom bi trebalo da se mažu kritična mesta pre, ali i posle pojavljivanja pramena na koži.
Najbolje je, ipak, da se preventivno deluje ishranom. Da bi koža zadržala elastičnost neophodno je da se na trpezi nađu namirnice koje sadrže:

-vitamin E (u koštunjavom voću)

-vitamin C (limun, pomorandža, mandarina, kivi)

-vitamin A (tikvice, šargarepa, bundeva…)

-omega 3 masne kiseline (plava riba, sardine, tunjevina, inćuni…)

5 zapovesti da ne dobijete strije:

-zdravo se hranite

-redovno se bavite sportom

-pijte što više tečnosti (posebno vode)

-izbegavajte alkohol i duvan

-klonite se stresnih situacija

Strije kod trudnica

KOD TRUDNICA strije nastaju kao posledica zajedničkog uticaja pojačane funkcije hipofize i nadbubrežnih žlezda, kao i rasta materice. Strije mogu da se vide kod 50 – 90% trudnica (obično od 5. lunarnog meseca do kraja trudnoće, bele su, ili ružičaste, i najčešće se pojavljuju na trbuhu, dojkama, nadkolenicama i zatkolenim jamama).

Strije u pubertetu

STRIJE U PUBERTETU , koji karakteriše nagli rast, ili naglo gojenje javljaju se kao kombinacija hormonalnih i mehaničkih faktora (kod devojčica na unutrašnjoj strani nadkolenica, dojkama i zadnjici, a kod dečaka u lumbosakralnoj regiji – donjem delu ledja).

Stije u starosti i zbog bolesti

POSLE 60. GODINE takođe se javljaju strije manjih dimenzija koje nastaju zbog fragmentacije elastičnih vlakana zasićenih lipicuma i kalcijujumom, što utiče na manju elastičnost tkiva. U tom životnom dobu koža postaje sve tanja, što prouzrokuje i strije.

I BOLESTI pospešuju pojavu strija – to su poremećaj funkcije nadbubrežnih zlezda i hipofize (izaziva pojačano lučenje katehol-mjna – hormona koji utiču na smanjenje produkcije kolagenih i elastičnih vlakana) i infekcije (dejstvo enzima koji se luče iz ćelija zapaljenja i razrađuju vezivna vlakna).
U slučaju Marfanovog sindroma smanjuje se masa i kvalitet elastičnih vlakana, pa se kao jedan od manjih znakova bolesti javljaju i strije. Tu se radi o genetskoj mutaciji gena koji je odgovoran za elastične mikrofibrile (vlakna).

Kod gojaznosti, ili ako raste tumor u trbuhu, ili se u njemu sakuplja tečnost (ascit) , javlaju se takodje rastezi kože, kao i kod pacijenata sa pojačanim tonusom nervnog sistema (neuroza, psihoza, epilepsija…), i onih koji duže koriste kortikosteroide u terapiji.

Ishrana i vežbe protiv strija

Protiv strija mogu da se primene različite vrste terapija čiji je cilj da se pospeši stvaranje kolagenih i elastičnih vlakana, poveća prokrvljenost i oksigenacija tkiva. U tu svrhu koriste se preparati sa elastinom od 1-3%, masaža eteričnim uljima, biostimulativni laser, endermologija(LPG), elektromagnetna terapija niskih frekvencija, hidro i ozono terapija, terapija intermitentnim pritiskom…
Lokalnom terapijom se povećava hidratacija postojećeg površnog sloja, reguliše kiselost kože, pospešuje stvaranje glikozaminoglikana, koji ulazi u sastav elastičnih i kolagenih vlakana, povećava masa vezivnog tkiva, a time i vlažnost kože. Ova terapija može za 60% da smanji pojavu strija kod trudnica i primenjuje se od 10. nedelje trudnoće i zahteva redovnu primenu.

U drugim slučajevima uspeh lečenja strija nije uvek zadovoljavajući, pa je izuzetno važna prevencija. To praktično znači efikasno lečenje svih bolesti koje utiču na kvalitet vezivnog tkiva, pa i banalnih infekcija, smanjenje upotrebe kortikosteroida kad god je to moguće, i sprečiti rasteže kože upotrebom odgovarajućih pojaseva. Treba izbegavati i nagla gojenja i slabljenja…
Izuzetno važan faktor u prevenciji strija su ishrana (više tečnosti, proteina, vitamina i minerala) i fizička aktivnost (vežbe, pešačenje, plivanje).

Biljna terapija protiv strija

U terapiji protiv strija mogu da se koriste i biljni preparati koji povećavaju prokrvljenost kože i njen kvalitet, a time i podstiču jačanje tkiva:

Masti za utrljavanje
od gaveza, omana, arnike ili moravke, čkalja (sadrže aktivne supstance alantoin, inulin, holin), zobi, čička, kantariona (vitamini C i E, oligoelementi, tanini)

Sveži sok za obloge
od lana, angelike, čička, cvekle

Zgnječeni listovi bilja
od bokvice, podbela (vitamini C i K, organske kiseline, pektini, saponini, tanini)

Kašast oblog
od lanenog semena i korena gaveza

Tinkture
od lincure, belog luka, cvekle, borovnice, žalifije, zobi, peršuna (vitamini, biljne belančevine, minerali, biljni šećeri)
POVEZANO >>> Kako skinuti strije | Kako ukloniti strije i celulit | Kako ukoniti strije