bb kreme CCNekad se koristio puder. Zatim su, prošle godine, stigle BB kreme (čak i za telo), a za njima i CC kreme. U iščekivanju daljeg razvoja i novosti, malo ćemo razjasniti o kakvim je proizvodima reč…

Šta su BB kreme?
BB znači Blemish Balm – balzam za korekciju nesavršenosti: pojavile su se pedesetih godina u Nemačkoj, kad su korišćene za umirivanje iritacija nakon medicinskih intervencija, a pre nekoliko godina “ponovo su rođene” na Orijentu, gde je homogena koža sinonim za lepotu.Iz Južne Koreje stigle su u Ameriku i Evropu. Dopadaju se svima, jer su svestrane i višenamenske.Sada već postoje BB kreme za svaku namenu, čak se od onih predviđenih samo za lice prešlo i na one za telo.A postoje i one specifične za noge. Neophodne karakteristike ovih krema jesu: hidratantna osnova, obojeni pigmenti za efekat kamufliranja i, u mnogim slučajevima (ali ne u svim), faktor za zaštitu od sunčevih zraka.

Šta su CC kreme?
Poslednjih meseci veoma se ističe važnost ujednačenog tena.CC znači Color Controling: to su hidratantne kreme koje kontrolišu i popravljaju dekoloraciju. Mogu sa koristiti i kako bi „ugašenoj” koži dale sjaj i prozračnost (s ljubičastim pigmentima), ili pak ublažile crvenilo izazvano eritrozom ili kuperozom (sa zelenim pigmentima). Uvela ih je kuća Chanel, a sad se već uveliko nalaze u portfoliju mnogih kozmetičkih kuća. Pigmenti su sadržani u kremi, a rastvaraju se pri njenom utrljavanju u kožu.

Treba li ih skidati na isti način kao i puder?
Naravno: čak i ako imate osećaj da vam je koža čista – pigmenti su tu, te ih morate skidati svako veče. Pritom će vam poslužiti isti proizvod koji upotrebljavate i za skidanje pudera. Verovatno će ovaj proces biti brži, budući daje reč o veoma laganim kozmetičkim preparatima.

Mogu li BB i CC kreme sa SPF zameniti prave zaštitne kreme?
Da, slobodno ih koristite u gradu, u normalnoj, svakodnevnoj rutini. Međutim, ukoliko želite da ih nanesete i kad krenete na plažu, treba da proverite da lije SPF koji sadrže kompatibilan s vašim fototipom. Takođe, nanosite ih na lice svaka dva sata, kao i nakon kupanja ili ukoliko se znojite, posle odbojke na pesku. U tim situacijama je možda ipak ugodnije koristiti se običnim kremama za sunčanje.

Kako pronaći odgovarajuće nijanse?
Što se tiče CC krema, problem ne postoji: njihov cilj nije pramena boje kože, već njeno poboljšanje eliminisanjem crvenila i sivila. Međutim, biranje odgovarajuće nijanse jeste slaba tačka BB krema, koje su dostupne u malom broju njih.
Dakle, šta učiniti? Kupite jednu svetliju i jednu tamniju, pa ih pomešajte kako biste dobili nijansu što približniju svojoj puti. Nije rasipanje ni nepotreban trošak, jer ćete tako moći da korigujete nijansu i prema boji koju leti dobije vaša koža.

Ostavljaju li BB kreme za telo tragove na garderobi?

Ne – ukoliko ih ravnomerno nanesete i sačekate koji minut da se dobro osuše na koži, tada nema rizika od prljanja. Jedan od razloga je i to stoje njihova konzistentnost takva daje suvlja od kreme namenjene licu. Dakle, boja ne ostaje na odeći. Ipak, treba da budete obazrivi ako idete na bazen, ili se pak mnogo znojite, jer bi se u tom slučaju mogle rastopiti i isflekati vas.

IZABERITE BB KREMU AKO…
… želite da sakrijete neku nesavršenost na koži.
KORISTITE BB KREMU OVAKO: nanesite je na lice umesto hidratantne kreme, pazeći da dobro prekrijete spojeve čela i kose i deo oko obrva (kako biste uradili i s puderom). Ne zaboravite na vrat, jer bi se razlika u boji mogla primetiti.
DOPUNITE JE OVAKO: Ukoliko imate većih nesavršenosti, moglo bi se dogoditi da vam BB krema ne bude dovoljna: međutim, idealna dopuna nije običan puder niti korektor, već onaj mineralni (na tržištu se nedavno pojavila poslednja verzija Bare Minerals, koja je kompaktna i veoma laka za upotrebu čak i ako niste naročito stručni: SPF 20; u deset nijansi; Sephora).

IZABERITE CC KREMU AKO…

… je vaš problem beživotan ten ili crvenilo.
KORISTITE JE OVAKO: Imate dve mogućnosti: možete je naneti kao hidratantnu kremu na celo lice ili samo na problematične delove.
DOPUNITE JE OVAKO: Ukoliko patite od crvenila na obrazima i nozdrvama, možete se bazirati na te problematične predele. U ovom drugom slučaju prvo nanesite hidratantnu kremu, a potom sloj praha kako biste ujednačili nijansu.

BB KREMA ČAK I ZA KOSU!
Dosad nije bilo proizvoda za kosu s oznakom BB, ali neki, poput balzama za kosu Dercos, trenutno osvežavaju vlasi, čineći ih punijim i zdravim. Ovoj kategoriji pripadaju i proizvodi za restrukturiranje vlasi s keratinom (raznih proizvođača), koji se preporučuju za dekolorisano vlasište oštećeno brojnim tretiranjima, ili za vrlo tanku i “nedisciplinovanu” kosu. Tu su i hranljiva ulja, koja su dragocena jer kosi daju sjaj i pojačavaju intenzitet njene boje (osim što je štite od isušivanja usled izlaganja sunčevim zracima, soli i vetru).