decko-kod-zubara

Stomatologija je poslednjih godina veoma napredovala, a poseban akcenat se stavlja na komfor i zadovoljstvo pacijenata. Pojam zubne protetike obuhvata zamenu, za prirodni zub, i to u slučajevima kada nedostaje jedan, više ili čak svi zubi. Postoji više vrsta protetskih zamena, a to su: zubne krunice, zubni implantati, zubne proteze i zubni most.

Svi oni se razlikuju u načinu ugradnje, trajnošću i veoma bitnom stavkom cenom. Zajednička osobina im je da se uz njihovu pomoć mogu rešiti svi zubni nedostaci i oštećenja. Zahvaljujući kvalitetnim materijalima, danas svako može da ima sve zube i savršen osmeh.

Zubne navlake ili krunice za zube

Zubne navlake ili krunice za zube su veoma popularne u današnjoj stomatologiji. Razlog popularnosti je njihova višestruka funkcija. Pored zamene oštećene krune zuba, na taj način se štiti preostali deo prirodnog zuba.

Još jedna bitna funkcija krunica je da uz pomoć njih možete nesmetano žvakati hranu, isto kao i pre oštećenja. Estetski su prihvatljive, jer izgledaju veoma atraktivno. Što se tiče materijala od kojih se izrađuju, ima ih raznih. Nekada su se najviše koristile metal – keramičke krunice, a danas se najviše koriste porcelanske krunice.

Ukoliko želite da istaknete svoj novi osmeh to možete uraditi pomoću cirkonijum krunice. Ugradnja navlaka se izvodi uz lokalnu anesteziju i potpuno je bezbolna. Cena krunica, najpre zavisi od materijala, kao i od eventualnih pripremnih intervencija koje je potrebno obaviti pre njihove ugradnje.

Zubni most i zubne proteze

Most se postavlja na prirodne zube, ukoliko je to moguće. Međutim, ako to nije moguće, onda se most postavlja na zubne imlantate, i ta procedura je potpuno bezbolna. Vremenom, kada se naviknete na postavljeni most, pri govoru i pri žvakanju hrane, imaćete osećaj kao da imate prirodne zube.

Ovo podrazumeva redovno sprovođenje oralne higijene. Sam most se ugrađuje prema proporcijama vaše vilice i lica, pa se može reći da je to unikatna metoda. Kada se govori o zubnim protezama, obično se imaju u vidu mobilne zubne proteze.

One su jednostavne za korišćenje i održavanje, a i finansijski su najisplativije. One se postavljaju na desni i zahtevaju jedan vremenski period za prilagođavanje, kako biste ih uspešno koristili. Preporuka je da se proteze za vreme spavanja skinu, kako bi se desni odmorile. Pored mobilne postoji i fiksna zubna proteza, koja se postavlja na prethodno postavljene implantate. Ukoliko nemate sve svoje zube, onda je za vas totalna proteza.

A ukoliko vam fali nekoliko zuba, pravi izbor za vas je parcijalna proteza. Kada se ne koriste, proteze se stavljaju u posude u kojima je destilovana voda. Ukoliko ih pravilno održavate, zubne proteze vam mogu trajati doživotno. Preporučujemo vam da konsultujete stomatologa, koji će nakon detaljnog pregleda, proceniti šta bi bilo najbolje rešenje za vas.

Značaj protetike zuba

Protetika zuba nema samo estetsku funkciju, koja je jako važna u današnjem svetu. Pored povraćenog samopouzdanja, ona ima praktičnu ulogu. Ona je ta koja omogućava povratak izgubljene funkcije žvakanja, ispravljanje nepravilnog zagrižaja, i zaštitu preostalih delova prirodnih zuba.

Sve ovo je važno za naše celokupno oralno zdravlje, i za nesmetano funkcionisanje u raznim prilikama, kao što su govor ili žvakanje hrane. Protetika zuba je sa razlogom aktuelna, jer ne postoji problem za koji ona ne nudi rešenje.