Osim celulita, ono što obično najviše smeta damama, naročito kada dođe vreme kupaćih kostima, jesu strije. Strije su linije na površini koži, bez pigmenta, koje se javljaju i kod muškaraca i kod žena iz više razloga. Mogu jednostavno biti deo genetike, mogu se javiti pri naglom mršavljenju ili gojenju, u trudnoći ili pri vežbanju (obično kod mušaraca pri dizanju tegova). Najčešće se javljaju u abdominalnom delu, ali i na butinama, bokovima, zadnjici, nadlakticama i grudima.

Strije se formiraju u dermisu – srednjem sloju kože – kada se vezivno tkivo rastegne van svojih granica fleksibilnosti usled naglog skupljanja ili širenja kože. Kako se koža rastegla, proizvodnja kolagena je oslabljena i ciklus stvaranja kolagen aje prekinut. U početku su te `pukotine` roze ili crvene, ali se vremenom oformi sivkasti, beličasti sloj na površini i to je zapravo strija kako je mi vidimo.

Postoji mnogo preparata koji se reklamiraju uz obećanje da će ukloniti ovaj estetski ‘problem’, i to za ne tako male svote novca. Zdravka se neće upuštati u to koliko su opravdane te cene i koja je kompanija odradila bolji posao, već ćemo se okrenuti ka nekim jednostavnijim kućnim tretmanima. Hajde da vidimo prirodne načine kako ukloniti strije.

1. Ricinusovo ulje

Ulje ricinusa, koje se koristi za razne pojave na koži poput bora, staračkih pega, mladeža, tamnih fleka i bubuljica, može se takođe upotrebiti i u svrhu tretiranja strija.

– Nanesite ulje na predeo sa stijama i nežno utrljavajte kružnim pokretima 5-10 minuta. Na taj predeo stavite tanku, pamučnu krpu ili maramicu. Zatim preko krpe prislonite flašu vruće vode ili termofor i držite makar pola sata. Ponavljajte ovaj proces svakoga dana, da biste nakom mesec dana primetili pozitivne rezultate.

2. Aloe vera

Zaceljujuća i umirujuća svojstva Aloe će vam takođe pomoći u borbi protiv strija. Možete je koristiti na nekolio načina.

– Možete direktno utrljati Aloe vera gel na problematično područje, ostaviti 15ak minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

– Druga opcija je da 1/4 čaše Aloe vera gela pomešate sa uljem vitamina E iz 10 kapsula i vitamina A iz 5 kapsula. Utrljajte mešavinu u kožu dok se ne apsorbuje potpuno. Ponavljajte svakodnevno.

3. Belance

Jaja su, kao što znamo, pogata proteinima. Za strije ćemo koristiti samo belanca, koja sadrže amino-kiseline i proteine.

– Viljuškom umutite dva belanca. Na čistu kožu, četkicom za šminkanje nanesite bogat sloj belanaca. Pustite da se belance potpuno osuši, pa isperite hladnom vodom. Nakon toga utrljajte maslinovo ulje na to mesto, kako biste nahranili kožu. Ponavljajte proces makar dve nedelje za vidljive rezultate.

4. Sok od limuna

Još jedan jednostavan način za ublažavanje strija je korišćenje limunovog soka, koji je generalno dobar za kožne probleme poput akni i ožiljaka.

– Utrljajte svež sok limuna na strije, nežno kružnim pokretima. Neka koža upija limunov sok nekih 10ak minuta, pa isperite toplom vodom. Možete i koristiti mešavinu limunovog soka i soka od krastavca u proporciji 50:50.

5. Šećer

Prirodni beli šećer je jedan od najboljih prirodnih načina za uklanjanje strija. Možete ga koristiti poput pilinga.

– Pomešajte kašiku sirovog šećera sa malo bademovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro pomešajte i nanestite na strije. Nežno utrljavajte nekoliko minuta svakoga dana pre tuširanja.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži dosta nutrijenata i antioksidanata, koji pomažu u borbi sa kožnim problemima, pa tako i strijama.

– Umasirajte mlako ekstra devičansko maslinovo ulje na deo zahvaćen strijama. Ovo će pospešiti cirkulaciju i zaista ublažiti strije. Ostavite tako pola sata kako bi koža upila sve vitamine iz ulja.

Dodatni savet: Pomešajte maslinovo ulje, sirće i vodu i koristite kao noćnu kremu. Koža će vam biti hidrirana, a mrtve ćelije sa površine kože odstranjene.

Niko nije rekao da je lako i brzo izboriti se sa strijama, ali kao i u svemu – najbitnije je biti uporan i istrajan! Nemojte odustati nakon nekoliko dana, već dajte šansu svojoj koži da počne da reaguje. Imate dovoljno vremena do leta, ali svakako nastavite i tada. Zdravka vam svakako savetuje da se ne opterećujete previše ni celulitom, ni strijama, ni bilo kakvim nesavršenostima koje ne mogu pokvariti ono što je unutar vas. Budite pozitivni, negovani i nasmejani!