solarijum da ili neUredjaj bez kojeg se nijedan moderan kozmetički salon ili fitnes centar danas gotovo ne može ni zamisliti je solarijum. Želeći da kada je umanjen intenzitet sunčevog omogući sunčanje nauka je ponudila alternativu prirodnom suncu u vidu specijalne UV lampe.solarijumske lampe su punjene posebnom smesom gasova koji pri prolaslcu struje emituju ultraljubičaste (UV) zrake određenih talasnih dužina koje u potpunosti odgovaraju zracima sunčanog UV spektra. Za razliku od sunca UV lampe u solarijumima ne emituju infracrvene (IC) tj. toplotne zrake, kao i nepoželjne UV zrake, već samo korisni deo sunčanog spektra (UVA i UVB), u ođređenom odnosu koji zavisi od vrste lampe.

Pre nego što otpočnete sa sunčanjem u solarijumu potrebno je odrediti kojem tipu kože pripadate, kako bi što preciznije odredili dužinu i postupaka sunčanja.

Prema opštoj podeli tipova kože imamo 6 grupa od kojih su 4 grupe zastupljene u Evropi.

TIP 1: čini oko 2 % stanovnika Evrope i obuhvata region nordijskih zemalja
TIP 2: čini oko 12 % stanovnika Evrope i obuhvata region centralne Evrope
TIP 3: čini oko 78 % stanovnika Evrope i obuhvata zemlje južnog dela centralne Evrope gde spada i naša zemlja
TIP 4: čini oko 8 % stanovnika Evrope i obuhvata njen južni deo

Ne treba zaboraviti da i u našoj zemlji postoje ljudi čija se koža može svrstati u neku od drugih grupa, što je važno za pravilno određivanje dužine sunčanja.

Solarijumi se, uglavnom, koriste iz estetslcih razloga, ali se pri tom uglavnom zaboravlja da je njihova upotreba višestruko korisna. Izuzetno veliku primenu imaju u dermatologiji za lečenje mnogih kožnih oboljenja, u traumatologiji kao postoperativna metoda za brže zarastanje kostiju, u ginekologiji i akušerstvu.
Od izuzetnog značaja je pravilno doziranje sunčanja u solarijumu. Na taj način ćete eliminisati moguće neželjene posledice neumerenog i nekontolisanog sunčanja u solarijumu. Veoma je važno da se novi vlasnici solarijuma
upute u sve “tajne” sunčanja čime će se eliminisati mogući problemi.

Preporučuje se upotreba specijalnih krema za sunčanje u solarijumima radi boljih rezuitata i zaštite kože.
Za kupce solarijuma je od posebnog značaja kupovma novih i atestiranih aparata koji podrazumevaju i nove lampe.Važno je napomenuti da 99 % polovnih aparata koji se nude na tržištu ne zadovoljavaju čak ni elementarne kriterijume, pa potencijalno predstavljaju opasnost za sve, pa solarijum kupite isključivo kod ovlašćenog distributera jer će vam to biti garancija za tehničku ispravnost, obezbeđeno servisiranje, rezervne delove i lampe, koje su njihov najvažniji rezervni deo. Zbog veoma specifične upotrebe solarijuma i bezbednosti uvek se konsultujte sa ovlašćenim prodavcem, te ćete na taj način obezbediti uspešan i kvalitetan rad.
Na često pitanje: solarijum da ili ne, apsolutno treba dati pozitivan odgovor, ali uz važnu napomenu da se solarijum kao i sve u životu mora koristiti na odgovarajući način, čime će nam pružiti dosta zadovoljstva i lep i preplanuo ten.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *