soda bikarbona za zubeSoda bikarbona za zube je bila korišćena decenijama ali su je moderne paste za izbeljivanje zuba lagano istisnule iz upotrebe u svim razvijenim zemljama…

Pranje zuba sa sodom bikarbonom može eliminisati površinske mrlje i izbeliti gledj, njom su nekada ljudi trljali zube za ovaj efekat, a možete da koristite sodu bikarbonu i sa četkicom za zube.Međutim, soda bikarbona za zube nije uzalud istisnuta iz upotrebe, postoje i negativni sporedni efekti koje treba uzeti u obzir.

Soda bikarbona može se uspešno koristiti za uklanjanje mrlja i prebojenja sa površine (gledj) zuba, čime daje belji i svetliji izgled zuba.Pranje zuba sodom bikarbonom odstranjuje mrlje i naslage od čaja, kafe i sokova, kao i od duvana.Mešanjem sode bikarbone i vode dolazi do hemijske reakcije koje može razbiti molekule mrlja i naslaga na gledji zuba, koje se zatim mogu sastrugati pomoću četkice za zube.

Šta je soda bikarbona ?

Soda bikarbona je zajedničko ime za natrijum bikarbonate.To su slabo alkalna jedinjenje koje imaju beo, kristalni izgled.U stvari, soda bikarbona liči na sodu za pranje .

Zašto koristiti sodu bikarbonu za zube?

Postoji niz razloga za pranje zuba sa sodom bikarbonom.Prvo, soda bikarbona polira zube izbeljuje ih i daje im sjaj. Drugo, soda bikarbona je odlično sredstvo za loš dah koji je često uzrokovan naslagama kamenca ili karijesom.Konačno, soda bikarbona je jeftino sredstvo i može se koristiti za više poslova po kući.U stvari , u poređenju sa drugim metodama, sredstvima i specijalnim pastama za izbeljivanje zuba, soda bikarbona je najjeftinija na tržištu.

Koje su prednosti pranja zuba sa sodom bikarbonom ?

Soda bikarbona za zube je pre svega korisna zbog izbeljivanja i uklanjanja plaka, tu je i njena cenovna pristupačnost u odnosu na druge komercijalne proizvode specijalno namenjene za izbeljivanje zuba.Pranje zuba sa sodom bikarbonom uklanja naslaga sa zuba a naslage doprinose propadanju zuba.Najveća korist od sode bikarbone su poboljšanja koja doprinose ukupnom zdravlju zuba.

Kako se koristi soda bikarbona za pranje zuba

Soda bikarbona za zube upotreba
Ispod su neke smernice za upotrebu sode bikarbone za zube.Pre svega važno je da zapamtite da ne bi trebalo da perete zube sa sodom bikarbonom više od dva puta nedeljno jer to može da izazove nepopravljivu štetu gleđi vaših zuba.

a) Soda bikarbona i voda

Nakvasite vodom četkicu za zube pa je umočite u sodu bikarbonu.To obezbeđuje da se soda bikarbona nalepi na dlačice četkice za zube.

Sve dlačice treba da su potpuno prekrivene sodom bikarbonom.

Perite zube 2 minuta kao sa pastom za zube.

Isprati vodom da bi se uklonio bilo kakav ostatak sode koji može dovesti do iritacije desni.

Napomena : Kada se soda bikarbona koristi prvi put za zube može se javiti pečenje ili peckanje.Ako postane suviše jako odmah isprati usta sa obilnim količinama vode.Pokušavajte svakog dana dok ne naviknete ili nekoliko dana ispirajte usta vodonik peroksidom jer verovatno imate upalu desni.Posle sanacije desni možete početi da koristite sodu bikarbonu za zube.

b ) Sode bikarbona i sirće

Rastvorite prstohvat sode, i nekoliko kapi belog sirćeta u vodi.

Umočite četkicu u mešavinu, a zatim lagano četkajte zube 2 minuta .

Isperite četkicu sa vodom, a zatim operite zube sa običnom pastom za zube.

c ) Soda bikarbona sa pastom

Istisnite malo paste u tacnu, dodajte prstohvat sode bikarbone i malo vode, sve dobro izmešajte četkicom za zube.

Perite zube ovom mešavinom 2 minuta.

Dobro isperite usta vodom.

Napomena : Alternativno, možete da stavite pastu za zube na vlažnu četkicu kao i obično, a onda pospite sodu bikarbonu preko paste za zube.

d) Soda bikarbona sa jagodama za brzo izbeljivanje zuba

Jagode su poznate po svojoj moći izbeljivanja zuba, kombinujući ih sa sodom bikarbonom dobijate još moćnije sredstvo.

Dobro izgnječite jednu svežu, potpuno zrelu jagodu i dodajte joj prstohvat sode bikarbone, pa izmešajte da se formira pasta.

Dodajte pastu na četkicu i perite zube 2 minuta .

Isperite dobro usta vodom.

e ) Soda bikarbona i vodonik peroksid

Prvo umočite četkicu za zube na vodonik peroksida, a zatim u sodu bikarbonu.

Perite zube 2 minuta .

Isperite usta vodom.

Napomena: Alternativno, vodonik-peroksid i soda se mogu izmešati u posudi da se napravi pasta, koja se zatim može koristiti za pranje zuba.

Koji su nedostaci pranja zuba sa sodom bikarbonom ?

Iako je soda bikarbona prirodno sredstvo za beljenje zuba, postoje i neki negativni sporedni efekti koji se mogu javiti ako je koristite svakog dana.

Glavni nedostatak sode bikarbone je da je previše gruba prema gleđi zuba , a ako se koristi više puta u kratkom vremenskom periodu može da oslabi gleđ.Erozija gleđi može da dovede do stvaranja karijesa i propadanja zuba. Ova vrsta štete je nepopravljiva i može se pogoršati tokom vremena.

Još jedna mana je činjenica da soda bikarbona ne ubija bakterije, kako bi se sprečilo stvaranje karijesa morate da operete zube pastom nakon pranja sa sodom bikarbonom.

Važno je napomenuti da ako progutate sodu bikarbonu nećete imati štetne efekte po vaše zdravlje.