silikoni u usnama

Povećanje usana umetanjem silikona ili drugih materijala u usne i dalje je pravi hit mada ima nagoveštaja da za ovaj vid hirurške intervencije opada interesovanje,pre svega zbog preterivanja pojedinih zvezda sa uvećanjem usana…
silikoni u usnama
Ako su oči prozor duše, onda su usne ogledalo vaše senzitivnosti. Usnama se radujemo i žalimo, smejemo i ljutimo. Usnanta se ljubimo. Kao jedan od najeksploatisanijih delova tela zaslužuju da budu na pijedastalu estetske hirurgije. Usne pripadaju sistemu za varenje i predstavljaju njegov početak. Usne prate naše misli i maštu pretvaraju u stvarnost.

Usne su predstavljene u 4 sloja: koža, mišićni sloj, podsluzokoža i sluzokoža. U kožnom delu prisutna su nervna telašca pomoću kojih ostvarujemo brojne nežne senzacije. Jedno od najčešćih pitanja estetskom hirurgu postavlja se na temu estetske korekcije usana. Koja su to najčešća pitanja?

DA LI GUBIMO OSEĆAJ?
Ne, osećaj se ne gubi jer su svi senzitivni nervi u obliku telašca smešteni u epidermisu kože i u površinskom dermalnom delu kože gde se različiti materijali ne ubacuju.

KOJI MATERIJALI POSTOJE?
Postoje resorptivni ili privremeni materijali, koji traju od 3-12 meseci i stalni, koji se ne resorbuju. Usne se mogu uvećati i odredenim hiruškim tehnikama kao što su pomeranje unutrašnje sluzokože usana (režnjevi) i umetanjem slobodne tetive u usne.
Jedna od najstarijih tehnika je ubacivanje sopstvene prerađene masti. Najčešće se ta mast resorbuje za 3-6 meseci, pa je neophodno ponovno ubacivanje. Od prirodnih preparata koji su privremeni u svetu, a i kod nas, koriste se restilan, rofdan, hijaluronska kiselina, artekol (kolagen). Kolagen se obavezno testira na alergiju 2-3 dana pre ubacivanja u usnu. To su sve privremeni preparati i oni se resorbuju u vremenu do 12 meseci. Od stalnih preparata koriste se razne vrste silikona (u obliku gela), akrilata (metakril), ili aquarnida.
Koliko su oni stalni?
Oni jesu stalni, ali propadanje vaših mišića i gubljenje njihove jedrine i debljine mišićnog vlakna ostavlja utisak nakon par godina da materijal nestaje.

DA LI INTERVENCIJA BOLI?
Ne bi trebalo da boli. Estetska hirurgija bi trebalo da se približi kozmetologiji, tako da izbor anestetika treba da bude adekvatan vrsti bola. Vaš hirurg može da Vam obezbedi bezbolnost intervencije.

KOLIKO INTERVENCIJA TRAJE?
Intervencija traje par minuta.

KOLIKO TREBA MIATERIJALA UBACITI?
Postepenost je jako bitna, koliko i umerenost u svemu pa i u uvećanju usana. Ukoliko nije u pitanju operativni zahvat, ubacivanje stranih ili sopstvenih materijala trebalo bi da bude postupno. Koža i sluzokoža moraju da se rastegnu i da se materijal pravilno rasporedi u usnama. Nemojte bežati od dopunjavanja ukoliko su potrebna. U svakom slučaju bolje je i više puta ubaciti manju količinu (1-2 mililitara), nego više mililitara odjednom. Dajte šansu sebi i svojim usnama da se adaptiraju na novi izgled i novu prirodu.

KAKAV JE POSTOPERATTVNI PERIOD I KOLIKO TRAJE?
U zavisnosti od vrste intervencije, ako uradite operaciju otok je velik i neophodna je ekstra-higijena usne duplje (ispiranje čajem od žalfije i 3% hidrogenom), konci su resorptivni i razlažu se za 5-7 dana. Ukoliko ubacujete neki od materijala otok je prisutan 48-72 sata, a zatim se povlači uz poseban tretman ledom i laganu masažu.
Mažite vaše usne jer one nakon ulepšavanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *