revitalizujte kosuOtkrili smo da su biljni ekstrakti moćni lekovi protiv opadanja kose…

Vlasi kose nalazite svuda na jastuku, u lavabou, na zupcima četke… A kad se pogledate u ogledalo, užasnu vas retki pramenovi kroz koje se nazire teme. Da li je normalno da toliko kose opada?
S proleća i početkom jeseni gubi se više kose nego obično. Radi se o fiziološkoj promeni koja podseća na sezonsku proces kod sisara, a koja se definiše
terminom telogen effluvium. Nije slučajno da termin alopecija potiče od grčke reci alopex (što znači vuk, a aludira se na njegovo menjanje dlake dvaput godišnje).

Ali zašto su baš proleće i početak jeseni kritični za vlasište?
S porastom temperature i zbog produžetka dana organizam se resetuje, modifikujući proizvodnju hormona i neurotransmitera. Prvenstveno se menja odnos između melanina (koji se luči noću) i kortizola (čiji je nivo viši ujutru), što se reflektuje smanjenom proizvodnjom GH. hormona rasta koji regeneriše kožu kosu i tkiva. U toj fazi prilagođavanja naglašeno opadanje kose može trajati i dve do tri nedelje. Međutim, ukoliko traje duže, odmah pribegnite reparaciji. Evo i kako.

Kao osetljive antenice, vlasi kose katalizuju psihofizičku napetost (dermatolozi pominju i “alopeciju usled stresa”), pa koren dlake refleksno gubi jačinu i sjaj.

Uzroci. Hroničan stres niskog stepena zapravo je blag ali konstantan otrov koji na zdravlje kose utiče na dva načina. Prvenstveno podiže nivo kortizola (hormona stresa), što izaziva stanje hronične upale te suženje perifernih krvnih sudova – slabo nahranjen, koren dlake prima manje kiseonika i hranljivih materija. Zatim, usled visokog nivoa kortizola dolazi i do metaboličkih promena: redukuje se glikoliza, koja šećere pretvara u energiju, dok rezerve amino-kiselina, koje mišićima i jetri obezbeđuju dovoljan energetski unos ostaju netaknute. A budući da se keratin kose formira od lanaca amino-kiselina, njihovo “demontiranje” uzrokuje smanjenje prečnika . korena dlake.

Efikasno rešenje. Hranljive materije iz određenih namirnica pomoći će vam da ojačate kosu
– pre svega, magnezijum, gvožđe, cink, kompleks vitamina B, vitamin A, belančevine i vitamin C.
Namirnice koje sadrže velike količine ovih vitamina i minerala jesu jaja, pasulj, riba, mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i agrarni.

Izbegavajte agresivne stajling aparate, sušenje fenom i ispravljanje peglom i toplim valjcima. Nemojte kosu vezivati u rep, jer ta frizura lomi vlasi. Utrljajte prstima u kožu ricinusovo ulje dva sata pre pranja. Od toga će vam kosa biti sjajna, a zaštitićete i ispucale krajeve. Pijte čaj od semenki piskavice, jer ona sadrži enzim triogonelin, koji poboljšava dotok krvi u kožu glave i omogućava da do folikula stigne više kiseonika i hranljivih materija, a tako se hrani koren kose.

Kosa vam je postala lomljiva i prilično se proredila?
Spas je u biljkama i bobicama!
Iako još uvek nemate simptome menopauze, kosa vam je izgubila sjaj i postala lomljiva i tanka, prvenstveno u predelu čela, slepoočnica i na vrhu glave. Za sve je kriva androgena alopecija, osnovni uzrok muške ćelavosti, koja, što ste bliži menopauzi, može pogoditi i vas.

Uzroci. Sa završetkom plodnog razdoblja redukuju se estrogeni (koji imaju zaštitno dejstvo na kosu), a registruje porast androgena, muških hormona usled kojih atrofira koren dlake. Za negativne efekte na vlas odgovoran je enzim 5 alfa-reduktaze, koji transformiše testosteron u dehidro-testosteron, hormon koji slabi koren dlake te ona atrofira i gubi sposobnost rasta. Tada kosa opada u pramenovima.
Efikasno rešenje. Za jačanje vlasi i borbu protiv simptoma koje izazivaju androgeni hormoni koristi se minoksidil sprej 2% i 5% (pilfud, pilovit), koji se utrljava u teme, i finasterid (antiandrogen), koji lekar propisuje u slučaju nekih tipova ćelavosti. Nekad je potrebno i do šest meseci dok se ne vidi efekat terapije. Osim toga, radi se i presađivanje kose, s mesta na kojima je ima dovoljno na mesta gde je više nema. Kompleksi vitamina i minerala za jačanje kose i noktiju obično sadrže kompleks vitamina B grupe, vitamin H – biotin, folnu kiselinu, amino-kiseline (cistein, metionin), što grade keratinska vlakna od kojih su izgrađene dlake, minerale (gvožđe, bakar, cink, silicijum)…

Biljni šamponi protiv opadanja kose opskrbljuju koren vlasi neophodnim mineralima i vitaminima, hrane koren dlake i na taj način stimulišu rast kose.

Kućna nega
Kapi koprive utrljajte u koren kose i ostavite da deluju neko vreme pre pranja (mogu se i piti, u slučaju anemije). Kopriva je prirodni multimineralni kompleks, koji korenu vlasi obezbeđuje neophodne minerale. Isprobajte i prirodne šampone na bazi koprive i belog luka.

30-80 jeste prosečan broj dlaka koje svakog dana opadnu sa zdravog vlasišta .