Jeste li se nekad zapitali šta su radile naše bake da bi potamnele kosu? Varate se ako mislite da u njihovo vreme potamnjivanje kose nije bilo aktuelno. I oni su imali male kozmetičke tretmane, ali na svoj način. Najpre bi se zaputili na neku livadu u potrazi za određenim biljkama koje ispuštaju boju. Najčešće su to bili listovi oraha ili bršljana. Njih bi onda potopili u vodu i na taj način pravili odvar za potamnjivanje kose. Efekat nije bio dobar kao u slučaju modernih hemijskih farbi, ali bi kosa nakon ovog tretmana, ipak, postala malo tamnija.

S druge strane, da bi posvetlili kosu, obično su koristili kamilicu. Čim bi napravili odvar od cvetova (nekoliko grama na litar vode), nanosili bi ga na kosu i ostavljali da odstoji 15 minuta. Ova metoda se i danas primenjuje, što dovoljno govori o njenoj uspešnosti.

prirodno potamnjivanje kose

Prirodne boje imaju mnogo prednosti, a jedna od njih je to što ne sadrže supstance koje se nalaze u hemijskim farbama, a čija je bezbednost pod znakom pitanja.

U prodaji se mogu naći idrugi prirodni proizvodi za potamnjivanje kose, uglavnom iz egzotičnih krajeva sveta, koji našim bakama i dekama nisu bili dostupni. Izbor je prilično velik, u zavisnosti od boje koju želimo da dobijemo. Često se međusobno kombinuju razni prahovi ili ekstrakti za potamnjivanje kose.

Najpoznatija prirodna sredstva za potamnjivanje kose su:

Kana: prah se dobija od biljke Lawsonia inermis. Odsjaj varira od plave do bakarne.

Indigo: često se kombinuje s kanom da bi se dobila tamnija boja, nešto između teget i ljubičaste. Ovo je tradicionalna farba, što dokazuje i samo ime biljke: Indigofera tintoria.

Zelena ljuska oraha: prah zelene ljuske prekriva sedu kosu zlatnobraon bojom.

Crni čaj: i crni čaj se može koristiti za potamnjivanje kose. Nanosi se na vlasi hladan i ostavlja se da deluje oko sat vremena.

Kako se pravi odvar od oraha za potamnjivanje kose

Stavite 80 g do 100 g listova oraha u litar vode i pustite da provri. Zatim procedite i nanesite tečnost na kosu. Ili stavite 100 g svežih listova bršljana u vodu i ostavite ih da ključaju pet minuta. Nanesite tu tečnost na kosu dvaput dnevno.

Kafa za potamnjivanje kose

Kafa odlično potamnjije i boji kosu.tamnije nijanse boje kose se dobijaju češćim ponavljanjem postupka.Kafa najbolje potamnjuje svetlu i srednju nijansu braon kose.Postupak je jednostavan: operite kosu šamponom kao i obično a isperite je prethodno ohladjenom veoma jakom kafom.Ostavite desetak minuta isperite i stavite regenerator koji uobičajeno koristite.

Žalfija za potamnjivanje kose

U 3 litra ključale vode dodajte 10 filter kesica žalfije i ostavite na toploj ringli 2-3 sata da žalfija potpuno ispusti boju.Posle toga ostavite da se ohladi, sipajte na kosu i ostavite 45 minuta.Kosu operite šamponom koji uvek koristite.Tretman sa žalfijom možete ponavljati dva puta nedeljno.

Hemijske farbe i rizici koje treba izbeći
U prošlosti su se neke hemijske farbe dovodile u vezu s rizikom od pojave tumora (bešika, limfom, leukemija), lako su nadležne službe za proveru bezbednosti proizvoda zabranile upotrebu nekih rizičnih supstanci, nedavno je zbog novih prijava ova tema ponovo otvorena jer postoje sumnje u vezi sa sekundarnim jedinjenjima u ovim proizvodima. Čak i ako u farbi nema kancerogenih supstanci, kad se izloži oksidaciji na vazduhu, dolazi do hemijskih reakcija u kojima mogu nastati nova, opasna jedinjenja. Zbog svega toga savetuje se oprez u njihovom korišćenju.