akne kod mO koži lica treba voditi računa od najranije mladosti, a posebno u pubertetu kada lojne i druge žlezde intenzivno luče i kožu čine problematično masnom. Mladost je sama po sebi lepa, ali ove nežne i osetljive godine razvoja, mogu da ostave nepoželjne tragove na licu. Masna koža je obično preduslov za pojavu bubuljica i mladalačkih akni.
Statistika kaže da svaki drugi mladić ili devojka imaju problematičnu kožu iako se pojava akni može preduprediti i izbeći.

Da ne bude kasno
Bubuljice, ili akne, javljaju se obično kao posledica pojačanih hormonalnih procesa tokom puberteta. Lojne žlezde pojačano luče, na koži se javlja povećana masnoća, dolazi do začepljenja pora i nastaju žarišta manjih ili većih zapaljenja.
Kod većine mladih taj proces je prolaznog karaktera. Ali ako se lice zapostavi, ili se sa bubuljicama ne postupa pažljivo, infekcija se širi, a žarišta pretvaraju u akne koje se teško leče.

Kako zaštiti kožu

Sapun da ili ne

Lice umivajte više puta na dan, a ujutro i naveče blagim čajem od žalfije ili mineralnom vodom, pošto ste uklonili višak masnoće.

Savremena kozmetologija preporučuje sredstva za čišćenje koja ne sadrže sapun, kako bi se sačuvala prirodna Ph vrednost kože i sprečilo preterano površinsko isušivanje Neki, međutim, ne odbacuju “staru školu” po kojoj su blagi dečji sapun i mlaka voda najbolje sredstvo da se u večernjim satima uklone ostaci znoja, prašine i ostalih nečistoća. Izaberite šta vašoj koži više prija.

Nikada sami ne istiskujte bubuljice, mitisere, grizeve, ili akne, čak i kada vas svrbe ili bole. Koža se tako najlakše inficira. Detaljno čišćenje prepustite stručnom licu.

Kada osetite da se stvara bubuljica, mesto dobro očistite a potom namažite kremom protiv akni ili stikom.

Potražite kozmetičara, jer samo redovno i detaljno čišćenje problematične kože može da predupredi veće infekcije i akne.

Šećer samo prirodan
Slatkiši su omiljeni u ishrani mladih, ali suviše čokolade i šećera pogoduje zamašćivanju kože. Zato je bolje uzimati prirodne šećere, med i sveže voće. Jedite puno povrća i ribe, a od mesa pileće i juneće, i džigericu. Pijte bar 2 litre tečnosti dnevno, posebno mineralnu vodu bogatu magnezijumom, sokove od sveže cedjenog voća, blage čajeve od žalfije i majčine dušice i kvasac razmućen u jogurtu.

Žalfija i glina za akne

Blagim čajem od žalfije uveče umivajte, prethodno očišćeno lice.
2 kafene kašičice čaja od žalfije, pomešajte sa glinom u prahu dok ne dobijete žitku masu. Nanesite na lice i držite 15 minuta.

Gnječene borovnice

50 grama izgnječenih bobica borovnice nanesite na lice i ostavite 15 minuta.

Kvasac za akne

Od kvasca i mlakog mleka napravite gušću smesu. Četkicom nanesite na lice, a kada se osuši i stvrdne, isperite mlakom vodom.
Tokom šest nedelja, ujutro, ili naveče, pojedite po komadić svežeg pivskog kvasca.

Večernja maska

Uveče, svakog drugog dana, stavite masku od 2 kašike jogurta u koji ste dodali komadić svežeg kvasca. Ova maska smiruje, hrani i oporavlja kožu.

Ružino sirće za nečistoću
30 latica ruže prelijte ša 1 decilitrom voćnog sirćeta i 1 decilitrom vode Aoje koju ste prethodno blago zagrejali na vatri. Sjedinite u staklenoj posudi i dobro zatvorite i ostavite da stoji tri nedelje. Pre upotrebe tečnost procedite kroz duplu gazu i stavite u frižider. Ružino sirće je odlično sredstvo za povremeno čišćenje masne i nečiste kože.

Sunce i kamilica

U lečenju akni sunce može da bude veoma korisno, ali samo ako postupate pažljivo. Zbog naglog izlaganja suncu, jača keratinski sloj kože, što uslovljava nove upale i nove akne.
Sunčajte se zato pažljivo, u početku rano ujutro i kasno popodne, nikada duže od 10 minuta. Postepeno produžavajte vreme izlaganja suncu, ali ne prelazite pola sata pre i isto toliko posle podne.
Posle sunčanja umivajte se kamilicom ili stavite obloge od kamilice da vam se koža ne bi naglo isušila.

PORUKA DEVOJKAMA
Izbegavajte preterano šminkanje i često menjanje proizvođača make-up-a.