tipovi koze

za masnu kožuMasnu kožu karakteriše pojačano lučenje znojnih i lojnih žlezda i stvaranje veće količine hidrolipoidnog filma koji je najizraženiji u T-zoni i uočljiv već 30 minuta posle čišćenja lica. Upravo zbog toga, masna koža se sija, pogotovo na čelu, nosu i bradi, njen pH se kreće od 6,5 do 9, dok su pore vidljivo proširene, sa izraženim miteserima i aknama.

Ovaj tip kože je elastičan i čvrst, tekstura mu je neravna, a boja svetlosivkasta ili žućkasta. Masna koža ima i svoje prednosti jer sporije stari, veoma je otporna na spoljašnje uticaje, ali je zato sklonija infekcijama.

Preparati za masnu kožu
Nega masne kože veoma je specifična. Ukoliko se tretira jakim sredstvima sa ciljem da se ukloni višak masti, može se postići kontraefekat i izazvati dehidratacija, crvenilo i iritacija. Preporučuje se upotreba mleka za čišćenje namenjenog masnoj koži, tonika koji će skupiti pore. Jednom do dva puta nedeljno neophodno je uraditi piling malo krupnijim mehaničkim abrazivima, čime će se ukloniti izumrle ćelije i višak masnoće. Takođe, nakon pilinga je neophodno staviti masku koja će skupiti pore i hidrirati kožu, a neophodno je i svakodnevno korišćenje hidratantne kreme specijalno formulisane za masnu kožu, po mogućnosti na bazi lekovitih biljaka koje deluju antibakterijski.

Čišćenje masne kože
Najbolje je primenjivati losione koji deluju adstrigentno (sužavaju pore), a treba izbegavati losione sa alkoholom koji uzrokuju preterano isušivanje, odnosno dehidrataciju kože.

Pakovanje za masnu kožu
Šaku iseckanog kiselog kupusa staviti na lice i vrat i a zatim prekriti zagrejanom krpom.
Pakovanje ostaviti da deluje 20 i minuta, a potom ga odstraniti
i umiti se mlakom vodom.Preporučuje se za masnu kožu sa proširenim porama.

TONICI ZA MASNU KOŽU

Adstrigentni tonik od bokvice
Pomešati 30 g tinkture od bokvice sa 70 g destilovane vode, a zatim promućkati. Koristi se za svakodnevno čišćenje masne kože sa proširenim porama i to tako što se nekoliko kapi nanese na tupfer a zatim se njime istrlja lice.

Tinktura od bokvice
U tamnu flašu staviti 5 g usitnjenih listova bokvice i 100 ml 70% alkohola. Ostaviti da odstoji 4 nedelje na toplom mestu, a nakon toga procediti i čuvati u tamnoj flaši.

Adstrigentni tonik od podbela
Pomešati 20 g tinkture od podbela sa 80 ml destilovane vode i 4 kapi etarskog ulja ruzmarina. Čuvati u tamnoj bočici i svakodnevno koristiti za negu nečiste i masne kože.

MASKE ZA MASNU KOŽU

Maska sa lavandom
Supenu kašiku osušenih usitnjenih cvetova lavande pomešati sa 2 supene kašike kisele pavlake i mešati dok se ne dobije homogena smesa. Zatim dodati kafenu kašičicu uljanog ekstrakta lavande i nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije glatka smesa. Ovu masku nanositi na lice pomoću široke četke i to na predeo lica i vrata, i ostaviti je da deluje 15-20 _ minuta, a zatim je isprati mlakom vodom.

Uljani ekstrakt lavande
U tamnu flašu staviti 12 g usitnjenih suvih cvetova lavande i sipati 150 ml maslinovog ulja. Zatim flašu dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu da odstoji naredne 4 nedelje. Nakon toga, ekstrakt procediti kroz lanenu krpu i čuvati u staklenoj flašici.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *