oziljak na licu

Fizički ožiljci mogu biti simbol neke borbe koju smo preživeli, ali mnogima bude zastrašujuće uspomene i zato žele da ih se reše. Naročito ako su oni na vidljivim mestima.

Ožiljci mogu da utiču negativno na samopuzdanje. Ako se rešite fizičkih ožiljaka, možete da dobijete na samopouzdanju i budete zadovoljniji sobom.

Ožiljci mogu biti posledice raznih povreda, opekotina, akni, fleka, ujeda insekata, boginja i operacija, mogu da ostave trajni znak na Vašem licu ili telu.

Dobra vest je da prirodnim melemima možete uticati na to da ožiljci sa Vašeg tela nestanu, a sa njima i loše uspomene!

Prirodni melemi za ožiljke svakako ne mogu da štete Vašoj koži jer su blagi i pre svega delotvorni.

oziljak od operacije

Aloe vera za ožiljke

Aloe vera gel, kao što znate, deluje na poboljšanje stanja Vašeg imunog sistema kada se koristi za unutrašnju upotrebu. Aloe vera kao prirodni melem takođe pomaže kod mnogih teških oboljenja. Kod lečenja ožiljaka, aloe veru možete koristiti i za unutrašnju upotrebu. Aloe vera gel se može koristiti i za lečenje ožiljaka, ali jači efekat ima sveža biljka.

Kako da koristite svežu biljku aloe vere za ožiljke?

Sve što treba da uradite jeste da otkinete komadić lista biljke, istisnete sok iz njega i nanesete ga na svoj ožiljak. Kada ga nanesete, ostavite da se osuši. Nije potrebno da ga ispirate vodom nakon što se osuši.

Puževa sluz za ožiljke

Krema od puževe sluzi je samom svojom pojavom na tržištu zainteresovala mnoge. Iako sam naziv ne zvuči nimalo primamljivo, ovaj preparat je idealan za Vašu kožu. Istorija govori da se puževa sluz koristila još u staroj Grčkoj, a danas je sve popularnija u mnogim delovima sveta. Krema od puževe sluzi je poznata još i pod nazivom pužev gel za lice. Kako god, u pitanju je izuzetno sredstvo koje će Vam pomoći da oporavite svoju kožu. Puževa sluz pomaže u smanjenju crvenila, bubuljica, upala i ožiljaka.

Pužev gel se pravi od tečnosti koju luče puževi (znamo da Vam ovo ne zvuči nimalo primamljivo, ali isto toliko znamo koliko je ovo čudotvoran melem za ožiljke).

Postavlja se pitanje na koji način se puževa sluz koristi i kakvo je njegovo lekovito svojstvo?

            U pitanju je veoma viskozna i rastegljiva tečnost. Puževa sluz sadrži alantoin, jedinjenje koje je veoma korisno za Vašu kožu. Puževa sluz obnavlja ćelije tkiva. Pored toga, puževa sluz eliminiše bore. Puževa sluz takođe obiluje vitaminima A i C. Reč je o materiji koja ima antioksidativno dejstvo. Pored vitamina A i C, puževa sluz sadrži i vitamin B, što dovodi do zaključka da se krema od puževe sluzi može koristiti protiv raznih upala. Veoma je dobra i za uklanjanje toksina sa Vaše kože.

Krema od puževe sluzi ima efekat pilinga zbog prisustva glikolne kiseline u sebi. Čisti Vaše pore od ostataka šminke, mrtvih ćelija na koži i raznih drugih nečistoća. Veoma efikasno hidrira kožu, što je veoma važno kada je očuvanje elastičnosti kože u pitanju. Zbog toga se krema od puževe sluzi veoma često koristi za ožiljke na licu. Ona takođe regeneriše ćelije.

Ono što ovaj kozmetički preparat sadrži jeste elastin, kolagen i hijaluronska kiselina. Prisustvo ove tri supstance na jednom mestu je jedan od glavnih razloga zašto je ovaj kozmetički preparat veoma cenjen i tražen.

Ukoliko ste pretrpeli neku povredu koja je ostavila ožiljke na Vašoj koži ili ste imali neki hirurški zahvat, jedno od najefikasnijih rešenja jeste da koristite kremu od puževe sluzi za ožiljke. Ona će Vam nesumnjivo pomoći u uklanjanju tragova ožiljaka.

Prirodni melem za ožiljke od divlje ruže

Divlja ruža, osim što je poznata po svom divnom mirisu, nadaleko je čuvena i po svom ulju koje ima lekovito dejstvo. Lekovito dejstvo ulja divlje ruže je pre svega blagotvorno za promene na Vašoj koži u vidu ožiljaka. Ulje divlje ruže kao prirodni melem se ne preporučuje samo kod tretiranja ožiljaka, već i kod nege kože generalno. Ono što je važno napomenuti jeste da prirodni melem za ožiljke od divlje ruže ne nanosite na kožu više od jednom dnevno jer tako možete prezasititi svoju kožu vitaminom A, kojim je bogato ulje divlje ruže. Na ovaj način ćete izbeći neželjene efekte koji se najčešće manifestuju u vidu crvenila i perutanja.

Pantenol krema za ožiljke

Pantenol krema je univerzalna krema koja je odlična za negu Vaše kože uopšte i ima široku primenu kod mnogih stanja osetljive i oštećene kože. Pantenol krema ne ostavlja višak masnoće na Vašoj koži jer je vrlo lagana.

Pantenol krema se ne koristi samo za negu kože generalno, već i kao melem za ožiljke. Dokazano je da daje više nego dobre rezultate. Pantenol krema ubrzava zarastanje rana i opekotina i kao takva, veoma je efikasna u tretiranju ožiljaka i fleka na koži. Dakle, pantenol kremu slobodno možete nanositi na oštećenu kožu upravo zbog njenog blagotvornog dejstva. Pantenol kremu možete koristiti i za bubuljice jer ima antiupalno dejstvo koje je dobro za problematičnu kožu. Apsolutno nema sgresivni efekat na Vašu kožu, bubuljice i ožiljke, naprotiv.

Limun za ožiljke od akni

Za tretiranje ožiljaka možete koristiti i limunov sok. Sok od limuna može učiniti Vašu kožu svetlijom, a takođe je dokazano i da uklanja crvenilo na koži i blagotvorno deluje na bubuljice. Limunov sok se koristi i kod uklanjanja ožiljaka od akni. Da biste uklonili ožiljke, limunov sok možete koristiti na dva načina:

  1. Možete piti sok od limuna da biste svoj organizam obogatili vitaminom C
  2. Možete utrljavati isečen limun direktno na ožiljke kako biste ublažili njihovu vidljivost

Evo jednog od načina kako da uklonite ožiljke na koži uz pomoć limuna:

Očisitite vodom mesto na koži koje je zahvaćeno ožiljcima od akni. Uklonite prljavštinu i ulje koje luči koža. Uzmite parče vate kašičicom limunovog soka i utapkajte na svoje ožiljke od akni. Ostavite tako da stoji na Vašoj koži najmanje 10 minuta, nakon toga lice isperite vodom i osušite ga. Vitamin C i kiselina koju sadrži limunov sok će prosvetliti Vašu kožu i nahraniti je materijama koje sadrži i tako će Vaši ožiljci postepeno nestati. Samo vodite računa da ne preterate u korišćenju ovog melema za ožiljke, a posebno ako imate neku otvorenu ranu.

Koliko god da Vam vidljivi ožiljci predstavljaju problem u bilo kom smislu, možete ih se lako otarasiti uz pomoć navedenih opcija. Probajte neki od prirodnih melema za ožiljke koje smo izdvojili za Vas i popravite svoje samopouzdanje.