Zaštitni sloj kože na vašim usnama je daleko tanji nego što je koža vašeg lica. On ima samo tri do pet ćelijskih slojeva dok koža lica ima 16! Kao rezultat toga vaše usne u velikoj količini gube vlažnost. I ne samo to,na vašim usnama ne postoje znojne žlezde tako da se vaše usne nikada ne znoje! Takođe, na usnama nema dlaka kao ni folikula dlake koji bi stvarali masnoću i održavali vaše usne vlažnim i hidriranim. Ponekad i vremenski uslovi doprinose sušenju usana i njihovom pucanju kao što je tokom zimskih meseci kada je vlažnost vazduha mala. Vaše usne nisu bezbedne ni leti jer zbog prevelike izloženosti suncevim zracima one postaju još suvlje. S vremena na vreme svesno ili nesvesno ližete vaše usne, a pljuvačka takođe doprinosi njihovom isušivanju pored svih prethodno navedenih razloga!

Dakle, kako negovati ispucale usne ?

Pošto vaše usne ne mogu da održe vlažnost same, vi im morate obezbediti dodatnu vlažnost. Ovi domaći recepti za ispucale usne su namenjeni upravo za to da vam ukažu šta sve može da vrati vlažnost vašim usnama kako bi ostale hidrirane i punije!

Prirodni recepti za ispucale usne

1. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje sadrži lanac masnih kiselina koje vaša koža može lako da apsorbuje, pa samim tim i usne. Ovo ulje je odličan omekšivač koji omekšava vaše usne i drži ih vlažnim dug period. Ono što je takođe važno je da kokosovo ulje sadrži vitamin E i antioksidante koji održavaju vaše usne zdravim i hidriranim.

Kako koristiti kokosovo ulje za ispucale usne?
Potrebno je uzeti svega nekoliko kapi kokosovog ulja i naneti ga nežno preko usana sve dok se ne upije. Takođe, koristite ovo ulje redovno pre nego što krenete na spavanje.
ispucale usne
2. Bademovo ulje
Bademovo ulje, dobijeno iz semena badema, je puno proteina, vitamina E i B kao i esencijalnih minerala i zdravih masti pa je odličan prirodni preparat za ispucale usne. Riboflavin (vitamin B) u ovom ulju može povećati mogućnost zadržavanja vlažnosti bilo da ga nanosite na kožu ili usne. Ono takođe, štiti vaše usne od sunca i što je najvažnije, bademovo ulje ima omekšujuća svojstva koja podmlađuju i omekšavaju vaše usne. Kao i druga ulja, potrebno je naneti svega nekoliko kapi bademovog ulja na ispucale usne nekoliko puta dnevno.

3. Med
Med je prirodni ovlaživač koji je u mogućnosti da privuče i očuva vlagu. Postoje izvesne amino kiseline u medu koje pomažu u očuvanju vlažnosti. Ispucale usne su uglavnom praćene manjim ranama. Ukoliko je to vaš slučaj onda je med lek za vas. Kada se enzim glukoza-oskidaza, koji se nalazi u sirovom medu, pomeša sa vodom dobija se hidrogen peroksid. To je blagi antiseptik koji može izlečiti površinske posekotine i rane. Med je takođe dobar eksfoliant zbog prisustva različitih organskih kiselina. Zato vam on može pomoći da se rešite mrtvih ćelija i da imate glatke, meke usne. Potrebno je samo naneti malo meda na ispucale usne u toku dana. Međutim, ako ne možete da podnesete lepljivost na usnama tokom celog dana, probajte sa drugim rešenjima. Napravite balzam za usne koristeći med kao jedan od sastojaka, što je ujedno i naš sledeći lek za ispucale usne. Na ovaj način ne morate da nanosite med direktno na usne.

4. Domaći balzam za usne od meda i bademovog ulja
Pošto su bademovo ulje i med dobri da ispucale usne, zašto ih ne biste iskoristili da napravite sasvim prirodan balzam kod kuće! Lako se pravi I lako se koristi, posebno ako ne volite da vam usne budu masne od ulja ili lepljive od meda. Pčelinji vosak koji se koristi za ovaj balsam čini da on izgleda kao jedan od kupljenih proizvoda.

Potrebno je:
Bademovo ulje – 1šolja
Pčelinji vosak – ½ šolje
Med = 2 supene kašike
Tiganj od nerđajućeg čelika ili posuda sa duplim dnom
Tegla ili posuda sa poklopcem

Priprema:
Stavite vosak i bademovo ulje u tiganj.
Zagrejte ringlu I stavite tiganj na nju. Održavajte blagu temperaturu. Takođe, možete koristiti posudu sa duplim dnom kako biste otopili vosak izmešan sa bademovim uljem.
Nastavite da mešate drvenom kašikom ili žicom sve dok se vosak ne otopi.

Kada se u potpunosti otopi, stavite med. Mešajte dobro kako bi se masa izjednačila potpuno.
Dobro ohladite pre nego što stavite balsam u posudu.
Možete koristiti i ambalazu istrošenih balzama.

Nanesite male količine ovog balzama tokom dana kako biste se otarasili ispucalih usana.

5. Aloe Vera
Ako ste stalno napolju i izloženi teškim vremenskim uslovima, možda bi mogli da razmislite o korišćenju soka aloe vere zbog njegove hidroskopske osobine. Ovo svojstvo mu omogućava da privlači i zadržava molekule vode iz okruženja. Zato kada biste naneli aloe vera sok na vaše usne on bi ih učinio vlažnim tako što bi apsorbovao molekule iz okoline.

Kako koristiti Aloe Vera sok za ispucale usne
Prelomite list aloe vere i iscedite svež sadržaj. Nanesite ga na usne.
Možete čak i kupiti svež aloe vera sok, ali proverite da ne sadrži nikakve hemikalije.
Napravite aloe vera balzam tako što ćete dodati pola supene kašike kokosovog ulja i nekoliko kapi vitamina E kao i jedu supenu kašiku aloe vera soka. Nanesite ovo na vaše ispucale usne.

Takođe, možete pomešati aloe vera sok sa maslinovim uljem i tom mešavinom mazati usne.
Aloe vera u sebi sadrži esencijalna ulja i zato se može mešati sa drugim takvim uljima kako bi usne bile mekše i glatke.