Prirodni lekovi protiv opadanja kose kod žena i muškaraca-Kosa (opadanje, perut, seda kosa)
Prirodni lekovi protiv opadanja kose
Kosa je pouzdan znak stanja zdravlja vašeg tela. Ako se dobro osećate ili imate tegoba, pokazaće se na kosi. Na opšte zdravlje i zdravlje kose svakako znatno utiče snabdevanje organizma sastojcima koji se nalaze u hrani.

Hrana za negu kose
Na opadanje kose utiče nedostatak biotina, inozitola, cinka, hlora, vitamina B grupe, vitamina C i folne kiseline. Ovi sastojci se mogu obezbediti sledećim namirnicama: voće i povrće, naročito citrus plodovi, crna ribizla i jezgrasto voće, kupus, paradajz, paprika, krompir, šargarepa, zeleno lisnato povrće, pivski i sušeni jestivi kvasac, juneća džigerica i druge iznutrice, jaja, zrnasta hrana uopšte, a naročito pasulj i pirinač i kuhinjska jodirana so. Namirnice bogate belančevinama i sveže voće obezbeđuju i potrebne mineralne sastojke: gvožđe, magnezijum, cink i dr.

Krta i seda kosa. — Najčešći su znak ozbiljnog nedostatka vitamina B grupe, vitamina F, joda, gvožđa i bakra. Treba nastojati da u jelovniku budu zastupljeni džigerica, raženi hleb, pasulj, sočivo, kupus, luk, banana, jezgrasto voće, a naročito orah i kikiriki, suncokretovo seme, biljna ulja, riba, mlečni proizvodi, pivski kvasac i jodirana so. Naročito je efikasan dodatak kvasca supama, sokovima i mleku.

Receptura za lekove protiv opadanja kose kod žena i muškaraca
-Kašiku ovsenih pahuljica staviti u 2 dl mlake vode da stoji 10-12 sati. Nakon oceđivanja, u tečni deo staviti kašiku mlevenih jezgri oraha i naribanu jabuku, kašiku meda i sok od pola limuna, sve dobro izmešati i pojesti ujutro, natašte. Kura traje 6 nedelja.

-Hladnim čajem od ruzmarina masirati teme (25 g ruzmarina u pola litra ključale vode). Još efikasnije je masiranje temena sa ekstraktom ruzmarina u alkoholu.

-Sok od koprive je dobar za jačanje kose. Poznato je da posle masiranja kosa počinje ponovo da raste, tj. regeneriše se.

-Trljanje temena sa belim lukom ili sokom od belog luka, uveče pre spavanja, odlično je sredstvo za jačanje korena kose, mada neprijatno miriše.

-Jabukovo sirće, ako se njim trlja teme, čisti i jača kosu. Ne treba to činiti više od dva puta nedeljno.

-Čaj protiv opadanja kose od kamilice ili hajdučke trave piti i sa malo hladnog čaja masirati teme. Koristi, takođe, i pranje kose jednom nedeljno sa čajem od kamilice (4 kašike kamilice na pola litra vode).

-Kašiku mešavine brezovog lišća i lista i korena koprive potopiti u 2 dl vode i držati 10-12 sati. Nakon oceđivanja tečnom delu se dodaje kašika 96%-tnog alkohola i njime masira glava, nakon prethodnog pranja.

-U pola litra 96%-tnog alkohola staviti 5 kašika mlevenog jezgra oraha, flašu dobro zatvoriti i ostaviti 10 dana na toplom mestu. Ovako dobijenom tečnošću masirati glavu svake večeri.

-U pola litra vinskog sirćeta, zagrejanog do ključanja, usuti 10 kašika usitnjenog korena koprive, skinuti sa vatre čim provri i dodati 2 dl čistog alkohola, procediti, sipati u flašu i masirati koren kose svake večeri protiv opadanja kose.

-Mešavinu od 5 kašika isitnjenog crnog luka i lista koprive preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da se ohladi, procediti i tečnim delom masirati koren kose.

-Dobro oprani koren koprive (100 g) stavi se u litar komovice i ostavi da stoji 8 dana na suncu. Nakon toga se ocedi, ulije u čistu flašu i doda nekoliko kapi ricinusovog ulja i malo mirišljave vodice. Ovako dobijenom tečnošću masira se koren svaki drugi dan.

-List koprive (100 g) kuvati 20 minuta u pola litra vode, ostaviti poklopljeno 8 sati, ocediti i dodati 2 dl vinskog sirćeta. Ovom tečnošću glavu trljati svake večeri protiv opadanja kose.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *