Perut može biti rezultat bilo čega od suve koža temena preko stanja kože koje se zove seboroični dermatitis do ekcema, psorijaze, ili, vrlo često, gljivica.
Prirodni lek protiv peruti
Šta je lek protiv ozbiljne peruti? Počnite sa novim šamponom, protiv peruti.
Različiti sastojci šampona za perut rade različite stvari. Cink cilja gljivice i bakterije, ketokonazol se bori protiv gljivica, katran i selen-sulfid usporava rast ali istarenje i umiranje ćelija kože na glavi.
Ako se i dalje javlja perut, koristite prirodne lekove protiv peruti.

Prirodni lekovi protiv peruti
Sitno iseckani koren celera (oko 50 g) kuvati u 2 dl vode, kada se ohladi procediti i koristiti za pranje kose.

-U pola litra jabukovog sirćeta usuti 10 kašika isitnjenog lista koprive i kuvati na tihoj vatri, ohladiti, procediti i utrljavati u koren kose, na sat pre pranja kose.

-Dva-tri osrednja korena celera iseckati na kockice, staviti u litar vode i kuvati oko 5 minuta. Nakon hlađenja procediti i sa tom tečnošću prati kosu. Ovo ponavljati sve dok perut ne nestane.

Ako je kosa suva i sa dosta peruti, dobro je, pre pranja šamponom, teme masirati sa mešavinom ulja od lavande i bademovim uljem za bolju cirkulaciju i čišćenje.

-Beli luk (4 česna) staviti u 2 dl 70%-tnog alkohola, ostaviti da stoji 10 dana, procediti i ovom tečnošću masirati koren kose. Na ovaj način se pored delovanja protiv peruti sprečava i opadanje kose.

-Jednom ili dva puta nedeljno masirati kožu ispod kose ricinusovim uljem, uveče. Ujutro oprati kosu šamponom.

-Posle pranja kose, izmasirati teme sa ruzmarinovim uljem ili ispirati kosu sa 3 dl vode u kojoj je kuvana grančica ruzmarina.
Perut takodje nastaje zbog nedostatka vitamina B6 i B12, vitamina F i selena. To se može nadoknaditi ako se jede dovoljno džigerice i iznutrica uopšte, junetine i svinjetine, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, kikirikija, oraha, suncokretovog semena, sušenog kvasca, hleba od integralnog brašna, mekinje i pšenične klice, luka, kelja i paradajza.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *