Prirodne kupke su bolje od hemijskih proiyvoda iste namene,bilo koje da koristite vodite računa o ipu svoje kože i poslušajte nekoliko saveta stručnjaka…
PRIRODNE KUPKE
Osnovno pravilo je izbegavati proizvode koji sadrže veliku količinu tenzioaktivnih materija, a to su one koje stvaraju veliku penu. Ti proizvodi odnose previše sebuma s kože, oštećuju hidrolipidni film i doprinose isušivanju kože.

• Pri izboru kupke vodite računa o tipu svoje kože, a prednost uvek dajte proizvodima s pH vrednošću sličnom prirodnom pH kože (između 4,5 i 6,5). Ta sredstva pogodna su i za najosetljiviju kožu koja lako reaguje i pocrveni. Proizvodi obogaćeni aktivnim hranljivim materijama posebno su korisni za suvu kožu.

• U kadi nemojte ostati duže od pola sata jer voda može da isuši kožu. Pre nego što izađete iz kade, istuširajte se i isperite s kože i najmanji trag hemijske kupke koja, ako ostane na koži, može da je isuši ili da izazove osip.

• Ako ste se kupali u toploj vodi, istuširajte se mlakom vodom da biste podstakli cirkulaciju. Međutim, pazite da razlika u temperaturi vode ne bude prevelika.

Temperatura vode za kupanje iznad 40°C se ne preporučuje se jer može da izazove naglo opadanje krvnog pritiska. Najbolji trenutak za uranjanje u toplu kupku je pre večere ili 2-3 sata posle jela. Mišići će se opustiti i lakše ćete zaspati. Ako želite da se kupate ujutro, voda neka bude mlaka, jer ćete se tako lakše razbuditi.

Često posvećujemo premalo vremena i pažnje brisanju tela posle kupanja. Nemojte zanemariti brisanje, jer voda koja ostaje na površini izaziva prekomerno isparavanje vode iz kože, pa joj preti isušivanje. Koristite mekani peškir za brisanje i temeljno obrišite telo nekoliko puta. Trljanjem peškirom ujedno ćete stimulisati gornji sloj kože i pripremiti ga da što bolje upije proizvode za negu.

• Vaša koža sada je razbuđena i obnovljena, spremna da upije aktivne hranljive materije iz preparata za negu. Koristite hidratantno sredstvo koje će koži dati prijatnu mekoću, a na kritična mesta nanesite preparat za učvršćivanje ili protiv celulita.

PRIRODNE KUPKE

Opustite se u prirodnoj kupki. Prijatnu i efikasnu, a pre svega originalnu prirodnu kupku možete pripremiti i sami, s nekoliko pažljivo odabranih sastojaka koje ćete pronaći u apoteci, prodavnici zdrave hrane, svom špajzu ili bašti.

Alge su poznato sredstvo za dubinsko čišćenje kože i lekovit dodatak svakoj kupki. Kupka s algama izvući će otrove iz vašeg tela i osećaćete se kao preporođeni. U prodavnici zdrave hrane kupite 60 g suvih algi, pomešajte ih s malo vrele vode i zatim ostavite smesu da stoji dok se alge potpuno ne rastope. Pustite vodu u kadu i dodajte rastopljene alge. Opuštajte se u kupki 20-30 minuta.

Prirodna kupka sa mlekom

Mleko, posebno punomasno, odličan je tretman za lepotu. Mlečne belančevine omekšavaju kožu, a mlečna kiselina rastvara površinske mrtve ćelije. Sadrži i određenu količinu vitamina, posebno
B12 i B2, koji kožu čine otpornijom na štetno dejstvo slobodnih radikala i odlažu pojavu prvih bora. Prisutan je i vitamin A koji štiti od starenja, sprečava pojavu fleka i gubitak mišićnog tonusa. Površinski slojevi kože lako apsorbuju proteine mleka koji joj daju mekoću i tonus. Mleko je, dakle, koncentrat hranljivih i hidratantnih sastojaka, zato isprobajte neku od mlečnih kupki koje vam predlažemo.

Kupka od mleka i mekinja

Ovo je odlična kombinacija protiv nečiste kože. Uzmite komad gaze i na sredinu stavite 1 kg mekinja. Zavežite i kuvajte u vodi i mleku 10 minuta. U kadu sipajte 4 dl punomasnog mleka, kesu s mekinjama i tečnost u kojoj ste ih kuvali, pa dodajte vode koliko je potrebno za kupanje. U tako pripremljenoj kupki ostanite 15 minuta.

Kupka s mlekom i maslinovim uljem

Zagrejte pola litra mleka, sklonite s vatre, dodajte 200 g soli i 100 g sode bikarbone. Kad se sasvim rastvore, dodajte pola čaše maslinovog ulja i dobro promešajte. U kadu sipajte 4 l punomasnog mleka, napunite vodom koliko je potrebno za kupanje i dodajte prethodno pripremljenu smesu.

Kupka s glinom pravo je rešenje kod prolaznog umora i posle neprospavane noći. Prokuvajte pregršt listova majčine dušice, ruzmarina i žalfije, procedite i sipajte u vodu u kadi, koja ne sme da bude toplija od 38 stepeni, pa dodajte 1 kg zelene gline. Dobro promešajte vodu u kadi i uživajte, ali ne više od 20 minuta.

Prirodna kupka na bazi soli

Topla kupka na bazi morske soli ima čudesno dejstvo. Ako imate izrazito suvu ili masnu kožu, slana voda vratiće je u ravnotežu.

Kupka u slanoj vodi intenzivno deluje na telo, toksini se izlučuju, a mineralne materije upijaju. Što je veća koncentracija soli u kupki, to je jači i brži proces detoksikacije. Dovoljno je da u kadu s vodom za kupanje stavite nekoliko šaka krupne morske soli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *