pravilno sminkanje ociju

Pravilno šminkanje očiju je veoma bitno i treba da bude prilagodjeno prirodnom obliku očiju.Oči su ogledalo duše i najjače oružje žene zato se potrudite da naučite da pravilno šminkate oči.
pravilno sminkanje ociju
Šminkanje očiju crta na kapku
Boja crte na kapku treba da odgovara boji obrva. Četkica za izvlačenje crte treba da bude mekana, s finim vlaknima. Kapci se najpre napuderišu, a zatim se vlakna četkice natope odabranim ajlajnerom i crta se povlači duž gornjih trepavica. Pri tom oko treba da je zatvoreno. Četkicu posle upotrebe treba isprati hladnom vodom i ostaviti da se osuši.

Trepavice
Maskara se nanosi na trepavice posebnom četkicom spiralnog oblika. Četkica se umoči u maskaru, a trepavice se premazuju od korena prema vrhu. Obratite pažnju i na same vrhove trepavica — potapkajte ih četkicom nekoliko puta, jedno pa drugo oko naizmenično kako bi maskara stigla da se osuši. Kada se maskara sasvim osuši, trepavice treba razdvojiti četkicom ili malim češljem. Veštačke trepavice povremeno ponovo dolaze u modu. Pre stavljanja na kapke treba ih prvo oblikovati — zarezati sa strane prema veličini oka. Isprobajte nekoliko puta dok ne postignete oblik koji želite. Nanesite ajlajner na spoljnu ivicu kapka. Unutrašnju ivicu veštačkih trepavica namažite lepkom koji se dobija uz njih (postoje i samolepljive veštačke trepavice). Uhvatite veštačke trepavice s jedne strane pincetom, a s druge pristima i postavite ih na sredinu kapka. Pritiskom štapiča prilepite ih za kapak, premažite još jednom ajlajnerom i pređite preko veštačkih i prirodnih trepavica maskarom da bi se izmešale. Stavljanje veštačkih trepavica je uvek poslednji korak u šminkanju.

Obrve
Obrve su često najupadljiviji deo lica i daju mu osnovni oblik. Samo jednom linijom, nekim malim detaljem, možete potpuno promeniti izgled lica. Obrve utiču na izgled lica dužinom, debljinom i bojom. Boja obrva treba uvek da bude u skladu s bojom kose. Ništa ne pada u oči kao veoma crne obrve i platinastoplava kosa. Zato prilikom bojenja kose tražite od frizera da promeni i nijansu vašim obrvama. Obrve se doteruju olovkom (krejonom) u boji kose. Posle nanošenja boje napuderišite obrve. Oblik obrva. Obrve treba da počinju od tačke koja se dobija kada se vrh olovke prisloni uz koren nosa, a drugi kraj olovke na unutrašnji ugao oka. Delove obrve koji prelaze ovu liniju treba iščupati. Najvišu tačku luka obrva odredićete pomeranjem olovke do sredine oka, a završetak luka obrva pomeranjem olovke do spoljnjeg ugla oka. Kod oblikovanja obrva najbolje je da pratite njihov prirodni oblik, to jest da uklonite samo one dlačice koje štrče i kvare ga. To obično znači da se čupa više dlačica na donjoj strani obrve nego na gornjoj. Prirodna linija obrva obično odgovara obliku oka i lica. Nemojte pokušavati da po svaku cenu “izyučete” luk na obrvama ako su vam prirodno ravne. Ako su vam obrve guste, ne pokušavajte da ih pretvorite u tanku liniju. Najčešća greška kod čupanja obrva je oblik punoglavca, kod kojeg početak obrve ostaje gust i obao, a sredina i kraj se pretvore u tanku liniju. To ćete najlakše izbeći ako na vreme spustite pincetu. Nemojte čupkati još malo ovde, pa još malo tamo. Cilj vam je da ulepšate svoje obrve, a ne da ih potpuno promenite. Ako niste sigurni da li ste iščupali dovoljno dlačica, odgovor je uvek: jeste. Kroz nedelju ili dve, kada se naviknete na novi oblik obrva, lako možete uneti korekcije.

Postupak čupanja obrva
• Pređite čitavu površinu obrve vatom natopljenom u alkohol, radi dezinfekcije.
• Iščetkajte obrve.
• Dobro zašiljenom olovkom iscrtajte oblik obrva koji želite da dobijete.
• Uzmite dobru pincetu, dezinfikujte je vatom natopljenom u alkohol, pa čupajte sve dlačice koje su izvan iscrtanih linija, kao i one ispod obrva.
• Ako vas čupkanje ja-ko boli, pređite preko obrva kockicom leda.
• Dlačice čupajte jednu po jednu, u pravcu u kojem rastu, a izvlačite ih oštrim pokretom. Kožu držite između palca i kažiprsta.
• Obratite pažnju na simetriju. Leva i desna obrva moraju biti istog oblika.
• Kada završite čupanje obrva, pređite još jednom holom, a zatim nanesite masnu kremu. Vrlo retkim obrvama može se dati punoća ako se četkaju četkicom natopljenom maskarom ili ajlajnerom. Ne preporučuje se da potpuno počupate obrve i nacrtate drugačije. Tako ćete izgledati izveštačeno.

Obrve prema obliku lica.
Veoma široko lice: najviši deo luka obrve pomerite prema kraju obrve, a ukupnu dužinu produžite za dva-tri milimetra.
Suviše dugo lice: najbolja je što ravnija linija obrva. Spoljni deo obrve treba da bude uzdignut.

Pravilno šminkanje očiju senke za oči
Senka za oči se nanosi na kapak, a može da bude u obliku kompaktnog pudera, krema ili u vidu ruža za usne. Masnoj koži pogoduje senka u obliku pudera: nanosi se vrlo lako i ostavlja nežno prozračan utisak. Za suvu kožu bolja je senka u kremu: nanosi se prstima, ali može i širokom četkicom. Pre nanošenja senke kapke treba napuderisati da bi se senka što ravnomernije nanela. Senka se nanosi četkicom od unutrašnjeg prema spoljnom delu oka. Boja senke bira se prema boji očiju, a zatim i prema odeći.

Šminkanje za korigovanje oblika očiju
Ako su vam oči suviše male: podignite liniju obrva što je moguće više, čupanjem dlačica odozdo. Oko podvucite ajlajnerom čitavom dužinom i produžite liniju trepavica. Senku za kapke stavite blizu krajeva obrva, pa i izvan njih.

Ako su vam oči suviše primaknute: razmaknite obrve čupajući dlačice između njih. Naglasite spoljni deo kapka debljim ajlajnerom ili krejonom. Senku nanesite pored trepavica, prema slepoočnicama.

Ako imate suviše razmaknute oči: gornji kapak prevucite ajlajnerom i podvucite unutrašnji vrh prema nosu. Stavite tamnu senku na kapke, a gornji kapak osenčite prema nosu. Osnova obrve treba da bude podvučena krejonom da bi se obrve vizuelno.To bi bile osnove za šminkanje očiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *