nega lica

Pravilna prirodna nega lica pre svega zavisi od tipa vaše kože a tip kože zavisi ponajviše od izlučene masnoće koja se na površini meša sa znojem…
nega lica
Da biste odabrali pravi način nege kože na lica, važno je da prepoznate kojem tipu pripada vaša koža lica. Vrsta kože zavisi od količine izlučene masnoće (loja) koja se na površini kože meša sa znojem. Postoje tri osnovna tipa kože: masna, suva i normalna.
Masna koža ima sjajan izgled i često proširene pore, neprozirna je i debela. Sklona je nastanku bubuljica i mitesera. Miteseri se javljaju po čitavom licu, a bubuljice obično na čelu i bradi.
Suva koža je zategnuta, tanka, prozirna i često se kroz nju naziru tanki kapilari. Sklona je borama, osetljiva, nema sjaja i lako podleže raznim infekcijama.
Normalna koža je glatka i elastična, ni suva ni masna, pore se ne primećuju. Ovaj tip kože je najčešći kod sasvim mladih žena. Postoji i mešovita koža, koja ima suve zone (najčešće obrazi) i masne zone (najčešee nos, brada i čelo). Ovo je zapravo najčešći tip kože. Kod ove kože je važno odrediti koji delovi lica pripadaju kom tipu da bi se mogla sprovoditi pravilna nega lica.

Određivanje tipa kože da bi se izabrala pravilna nega
Najlakši način da odredite kom tipu pripada vaša koža jeste da blago pritisnete maramicom kožu lica. Ako na maramici ostane mastan trag, koža je masna; ako je trag jedva primetan, koža je normalna; ako maramica ostrane potpuno čista, koža je suva. Vrhom prsta pritisnite kožu ispod oka, na jagodici obraza. Ako otisak prsta ne nestane odmah, koža je neelastična i suva. Pritisnite ogledalce na čelo, nos i obaz; ako na njemu ostane jasan otisak, koža je masna. Tupim krajem olovke blago prevucite po koži vrata. Ako se pojavi crvenilo, koža je suva i osetljiva.

Pravilna nega kože lica izlagane suncu
Izlaganje sunčevoj svetlosti jeste veoma zdravo za organizam, ali može loše da deluje na kožu. Opekotine od sunca su neprijatne i mogu da vam pokvare letovanje — da i ne govorimo o pegama i flekama koje se posle njih mogu javiti — a poslednjih godina sve više nas upozoravaju na opasnost od raka kože. Zato je zaštita od sunca veoma važna. U letnjim danima obavezno koristite losion za zaštitu od sunca za negu kože lica, i to sa što većim zaštitnim faktorom. Stručnjaci kažu da je koža najviše izložena sunčevom zračenju do 18. godine života, zato nemojte oklevati s početkom zaštite.
Nanesite zaštitni sloj 15 do 30 minuta pre nego što izađete na sunce, i obnavljajte ga svakih sat ili dva. Osim toga, obavezno odaberite neki lep letnji šešir kojim ćete zaštititi glavu i lice. Dani kada je bilo uobičajeno da se izležavamo na plaži kako bismo što više pocrneli izgleda da su nepovratno prošli.
Šetnja, plivanje i sedenje u senci su mnogo bolji i mnogo zdraviji način da lepo potamnite.

Nega lica ako ste ipak izgoreli na suncu:
• Ne ljuštite izgorelu kožu i ne bušite plikove.
• Umirite kožu hladnim oblozima, hladnom kupkom, tuširanjem ili nanesite alojin gel kalaminski losion.
• Ublažite suvoću ili ljuštenje hidratantnom kremom.
• Tradicionalan grčki lek kod opekotina od sunca i osipa od vrućine su ružine latice potopljene u sirće. Sirće rashlađuje, a ružine latice umiruju bolnu kožu.
• Kod blagih opekotina ublažite bol tako što ćete ih posuti kukuruznim brašnom.
• Zaštitite izgorelu kožu od daljeg izlaganja suncu.

Solarijumi su postali veoma popularni, ali ni s njima ne treba preterivati. Ako se spremate na more a beli ste “kao sir”, sasvim je u redu da odete na jednu-dve seanse kako bi vam se koža pripremila za jako sunce, ali redovno izlaganje solarijumskim lampama može da bude isto tako štetno kao i izlaganje suncu. Lampe u solarijumu imaju određeni rok trajanja posle kojeg prave više štete nego koristi. Osim toga, uvek se prepoznaje da je koža potamnela u solarijumu jer ima pomalo narandžastu nijansu.

Sledeći put kada vidite na TV-u devojku boje čokolade, pre nego što počnete da joj zavidite razmislite koliko je vremena provela u kutiji izložena veštačkom svetlu. Zar nije bolje da vi svoju boju kože steknete na obali reke ili na bazenu?

Nega kože izložene hladnoći
Boravak na vazduhu je svakako koristan i za kožu i za čitav organizam. Ipak, ako je napolju veoma hladno to može da ošteti kožu. Većinu tela od hladnoće štitimo toplom odećom, ali šake i lice često zaboravljamo. Zimi obavezno nosite rukavice. Lice možete zaštititi hranljivom kremom. Dobru zaštitu predstavlja i puder, ali mora se naneti preko nekog osnovnog krema. Tako neće sušiti kožu. Povremeno stavite uveče masku za omekšavanje kože.

Peršunova kupka za negu lica protiv ozeblina
100 g lišća peršuna, 3 l vode
Usitniti peršun i staviti u ključalu vodu. Posle pet minuta kuvanja skloniti s vatre i pustiti da se prohladi. Procediti i sipati u lavor. Uz redovnu upotrebu, ova kupka ublažava bolove prozeblog lica, ruku i nogu, crvenilo postepeno nestaje, a ispucala koža se obnavlja. Ovom kupkom možete oblagati i druge delove tela zahvaćene ozeblinama (lice, nos, uši). Kupka se pravi za jednu upotrebu, svakog dana posebno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *