Želite da posvetlite kosu, ali ne želite da oštetite kosu hemikalijama koje sadrže farbe koje možete naći u svim trgovinama?

Postoje i alternativni načini da je obojite ili, bolje reći, posvetlite i date joj sjaj, kao kad biste radili „preliv“ u salonu.Sok od limuna je jedan od najefikasnijih „sastojaka“ za posvetljivanje kose.

Zato u ovom članku objašnjavamo kako možete iskoristiti limunov sok za posvetljivanje kose.

1. Priprema za posvetljivanje
Kako biste napravili ovo prirodno sredstvo za posvetljivanje kose potreban vam je, naravno, limun. Uzmite onoliko limuna koliko vam je potrebno soka da pokrijete celu kosu (ili samo delimično, ako hoćete da je samo malo posvetlite). Prvo uzmite neoljušten limun, a zatim ga čvrsto pritisnite i nekoliko puta tako „zakotrljajte“ po nekoj čvrstoj podlozi. Ovo je odličan trik da se iz citrusnog voća iscedi više soka.

posvetljivanje kose

2. Nanošenje
Isecite limun na četvrtine. Prokuvajte jednu šolju vode. U ovu toplu vodu umešajte sveže isceđen sok od limuna. Gledajte da količina limunovog soka i vode bude podjednaka. Ukoliko vam se kosa lako isušuje, ovo je može načiniti još suvljom, pa u tom slučaju možete koristiti i sok od pomorandže ili ga samo dodati u mešavinu, jer i on ima dosta limunske kiseline, iako znatno manje nigo limun. Ako već imate suvu kosu a ipak želite da je posvetlite, u ovu mešavinu možete dodati malo balzama za kosu i sve dobro izmešati.

3. Sušenje na suncu
Sipajte ovu mešavinu u bočicu za sprej i prskanjem nanesite farbu na celu kosu. Kada pokrijete celu kosu farbom, češljem sa širim zupcima „razvucite“ ovu farbu po celoj kosi. Ukoliko želite da samo malo posvetlite gornji sloj kose, umočite parče gaze u ovu mešavinu i umotavajte pramen po pramen kose u parčad gaze. Ovako možete i „išatirati“ kosu. Takođe, imajte pri ruci šnale. Kada umotate kosu u gazu, zakačite je šnalama.

4. Završnica
Potrebno je da sedite na suncu najmanje sat vremena (a poželjno je i više) da bi se promena boje kose videla. Zato izaberite najpogodnije mesto i sedite tako da vam sunce „bije“ u kosu, odnosno, sedite leđima okrenuti suncu. Takođe, pošto ćete dugo sedeti na jakom suncu, preporučljivo je da namažete i kožu nekim sredstvom za zaštitu od sunca, pogotovo na lice, vrat i ostale delove tela izložene suncu. Nakon sat vremena, opet nanesite ovu mešavinu na kosu i ostavite da je kosa „upija“ još pola sata.

5. Prirodni dodaci za posvetljivanje kose
Da biste završili postupak posvetljivanja kose, operite je i dobro nanesite neko pakovanje ili balzam koji redovno koristite. Ovo je neophodno, jer limunov sok drastično smanjuje pH vrednost kose, što znači da je brzo isušuje. Ako želite da vaša kosa, kojoj ste upravo promenili boju, izgleda lepo i svilenkasto, dobra nega je neophodna.

Postoji još nekoliko prirodnih dodataka koje možete odmah dodati u farbu kako biste pospešili efekat ili ublažili efekat isušivanja koji ima limunov sok.

Povezano>>> Kako limunov sok deluje na kosu

Kasija
Iako izgleda kao cimet, ima drugačiji ukus i nešto „zlatniju“ nijansu. Smrvite je u prah i umešajte u farbu kako bi vam kosa dobila zlatni sjaj.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice se takođe često koristi za posvetljivanje kose.Umočite kesicu ili dve ovog čaja u vodu dok se kuva pre nego što je izmešate sa limunovim sokom. I ovaj čaj će kosi dati zlatasti odsjaj.

Cimet
Cimet takođe daje kosi smeđe-zlatni sjaj. Odličan je za posvetljivanje tamnije kose.

Med
Znatno pomaže kao prirodni balzam za kosu i dosta umanjuje isušivanje.

Limunov sok će, uz ostale sastojke,defiintivno na prirodan način posvetliti, omekšati i dati lep izgled i volumen kosi, i niko neće pogoditi da vam kosu nije „sređivao“ frizer u nekom skupom salonu. Zašto ne biste pokušali već danas?