Pivo je jedno od nasjtarijih poznatih fermentisanih pića. Pivo je alkoholno piće koje se dobija fermentacijom šećernih proizvoda kao rezultat sarahizacije skroba. Sladne žitarice kao to su ječam i pšenica su najčešći izvor skroba za pravljenje piva. Pivo sadrži 4-6% alkohola i treće je piće po redu u svetu koje se najčešće pije, posle vode i čaja. Pored toga što se koristi za piće, pivo je takođe popularno i kao proizvod za negu kose, koje pruža bezbrojne koristi za kosu i kožu.

U poređenju sa drugim gaziranim pićima, pivo ima izuzetno korisne sastojke za vašu kožu. Tako, ne samo da povećava volumen kose, takođe prodire dubinski i hrani kožu glave iznutra. Kada kosu natopite, isperete ili poprskate pivom, njegovi prirodni sastojci prekrivaju svaku vlas, čineći je zdravom. Smatra se da, pored vitamina B, proteini koji se nalaze u sladu i hmelju (koji su aktivni sastojci piva) obnavljaju oštećenu dlaku. Saharoza i maltoza, šećeri prisutni u pivu, zatežu i jačaju kutikulu dlake za bolji sjaj. Poznato je da ovo popularno piće pomaže u kontrolisanju suvoće kože glave, uz poboljšanje sjaja i kvaliteta kose.
pivo za kosu

 

Kako da koristite pivo za kosu

Ispiranje kose pivom:
Kosu možete direktno isprati običnim pivom koje možete naći u prodavnici, kako biste dobili željeni efekat. Ovo se radi tako što se nakon prvog pranja i brisanja kose peškirom, nanese 1/8 cele flaše piva na kosu i kožu glave. Zatim nežno masirajte i kosu i kožu glave oko 15 minuta. Ovo pomaže pivu da efikasno prodre u koren vlasi i kožu glave. Ovo obezbeđuje odgovarajuću hranljivost time što pospešuje cirkulaciju krvi u glavi. Zatim kosu temeljno isperite čistom vodom i isperite pivo, a zatim kosu očešljajte drvenim češljom. Ovakvo ispiranje pivom čini kosu mekom na dodir, bujnijom i sjajnijom.
Šampon od piva za kosu:
Šampon od piva je čistač kose koji sadrži pivo kao jednu od glavnih sastojaka. Ovo pivo nije ništa posebno, već obično pivo koje može da se nađe u prodavnici. Šampon se može napraviti kod kuće ili se može kupiti gotov u prodavnicama proizvoda za negu kose.

Koristi od piva za kosu:
Šamponi od piva mogu da pomognu kod svraba glave i prekomernih naslaga na koži glave. Prisustvo ječma čini pivo bogatim izvorom proteina i vitamina. Ovi hranljivi sastojci potpomažu rast kose, čineći je punijom, gušćom i lepršavom.

Pivo za kosu nedostaci:
Kao i u bilo čemu drugom, umerenost je ključ uspeha kada se pivo koristi za negu kose. Postoje i neki nedostaci, kada se šampon od piva koristi u većom meri. Alkohol u šamponu od piva može suviše da isušuje kosu, pa zbog lišavanja prirodnih ulja ona postaje opuštena. Zato je bolje šampon od piva koristiti za masnu kosu nego za obojenu ili dehidrirane suve pramenove, pošto masnu kosu čini suvljom, ali zdravom. Važno je zapamtiti da pivo nije potpuna zamena za redovne šampone i balzame, ali može povremeno da se koristi za ispiranje ravne i opuštene kose.

Šampon za kosu od piva iz domaće radinosti

Šampone od piva možete napraviti kod kuće u sledećih 6 jednostavnih koraka:
Izmerite jednu šolju piva. Može biti bilo koje pivo bilo kog proizvođača.
Sipajte pivo u tiganj.
Ostavite da vri oko 15 minuta ili dok nije isparila polovina sipane količine.
Potpuno ga ohladite.
Sada izmerite jednu šolju šampona i sipajte u ohlađeno pivo.
Dobro izmešajte.
Vaš šampon za kosu od piva je spreman za upotrebu!

Sad, kada sledeći put slučajno otvorite toplu konzervu piva, znaćete šta da radite sa njom. Jednostavno napravite domaći šampon od piva i dobićete predivnu sjajnukosu. Ali zapamtite, ne preterujte!