Da li su vam ruke grube i isušene?

Ako jesu, znači da im je neophodna nega.

Šta možete da učinite po tom pitanju?

Odete u neki salon na neki skup tretman. Ali i ne morate, jer postoji odličan način na koji možete napraviti pakovanje za ruke kod kuće.

Reč je o parafinskom pakovanju od voska.

Kako napraviti parafinsko pakovanje od voska kod kuće?

Uopšte nije teško napraviti ovo pakovanje kod kuće. Samo sledite sledeća uputstva i vrlo brzo i lako ćete vam koža ruku biti lepa i nežna.

1. Zagrajte vosak u velikoj posudi koja se može staviti u mikrotalasnu pećnicu. Topite vosak u više navrata, sa pauzama. Neka se vosak potpuno otopi

2. Sačekajte da se vosak prohladi. Dok čekate, masirajte ruke gušćom kremom ili losionom sa hranljivim sastojcima. Dobro je utrljajte u kožu kako bi vam ruke bile dobro hidrirane

3. Kada se vosak dovoljno prohladi, umočite ruku u njega. Izvucite je, sačekajte nekoliko sekundi i ponovo umočite. Uradite ovo nekoliko puta dok vam ruka ne bude potpuno obložena voskom, sa nekoliko slojeva voska

parafin za ruke

4. Kada završite postupak, sačekajte koliko god želite da vosak deluje. Možete se opustiti, gledati TV ili neki film dok čekate. Umotajte ruku u neki zagrejani peškir ili tkaninu kako bi vosak ostao topao

5. Potrebno je da sačekate najmanje 30 minuta za optimalne rezultate. Kada prođe tih 30 minuta (ili duže, ako želite da držite), samo „oljuštite“ osušeni vosak sa ruke i bacite ga. Opet umasirajte u ruku hidrantnu kremu ili losion i stavite rukavicu ili je dobro umotajte u pamučnu tkaninu

6. Ponovite postupak sa drugom rukom
I to je sve! Kada završite, videćete kako su vam ruke mekane, a žuljevi i perutava koža nije ostala ni u tragovina. Još jedna sjajna stvar kada je u pitanju ovo parafinsko pakovanje je to što odlično jača nokte.

Korišćenje parafinskog voska kod kuće

Postoji više vrsta parafinskog voska koji se razlikuju po aromi. Postoje razne marke, a negde se čak dodaju esencijalna ulja kako bi se postigli još bolji rezultati – npr. esencijalno ulje lavande, eukaliptusa, vanile, ruzmarina, mente, čajevca, grejpa ili kruške. Takođe možete i sami dodati neko od ovih ulja u neki jeftiniji vosak kada ga pripremate kod kuće.

Kada pripremate parafinsko pakovanje za ruke kod kuće, imajte na umu sledeće stvari:

– Kada umačete ruku u vosak, sačekajte da se prvobitni sloj voska dovoljno stvrdne pre nego što ruku ponovo potopite u u vosak

– Nemojte previše mrdati prste, jer će u tom slučaju vosak popucati i tretman neće imati efekta

– Neka vosak bude što topliji, onoliko koliko možete da izdržite. Kada umočite ruku u njega, umotajte je u neku meku tkaninu dok čekate da pakovanje delovanje. Kada je vosak topao sve vreme, tretman je znatno efikasniji.

– Nemojte turpijati i polirati nokte nakon ovog tretmana, jer ćete tako da skinete ulje sa površine noktiju. Ako to uradite, sva prirodna ulja iz voska kojima bi nokat trebao da se hrani će biti uklonjena i tretman neće imati efekta.

– Uvek koristite dosta kreme ili losiona za ruke, jer će se tako vosak bolje apsorbovati. Takođe bi trebalo da koristite hranljive kreme ili losione.

– Da biste dobro hidrirali i nokte, utrljajte u njih i neki preparat ili ulje protiv zanoktica, posebno u deo kože oko nokta

– Iako verovatno nije potrebno napominjati, proverite temperaturu voska pre nego što umočite ruku u njega. Otopljen vosak je uvek vruć, a svakako ne želite da od njega dobijete opekotine po rukama.

Dobrobiti parafinskog pakovanja za ruke

Kao što je već pomenuto, parafinsko pakovanje nije samo odličan tretman za lepše ruke, već ima i medicinska svojstva. Verovatno već znate da efikasno olakšava bolove u rukama i poboljšava cirkulaciju. Ovaj tretman opušta umorne suke, stopala i druge selove tela. Kao „toplotni“ tretman, odličan je za olakšavanje simptoma raznih problema. Evo i kratkog osvrta na to šta sve može parafinsko pakovanje:

1. Ublažava bolove
Pomaže u olakšavanju bolova izazvanih fibromilagijom, artritisom, osteoartritisom, tendinitosom, burzitisom, napetim i upaljenim mišićima itd. Toplota ima terapeutska svojstva koja su izuzetno efikasna kada je u pitanju ublažavanje bolova izazvanih ovim problemima, posebno kad su u pitanju upaljeni i napeti mišići.

2. Održava kožu mekom
Topao vosak pomaže u omekšavanju otvrdle kože izazvane sklerodermom, bolešću koja nastaje zbog prekomernog skupljanja kolagena u koži i drugim organima. Ovaj zdravstveni problem, ako se ne leči, može izazvati znatno ozbiljnije komplikacije.

3. Podstiče elastičnost kože
Parafinsko pakovanje koži daje elastičnost, što poboljšava pokrete samih ruku, posebno na koži kojom su prekrivene šake. Ovo parafinsko pakovanje sprečava grčeve i zatezanje mišića i ukočenost prstiju.

4. Pročišćava organizam
Parafinsko pakovanje pomaže u detoksicaciji organizma i pomaće u otvaranju začepljenih pora, što kao posledicu ima lakše izbacivanje prljavštine i toksina iz tih pora. Kada se ovaj proces završi, svi ostali organi mogu lakše fonkcionisati. Detoksikacija organizma parafinskim tretmanom takođe dobro služi kao prevencija protiv mnogih bolesti.

Saznajte više>>>  Parafinsko ulje

Kao što vidite, parafinski tretman za ruke koji možete sami napraviti kod kuće ima mnogobrojna blagotvorna svojstva. Ne morate više brinuti o suvoj, ispucaloj i gruboj koži ruku. Ovaj tretman će poboljšati elastičnost kože i načiniti je meškom i nežnijom. Takođe ćete opustiti napete mišiće i osetiti olakšanje u umornim rukama i stopalima. Korišćenje ovog tretmana sa ecencijalnim uljima znači luksuzni tretman za ruke i nokte, a uopšte ne morate potrošiti ogromnu sumu novca koju biste dali za isti tretman u nekom luksuznom kozmetičkom salonu.