fleke od akni

Akne i bubuljice na licu su toliko česta pojava da gotovo da ne postoji osoba koja nije imala problem sa njima, naročito u periodu puberteta. To je sasvim normalna pojava i ne remeti svakodnevno funkcionisanje. Međutim, problem nastaje onda kada ostanu fleke na licu od bubuljica i akni.

Ožiljci od akni i bubuljica mogu biti problematične skoro isto koliko i same bubuljice, pa je sve više onih koji pribegavaju skupocenim kozmetičkim preparatima koji uklanjaju ožiljke i fleke od bubuljica i akni. Bubuljice i akne mogu ostaviti tamne fleke, smeđe fleke, ali i crvene fleke. To zavisi od tipa kože. U ovom članku saznaćete kako ukloniti fleke od bubuljica sasvim prirodnim sredstvima koja su veoma lako primenjiva i pre svega delotvorna.

fleke od akni

Kako se rešiti fleka od bubuljica

Uklanjanje fleka sa lica je problem mnogih, jer te mrlje znatno mogu kvariti estetiku lica i negativno uticati na samopouzdanje. Pored toga što postoje razni skupoceni kozmetički preparati za uklanjanje fleka od akni i bubuljica sa lica, postoje i sasvim prirodna sredstva koja gotovo svi imamo u kući, a koja možemo iskoristiti upravo u ove svrhe.

Pantenol krema za fleke

Svima nam je dobro poznato koliko je pantenol krema čudotvorna i koliko blagotvorno deluje na lice, pa i protiv fleka od akni i bubuljica. Pantenol krema i pantenol gel za lice deluju tako da regenerišu kožu, pa samim tim čini da mrlje nastale od bubuljica i akni nestanu. Ipak, potrebno je da se pre upotrebe pantenol kreme za fleke konsultujete sa dermatologom kako biste bili sigurni da pantenol odgovara vašoj koži i da neće izazvati nikakve neželjene reakcije.

Saznajte više>>> Pantenol krema za lice

Limun za fleke na licu

Za čisto lice bez fleka možete koristiti čuveni limunov sok. Limun deluje tako da izbeljuje kožu, jer kiseline koje on sadrži su prirodni organski agens za izbeljivanje kože, koji uz istrajnu upotrebu, može znatno doprineti tome da uklonite fleke od akni i bubuljica sa lica. Pored toga, limunska kiselina je jedna od pet alfa-hidroksilnih kiselina koje delotvorno uklanjaju mrtve ćelije sa kože. Kada je u pitanju upotreba limuna za fleke na licu, treba napomenuti da se nakon primene limunovog soka na lice nikako ne smete izlagati suncu kako ne biste izgoreli. Postoji mnogo maski na bazi limuna koje su delotvorne kada su u pitanju mrlje nastale od akni i bubuljica. Mi smo za vas izdvojili neke od najdelotvornijih.

>>> Kako se koristi limunov sok za lice

Limun, jogurt i med za uklanjanje fleka

Kombinacija ova tri sastojka je veoma delotvorna za skidanje fleka sa lica. Jednostavno pomešajte 4 kašike soka od limuna, 3 kašike jogurta, 4 kašike meda i 1 belace. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, pa namažite njome celo lice, posebno utrljavajući na mesta gde se nalaze ožiljci. Sačekajte da maska deluje 15 minuta, pa isperite lice mlakom vodom. Ne samo da će koža vašeg lica biti hidrirana, nego ćete željene rezultate videti veoma brzo.

Kurkuma i limun za fleke na licu

Sigurno ste već čuli koliko je kurkuma blagotvorna biljka i da se može koristiti za mnoge zdravstvene tegobe, pa i za regeneraciju kože. Ako se pitate kako se koriste kurkuma i limun za skidanje fleka sa lica, evo odgovora.

Pomešajte 1 kašičicu kurkume u prahu i 1kašičicu soka od limuna. Kada dobijete smesu u obliku paste, nanesite je na područja lica gde imate fleke. Ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite lice hladnom vodom. Ovu masku možete koristiti svakog dana dok ne dobijete željene rezultate. Preporučljivo je da je nanosite pre tuširanja. Osobama sa osetljivom kožom se preporučuje da umesto limuna koriste mleko.

Peršun i limun za fleke

Za izbeljivanje fleka na licu možete koristiti i limun i peršun. Da biste napravili masku od peršuna i limuna za izbeljivanje fleka na licu potrebni su vam sledeći sastojci:

  • Svež limun
  • Svež peršun
  • Voda
  • Bočica za prskanje

Priprema:

Lice prvo dobro očistite vodom ili nekim blagim sredstvom za čišćenje lica. Poželjno je da uradite i piling kako biste uklonili mrtve ćelije sa kože. Piling možete jednostavno uraditi tako što ćete nežno trljati mokru kožu peškirom. 1 šolju sitno seckanog svežeg peršuna pomešajte sa 2 šolje vode, stavite na šporet i sačekajte dok ne proključa. Nakon ključanja, procedite tečnost i u dobijenu vodu od peršuna dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Sačekajte da se to ohladi, pa tupferom ili parčetom vate nanesite na delove lica gde imate fleke. Ostavite da deluje pola sata, pa isperite lice mlakom vodom. Ostatak vode od limuna i peršuna možete sipati u bočicu za prskanje i svakodnevno lice prskati njome.Rezultati sigurno neće izostati i biće vidljivi veoma brzo.

Humus i sok od limuna za skidanje fleka od akni i bubuljica

Još jedna u nizu maski protiv fleka na licu jeste maska od humusa i limuna. Pomešajte kašiku humusa sa 2 do 3 kašike limunovog soka. Dobijenu smesu nanesite na lice i ostavite da deluje najmanje pola sata, dok se sasvim ne osuši. Nakon što se maska sasvim osuši, isperite lice mlakom vodom. Da bi rezultati ubrzo bili vidljivi, primenjujte ovu masku svakog dana.

Umesto kurkume, kao sastojak za masku možete koristiti i indijski šafran, jer on ima slično dejstvo po kožu koje ima i kurkuma – izbeljuje fleke i regenriše kožu.

Za skidanje fleka sa lica možete koristiti i čist limunov sok, bez pravljenja maski. Važna napomena: Kada nanosite limunov sok direktno na kožu, obavezno ga razblažite vodom kako vam se zbog pH vrednosti koža ne bi isušila.

Preporučljivo je da se nakon korišćenja svih ovih maski koristi hidratantna krema za lice kako se koža ne bi isušila zbog limunovog soka. Ove maske koristite uz konsultaciju sa svojim dermatologom kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Izbor je širok, pa izaberite onu koja najviše odgovara vašem tipu kože. Olakšavajuća okolnost je to što gotovo sve ove sastojke koji se koriste za pravljenje ovih maski imate kod kuće, pa nije neophodno da dajete novac na skupe kozmetičke preparate za skidanje fleka sa lica nastalih kao posledica akni i bubuljica. Uvek je bolje izabrati prirodno naspram hemijskih preparata za koje nismo sasvim sigurni kakav im je sastav.