liposukcijaUkoliko želite da se oslobodite sala u predelu stomaka, a nikako ne uspevate da reorganizujete svoj život i odvojite vreme za fizičku aktivnost, ne preostaje vam ništa drugo nego da se podvrgnete metodama zatezanja stomaka. Ali, važno je da izaberete onu najbezbolniju i najefikasniju metodu…

Za razliku od starih metoda abdominalne plastike, kod nove, koja podrazumeva kombinaciju liposukcije i klasične estetske hirurgije stomaka, ne dolazi do oštećenja krvnih sudova koji hrane kožu prednjeg trbušnog zida, pa je samim tim i oporavak neuporedivo brži, te se, s pravom, može okarakterisati kao poštedna abdominalna plastika. Pre intervencije važno je adekvatno pripremiti osobu koja se podvrgava ovom zahvatu. Priprema podrazumeva, osim obaveznih lekarskih pregleda i analiza, i razgovor sa pacijentom u cilju izvršenja predoperativne procene; tek nakon toga pristupa se realizaciji.

Kako to rade stručnjaci

Nakon uvođenja u anesteziju, na donjem delu stomaka, pravi se horizontalni, lučni rez dužine 25-30 cm, a zatim se radi liposukcija celog prednjeg trbušnog zida, bokova (flankova) i leđa (ako je potrebno). Kada se isprazne svi masni depoi, višak kože se odstranjuje. Ukoliko je potrebno, sanira se i oslabljeni prednji trbušni zid, odnosno vrši se “plastika” njegovih mišića, da bi oni ojačali. Na kraju se pristupa takozvanom pomeranju pupka, jer se on mora spustiti niže, i to zajedno sa kožom koja se zateže. Operacija traje više sati, u zavisnosti od količine masnoće, odnosno stepena gojaznosti osobe ili od veličine same površine kože.

Šta raditi nakon operacije

U postoperativnom periodu osoba kojoj je urađeno zatezanje stomaka treba da nosi kompresivni pojas četiri ne-delje, zatim mora da izbegava jače naprezanje, podizanje teškog tereta i uopšte, ne bi trebalo da se prihvata veće fizičke aktivnosti u naredna dva do četiri meseca. Naravno, ne savetuje se strogo mirovanje – umerena aktivnost je dozvoljena pa prema tome ne postoji značajnije ometanja normalnog dnevnog režima. . Glavna prednost savremene
abdominalne plastične hirurgije je u tome što, usled očuvanosti krvnih sudova i nerava prednjeg trbušnog zida, anesteziranost (gubitak osetljivosti) tog dela traje najviše mesec dana, nakon čega se, postepeno, vraća čulo dodira, odnosno osetljivost. Sto se tiče hirurškog reza, koji je neminovan, šest meseci nakon operacije on poprima boju kože, a pošto je reč o uzanom, odnosno tankom šavu na samoj koži, rez nakon izvesnog vremena biva jedva vidljiv. Sa druge strane, s obzirom na to da se nalazi veoma nisko, iznad pubičnog dela, te zapada u zonu bikinija i donjeg veša, rez sasvim sigurno neće predstavljati estetski problem.