nega ruku

Koliko je važna nega ruku pokazuje izreka: negovano lice izaziva divljenje, negovane ruke uveravaju. Ništa ne odražava unutrašnji sklad ličnosti kao ruke. Zato se nega ruku ne sme zanemariti, već joj treba posvetiti isto toliko pažnje kao i nezi lica. nega ruku

Svakodnevnom negom ruke oštećene grubim radom oporaviće se i postaće mekše. Neprijatelji lepog izgleda ruku su vrućina, hladnoća, vetar, hladna i vrela voda, deterdženti i razne hemikalije. Zato pri kućnim poslovima treba zaštititi ruke rukavicama. U početku će vam biti neobično i bićete nespretni, ali to vrlo brzo prolazi. Ako baš nikako ne možete da se priviknete na zaštitne rukavice, možete pre početka kućnih poslova da namažete ruke zaštitnom silikonskom kremom. Posle završenog posla, ruke treba dobro oprati blagim sapunom, dobro obrisati i namazati kremom ili losionom za ruke. Krem i losion neka vam uvek budu na dohvat ruke, tamo gde vam mogu ustrebati: u kupatilu, naravno, ali i u kuhinji, garaži ili nekom drugom mestu. Za suvu, a naročito za osetljivu kožu ruku, koja i posle manjeg dodira s vodom pocrveni ili ispuca, preporučuje se mazanje masnom kremom u debljem sloju ili kupanje u mlakom maslinovom ulju. Posle toga je dobro navući pamučne rukavice kako bi koža preko noći upila masnoću. Kod nege ruku nemojte zaboraviti kožu na laktovima. Ukoliko je potrebno, odstranite zadebljalu kožu, a posle svakog kupanja namažite laktove hranljivom kremom.

Nega noktiju na rukama
Bez obzira da li su kratki ili dugački, nokti zahtevaju redovnu negu da bi lepo izgledali. Nije dovljno samo lakirati nokte. Za pun efekat potrebno je odvojiti malo vremena za manikiranje. Kod uređivanja noktiju prvo se skida stari lak. Nemojte koristiti čist aceton, on jako isušuje i nokte i kožu oko njih. Svakako uzmite naročito sredstvo za uklanjanje laka. I u njemu ima acetona, ali i sredstava za negu koja smanjuju govo štetno dejstvo. Potom potopite šake nekoliko minuta u toplu kupku s malo sapunice. Tako s će kožica oko noktiju omekšati, pa ćete lakše moći da je uklonite. Kožicu ne treba seći, već samo pogurati ka korenu nokta posebnom alatkom iz pribora za manikir. Takođe može da se koristi i štapić s vatom. Zatim je na redu turpijanje noktiju u željeni oblik. Ako su izrasli više nego što vam odgovara, možete ih skratiti, ali obrada turpijom je obavezna. Kada ste ovo obavili, dobro operite i osušite ruke. Sada možete preći na lakiranje. Nokti se po pravilu premazuju s dva sloja laka, pri čemu donji sloj može biti i bezbojan.

Dugački nokti po narudžbini
Mnoge žene bi volele da imaju duge, elegantne nokte ali to ne mogu da ostvare — nokti su im suviše slabi pa se lome, ili se bave poslom pri kome im duži nokti smetaju. Tu postoji nekoliko rešenja. Ako želite duge nokte za neku svečanu priliku, možete sami staviti tzv. veštačke nokte. Prodaju se u kompletu s lepkom i rastvaračem, najčešće na bazi acetona. Možete oblikovati nokat na dužinu i oblik koji želite, a po završetku provoda skinućete ga bez mnogo problema. Ovi nokti imaju jednu manu, a to je da obično ne izgledaju prirodno. Možda to ni ne želite, nego ste baš rešeni da budete ekstravagantni. Na ovakvim noktima možete isprobati lakove u nekoliko boja, a ako imate umetničku žicu stvorićete pravu malu sliku za svaki prst. Ukoliko želite trajnije rešenje, dugačke nokte koji će izgledati kao da su vaši, potreban je odlazak u kozmetički salon gde se obavlja nadogradnja noktiju.

Manikirka u salonu će paziti da oblikuje veštački nokat tako da prati oblik prema vašim noktima i prstima, što traje prilično dugo — oko dva sata. Potom je potrebno ići na doradu i održavanje nadogradnje najmanje svake dve nedelje, jer prirodni nokti rastu i pojavljuje se slobodan prostor u korenu nokta. Ovaj postupak nosi i određene rizike — materijal od koga su načinjeni nokti za nadogradnju vrlo je podložan infekcijama — gljivicama, virusima i bakterijama, pa je zato veoma važno da se pridržavate uputstva za negu koje će vam kozmetičarka dati o održavanju higijene. Kada vam dugački nokti dosade, a najkasnije posle šest meseci, nadogradnja se mora ukloniti. To takođe prepustite stručnjacima u kozmetičkom salonu.
Ipak za lep izgled ruku najvažnija je nega kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *