tipovi koze

Ulaskom u pubertet dolazi do skokova hormona estrogena kod devojaka i testosterona kod mladića zbog toga je potrebna posebna nega kože u pubertetu.Vaša koža može da bude suva, masna ili mešovita.
Nega kože u pubertetu
Masna koža je podložnija stvaranju bubuljica zbog pojačanog lučenje lojnih žlezda, sadržaj može da oksidira i da nastane mitiser. “Maltretiranje” kože u vidu ceđenja, ostavlja za sobom ožiljke, koji vas prate, kroz celi život. Masni regioni takođe mogu biti na grudima i na leđima, naročito u međulopatičnom prostoru. Morate priznati da je posebna poslastica da, ukoliko ste dokoni, možete satima da sedite i da se zanimate ceđenjem bubuljica po leđima, što je naravno ZABRANJENO!

OD KOJE SAM JA VRSTE?
Mešovita koža je nekako najbolja – to je ona iz snova. Po licu ste “masni” u čeonom delu, nosu i bradi. Ona odoleva vremenu tako da se na njoj stvaraju bore koje se lako uklanjaju. Suva koža odoleva vremenu na njoj bore kasno nastaju, ali kad nastanu one su duboke, teško se uklanjaju, a koža se sporije regeneriše. Masna koža zadaje najviše problema, shodno tome da je podložna bubuljicama, a zatim zaostaju duboki ožiljci.

KOŽA SE MORA NEGOVATI, ALI KAKO?
Osnovna svar je da je koža najveći organ -veliki zaštitni omotač, koji fizički štiti telo od raznih uticaja. Njena pH vrednost je kisela, između 5 i 7. Promena pH vrednosti raznim baznim sapunima dovodi do oštećenja kože. Negovanjem kože neutralnim sapunima i kremama koje sadrže vitamin E, A, C, pantenol kao emolijens, koji održava vlažnost kože, održavate je dugo mekom i elestičnom. Suva koža zahteva razna ulja kao što su jojobino, avokadovo ulje, ulje semena afričkog drveta šibuter skvalen – ona duboko prodiru u kožu i negiju je. Redovnim pilingom uklanjati izumrele ćelije, da bi se koža obnavljala.

ŠTA AKO SAM JE UPROPASTIO(LA)?
Razna oštećenja na koži se mogu ukloniti raznih hirurškim tehnikama u zavisnosti od stepena oštećenja. Privremeno uklanjanje bora (u trajanju od 6 do 9 meseci) izvodi se lokalnim paralizatorom mišića – kao što je BOTOX. Stalnije tehnike uklanjanja neravnina na koži su: hemiski piling, mehanička i laserska dermoabrazija. Sve tri
tehnike imaju zadatak da uklone površinski sloj kože do papilamog derma (krzno kože) i na taj način pospeše njeno obnavljanje i glačanje neravnina.
Hemijski piling se radi raznim kiselinama jačine do 50 do 70 %. Mehanička dermoabrazija se radi električnim abraderima (šmirgle) uklanja površni deo kože do kapilarnog krvarenja i na kraju laser koji uklanja isti sloj kože – kontrolisana opekotina.

ŠTA POSLE?
Bez obzira na to koja tehika je u pitanju postoperativni tok je isti. Nakon operacije neophodno je održati vlažnost i sterilnost kože. Zato ste narednih osam dana pod našim nadzorom. Na lice se stavlja TEGA-SORB, koja je prirodna biološka maska, menja se drugi, peti i sedmi-osmi dan. Koža je glatka ali i crvena. Kožu je neophodno štititi od sunca naredna tri meseca, kremama sa visokim faktorom zaštite.
PREPORUKA: operaciju raditi u zimskom periodu, kada je malo sunčanih dana.

Nemojte se ljutiti na kozmetičare, oni vam mogu pomoći samo kod redovnog održavanja kože. Ukoliko imate aktivne bubuljice, vaša koža je bolesna i neophodan joj je lekar – DERMATOLOG. Određenim antibiotskim kremama i vašom disciplinom, možete joj pomoći.
Ne gnajvite kožu, može se razbesneti i naneti vam fatalni udarac. Ups… RUPA.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *