Neem uljeČisto i kvalitetno neem ili nim ulje je poznato po svojoj lekovitosti za široku lepezu zdravstvenih problema. Pročitajte sledeći članak kako biste saznali o njegovim različitim benefitima.

Nim je veliko drvo koje raste u tropskom i suptropskom pojasu Azijei član je familije mahagonija(Meliaceae). Visoko, zimzeleno drvo, 15-20 metara visine, često se pominje u antičkom Hindu sistemu tradicionalne medicine (Ayurveda), kao i u kineskoj medicinskoj tradiciji, zbog svojih lekovitih svojstava.

Toliko je lekovit da je u Istočnoj Africi poznat kao Maurubaini na Svahili jeziku, što znači “drvo od 40”, zbog navodne sposobnosti da leči 40 različitih bolesti. Svi delovi drveta raspolažu svojstvima za borbu protiv raznih virusnih upala, i, naravno, od istog drveta potiče istoimeno ulje.Neem ulje može biti delotvorno za lečenje raznih upala i jačanje imuniteta. Pored svojih sjajnih efekata po ljudsko zdravlje , ovo ulje se koristi i u velikom broju kućnih proizvoda.

Ulje nima

Neem ulje je biljno ulje koje se dobija iz plodova i semenki nima. Njegova boja varira od svetle do tamno smeđe, što zavisi od metoda ekstrakcije. Veoma je gorkog ukusa, što se vezuje za postojanje triglicerida i triterpenoida, a takođe ima i jak miris. Ulje nima je po prirodi hidrofobno. Sadrži takođe i steroide, prirodne organske hemikalije, kao što su triterpenoidi. Koristi se u različite svrhe zbog raznih blagotvornih efekata, ali, ne koristi se kao ulje za kuvanje.

Neem ulje lekovitost

Neem ulje sadrži snažne antivirusne i antibakterijske sastojke koji ga čine prvim izborom u mnogim domaćinstvima, kao i poljoprivrednim, medicinskm i kozmetičkim proizvodima.

Aktivni sastojci koji se nalaze u ekstraktima nima i u gotovim proizvodima se koriste ne samo za pravljenje tradicionalnih lekova, već i savremenih.
Vrlo je korisno za one koji pate od raznih kožnih oboljenja, uključujući akne, psorijazu, ekceme, kožne čireve itd.

Njegovi jetki sastojci ga čine sjajnim za zarastanje manjih ožiljaka, modrica i posekotina. Možda je i to razlog što ćete naći nim kao primarni sastojak brojnih lekovitih masti.

Nanošenje ulja nima u kombinaciji sa baznim uljima pomaže u lečenju problema sa kosom, na primer peruti i svraba kože glave.

Proizvodi za negu zuba, kao što su zubne paste, tečnosti za ispiranje usta, sadrže ulje nima zbog njegovih antiseptičkih svojstava koji čine zube i desni zdravim i bezbednim od upala.

Neem ulje jača imunitet organizma na razne bolesti.

Koristi se u spremanju lekova koji leče dijabetes, artritis, krvne poremećaje i digestivne probleme.

Nim ulje sprečava razvoj slobodnih radikala koji su odgovorni za razvoj određenih vrsta kancera.

Neem ulje je sastojak kućnih aparata za zaštitu od komaraca, ali i raznih proizvoda kućne higijene.

Mnogi kozmetički proizvodi i proizvodi za negu lica koriste esencijalno ulje nima. Vrlo je popularno u svim proizvodima za aromaterapiju, koji pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja.

Takođe, moguće je naći razne proizvode od nim ulja među pesticidima, fungicidima, kao i sredstvima za uklanjanje bakterija i biljnih štetočina. Ovo ulje sadrži aktivne sastojke koji sprečavaju rast insekata, prekidajući njihov životni ciklus.

Koristi se i u lečenju manjih infekcija kod životinja.

Kako biste iskoristili prednosti koje nosi nim ulje , potrudite se da kupujete proizvode koji sadrže dovoljnu količinu ovog sastojka ili čak možete kupiti čisto esencijalno neem ulje u prodavnicama zdrave hrane. Pošto je ovo drvo vrlo rasprostranjeno, nim ulje se uvek može naći na tržištu.