Iako im je glavna funkcija korekcija vida, uz dobar izbor okvira naočare postaju vrlo važan modni detalj i deo ličnog imidža.
Posle pregleda oftalmologa, kada odredi dioptriju i dao recept za odredjena stakla, žene požure da odaberu adekvatan ram za naočare. Tad se nameće bezbroj pitanja…pre svega kako izabrati pravi oblik…

Naočare za vid-kako izabrati pravi oblik
Kakav će mi oblik i veličina najviše odgovarati? Kako da odaberem pravu širinu? Koja će mi boja najbolje pristajati? Šta je sad u trendu? Hoću li moći da se šminkam?


Naočare za vid treba da budu udobne i funkcionalne

Pre nego što počnete da razmišljate o estetici, potrudite se da naočare koje kupujete, pre svega, budu udobne – da vas ne stežu na slepoočnicama i ušima, da ne klize s nosa i ne pritiskaju obraze, te da im je veličina prilagođena vrsti stakala koja su vam propisana.

Kako izabrati pravi oblik
Pomoću naočara možete korigovati i neke nedostatke na licu:
-Da biste vizuelno skratili nos, birajte okvir sa širim mostom, a ako vam je gornji deo lica širi od donjeg, odlično će vam pristajati mačkast oblik.
-Kako biste izdužili okruglo lice, odaberite uži ram pravougaonog ili ovalnog oblika.
Ručke naočara mogu biti naglašene i široke.

-Ovalni oblik lica smatra se idealnim, pa obično ne predstavlja problem pri izboru okvira. Odlučite se za ram čija širina odgovara najširem delu lica (ili širi). Dobro vam pristaje i okvir u obliku oraha, ali samo ukoliko nije preširok ili preuzak.
-Da bi pravougaono lice izgledalo kraće i skladnije, izaberite ram koji ima naglašenu gornju ivicu (kao leptrova krila).
-Osobe četvrtastog oblika lica trebalo bi da nose naočare s ovalnim ili okruglim okvirom kako bi ublažile oštre crte.
-Ako imate trouglasto lice, odaberite ram naglašen bojom i detaljima na gornjoj polovini. Dobro će vam pristajati i mačkast oblik naočara.
-Srcolikom licu dobro stoje okviri veoma svetlih boja (možete odabrati i naočare bez rama).
-Ako vam je lice u obliku dijamanta, odgovaraju vam naočare bez rama ili ovalan i mačkast okvir s detaljima.

Koju boju izabrati?
Naočare treba da uskladite i š bojom kose.
-Plava – odaberite okvir maslinaste, zelenkastobraon boje ili svetlosmeđih tonova. Ukoliko volite crnu, izaberite ram s kristalnim detaljima.
Takođe, možete eksperimentisati s ljubičastom, plavom i zelenom bojom.
-Crna – odlučite se za potpuno crn okvir, a ukoliko želite da izgledate drugačije, razmislite o crno-belom kontrastu.
-Smeđa – najbolji izbor su tamnobraon ili bordo okviri. Odgovaraju vam i zlatnobraon tonovi, dok s crvenom bojom treba biti obazriv.
-Crvena – najviše vam odgovaraju svetlo-braonkasti tonovi.
-Seda – bordo i plava boja fantastičan su izbor.

Naočare i šminkanje
Ukoliko ste kratkovidi, oči će vam iza stakala izgledati sitnije. Da biste ih učinili krupnijim, uokvirite ih braon krejonom, a unutrašnje uglove svetlijom olovkom. Uvijte trepavice i na njih nanesite tanak sloj maskare. Što se tiče izbora senke, koristite se svetlijim, pastelnim nijansama, a na unutrašnje uglove nanesite malo bele senke,

Ukoliko ste dalekovidi, oči iza stakala deluju veće nego što jesu, možete upotrebiti ajlajner i tamnije senke za gornje kapke, ili pak one koje odgovaraju vašoj boji očiju. Maskaru nanesite pažljivo i razdvojte trepavice četkicom, jer se kroz stakla za dalekovidost vidi svaka nepravilnost.
Izbor karmina: Ako nosite upadljiv ram ili okvir u boji, koristite se karminom ili sjajem suptilnije i neutralnije nijanse. Ukoliko imate okvir klasičnog oblika, svakako treba da izaberete upadljiviju boju ruža.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *