MezoterapijaAntioksidanti, aminokiseline, kolagen i hijaluronska kiselina u sklopu mezoterapijskih koktela, podmlađuju i zatežu kožu…

Mezoterapija je medicinska procedura koja podrazumeva ubrizgavanje malih doza preparata prirodnog porekla, alopatskih i homeopatskih preparata, zatim vitamina i minerala u vidu injekcija u kožu problematičnih delova tela. Njen cilj je da se pacijent izleči pomoću samih medikamenata, ali i putem stimulacija biološke aktivnosti tačaka i refleksogenih zona kože, koje, osim zdravstvene, imaju i estetsku funkciju. Ovaj medicinski tretman uključen je u kozmetiku pre 50 godina, kada je Mišel Pistor objavio rad koji je dokazao pozitivan efekat unošenja lekovitih preparata u srednje i površinske slojeve kože. Procedura mezoterapije sprovodi se uglavnom kada se na koži pojave promene koje su posledica njenog starenja (bore, smanjenje tonusa, hipersenzibilnost, akne).

Kokteli za mezoterapiju sadrže komplekse oligoelemenata (Zn, Co, Mg, P, S, K), vitamina, antioksidanata, organskih kiselina i aminokiselina, a počinju da se koriste i biotehnologije kao što su DNK, kolagenski ekstrakti morskog porekla i placente.

Mezoterapija lica

Zbog smanjenja elastičnosti vezivnog tkiva i oštećenja izazvanih dejstvom slobodnih radikala, koža vremenom stari, omlitavi se i nabora. Zbog zaštitne uloge kože u organizmu, na njoj ostaju tragovi umora, podočnjaci i bore, čak i nakon upotrebe krema za negu lica. Naime, jedna od važnih funkcija kože jeste i ta da štiti organizam od dejstva štetnih materija iz spoljašnje sredine, zbog čega ona ne propušta čak ni hranljive materije, potrebne za obnavljanje ćelija epidermisa. Rezultat korišćenja površinskih krema zato neće biti dugotrajan, posebno kod osoba u zrelijem životnom dobu. Probleme ove vrste uspešno otklanja mezoterapija. Upotrebom antioksidanata, aminokiselina, kolagena i hijaluronske kiseline u sklopu mezoterapijskih koktela, koža se podmlađuje i zateže, a na taj način usporava se i proces njenog starenja, te se saniraju i oštećenja koja već postoje na njoj.

Prednosti tretmana

Prednost ove metode je u tome što se unošenjem maksimalne količine lekovitog preparata prave mikrorezerve korisnih sastojaka, neophodnih ćelijama kože. U celoj proceduri najvažniji je način uvođenja preparata pod kožu. Preparat se uvodi na dubinu od 1,5 do 4 mm i na taj način se celokupna aktivnost mezoterapijskog koktela odigrava isključivo u “problematičnoj” regiji i nema uticaj na druge sisteme i organe. Aktivni elementi sprovode se direktno u sloj kože u koji nijedna krema za lice ili telo ne može da prodre, pa se efekti često mogu videti već posle prvog tretmana.

Mezoterapija je bezbedna i ne zahteva anesteziju jer injekcija izaziva samo laku nelagodnost u vidu kratkog blagog bola ili peckanja. Suština terapije jeste u tome da se mikroskopske doze mezoterapijskih koktela mikroiglicama uvode pod kožu na određenu dubinu. Na ovaj način dejstvo preparata usko se lokalizuje na tretiranu površinu određenog dela tela. Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože mikroiglama.

Lokalizovano dejstvo preparata isključuje neželjene efekte, osim lokalnih, površinskih i kratkotrajnih. Tretman obično traje oko pola sata i ne zahteva nikakvu pripremu niti vreme za oporavak. Posle tretmana nije potrebno nositi gazu ili zavoj na tretiranom delu. Jedina posledica može da bude pojavljivanje eritema ili sporadičnih hematoma. U jednoj seriji vrši se prosečno od 8 do 10 tretmana koji se sprovode jednom nedeljno. Naravno, broj obavljenih tretmana zavisi od početnog stanja pacijenta i od cilja koji se njime postiže.