Med se smatra najzdravijim zaslađivačem i jednim od najstarijih prirodnih lekova za razne stvari. Sem toga, med je odličan za kožu, kosu i nokte, tako da ćemo u daljem tekstu opisati kako možete koristiti med i u kozmetičke svrhe.

Navodimo 10 načina na koje možete upotrebiti med i sigurno ćete nakon čitanja ovog teksta skupe kozmetičke proizvode početi da koristite med kao prirodan način za održavanje lepote. Proverite!

1. Med hidrira kožu
Med je odličan za hidrataciju kožu, zato preporučujemo da ga koristite za hidrataciju lica. Na čistu kožu nanesite samo sirov med i ostavite da deluje oko 15 minuta. Zatim dobro isperite i videćete kako Vam je koža mekša i nežnija.

Povezano>>> Med i cimet za lice

2. Med kao lek protiv akni
Med sadrži antibakterijska svojstva, tako da kad god Vam se pojave neželjene bubuljice, lako ih se možete rešiti uz pomoć meda. Samo nanesite med na mesto gde su izbile bubuljice, ostavite da deluje oko 15 minuta i isperite. Rezultat će Vas zapanjiti!

med za kozu akne usne kosu

3. Uklanja ožiljke
Pošto deluje i kao „izbeljivač“, redovna upotreba meda kao tretmana za lice će pomoći u izbeljivanju neželjenih ožiljaka na licu ako ih imate.

4. Deluje protiv starenja kože
Još pre mnogo vekova, Popeja Sabina, žena rimskog cara Nerona, je koristila med kako bi joj lice delovalo mlađe. Ovo zaista deluje, jer je med bogat antioksidansima, tako da bi svako trebao da ga ubaci u redovnu ishranu. Sem toga, nanošenje meda na lice podmlađuje kožu i pomaže u borbi protiv bora.

5. Podočnjaci
Niko ne voli ružne, tamne kolutove ispod očiju, koji se obično javljaju kao rezultat manjka spavanja i viška stresa. U takvim slučajevima, izmešajte med sa bademovim uljem, nanesite ga na podočnjake i isperite masku posle 15 minuta.

6. Piling za usne
Med može odlično delovati i na usne. Napravite mešavinu od jedne kašike meda, jedne kašike smeđeg šećera i nekoliko kapi limunovog soka i nanesite na usne. Nakon 5 minuta skinite ovu smesu trljanjem i rezultat će biti meke, nežne usne.

7. Iritacija nakon brijanja
Sve žene mrze ružne male bubuljice koje se javljaju nakon brijanja, tako da je dobro naneti med na obrijana područja odmah nakon brijanja i isprati ga nakon 15 minuta.

8. Med kao balzam za kosu
Med je dobar i za kosu. Može je učiniti mekšom i sjajnijom. Izmešajte kašiku meda sa dve kašike nerafinisanog maslinovog ulja i prstima je nanesite duž cele kose. Ostavite da deluje 20-30 minuta i zatim isperite.

Slično>>> Med za kosu i lice

9. Med posvetljuje kosu
Kao što je već rečeno, med deluje kao izbeljivač, tako da ga možete koristiti i kao prirodnu boju za kosu ako želite da je posvetlite. Izmešajte kašiku meda sa 6 kašika destilovane vode i nanesite na kosu. Isperite nakon sat vremena. Ponavljajte postupak jednom nedeljno kako biste održali željenu boju i dobili bolje rezultate.

10. Za depilaciju
Verovatno Vam je poznat ovaj stari trik za uklanjanje neželjenih dlačica uz pomoć mešavine meda, smeđeg šećera i limunovog soka. Izmešajte kašiku meda, 3 kašike smeđeg šećera i kašiku limunovog soka. Stavite ovu smesu da ključa dok ne postane smeđa. Kada se prohladi, nanesite je štapićem na kožu. Preko toga stavite pamučnu traku i trljajte dok se ponovo ne zagreje. Zatim jednostavno povucite traku u pravcu suprotnom od pravca u kom rastu dlačice.
Sad kada ste upoznati sa najboljim načinima upotrebe meda za lepotu, nadamo se da ćete ga uvesti u upotrebu. Svakako ćete biti sve zadovoljniji rezultatima što ga češće koristite.

Saznajte više>>> Prirodne maske od meda za kožu lica