med za kosuNormalno je da svako dnevno izgubi oko 20 do 100 vlasi kose. Međutim, svakodnevni veći gubitak kose od ovog može da rezultira pojavom ćelavosti koja ne samo da utiče na izgled već i čini da izgledate starije. Gubitak kose se javlja iz različitih razloga, kao što su hormonalni poremećaj, neadekvatna nega kose, neuhranjenost, upotreba određenih lekova koji se koriste za različite bolesti kao što su giht, krvni pritisak, kao i antidepresivi,čak i tiroidni poremećaj može dovesti do gubitka kose. Gubitak kose zbog ovih razloga se ne može u potpunosti kontrolisati, ali pojačanom spoljašnjom negom moguće je smanjiti taj gubitak. Med je poznata prirodna hrana koja nudi razne zdravstvene pogodnosti a pomaže i u sprečavanju gubitka kose.Ovo je pregled korisnih uticaja koje med ima kada je u pitanju nega kose.

Kako med deluje na sprečavanje gubitka kose?

Med deluje na dva različita načina u cilju sprečavanja gubitka kose.

Deluje kao humektans i sprečava opadanje kose sprečavanjem gubitka njene vlage.Visok sadržaj šećera u medu pomaže kosi da zadrži vodu i tako održava vlažnosti kose.U stvari ovaj sadržaj vlage pomaže da se kutikula vlasi zadrže mekim.

Antibakterijska svojstva:

Antibakterijska svojstva meda pomažu zdravlju kože glave. Zauzvrat, smanjuje se rizik od peruti, a time i opadanje kose.

Prednosti meda za kosu

Med služi kao odličan regenerator za kosu:

Interesantno je da med za kosu deluje kao regenerator.Pomešajte med i maslinovo ulje u odnosu 1:2 i nanesite smesu na kosu trideset minuta pre pranja kose. Podesite količinu maslinovog ulja u smesi u zavisnosti da li imate masnu ili suvu kosu.

Čini kosu sjajnom i blistavom:

Povećana izloženost suncu čini kosu suvom i bez sjaja. Ovaj izgubljeni sjaj se može vratiti medom.Pomešajte dve kašike meda u dve šolje tople vode i poprskajte sadržaj na kosu.

Mere opreza pri korišćenju meda za kosu

Da biste uživali u prednostima meda za kosu bez neželjenih efekata kao što su mršenje kose zbog lepljive prirode meda neophodno je poštovati određene mere predostrožnosti.

Koristite vrlo male količine meda.

Pomešajte med sa uljem za dubinsku regeneraciju kose.
Nemojte zagrevati med da ne bi uništili njegova lekovita svojstva.

Jednostavni preparati o dmeda za negu kose

Ovi recepti sa medom se mogu napraviti kod kuće,ne mogu izlečiti ćelavost u potpunosti,ali definitivno pomažu za podmlađivanje kože glave,čak promovišu rast kose nakon duže upotrebe.

Med i maslinovo ulje:

Pomešajte jednu kafenu kašičicu cimeta uz jednu supenu kašiku Manuka meda sa potrebnom količinom maslinovog ulja napraviti kremastu smesu. Potom masirajte kožu glave kremom i operite kosu nakon 15-20 minuta. Za postizanje boljih rezultata primenite ovaj postupak najmanje tri puta nedeljno.

Drugi način korišćenja maslinovog ulja i meda je da im se doda malo blagog šampona.Ovo je izuzetno efikasan metod da kosa budečista, sjajna i meka! Ovo je takođeo dličan način za raspetljavanje kose.

Med i rakija
U čašu vodke ili rakije dodajte sok od crnog luka, potom dodajte supenu kašiku meda i dobro promešajte.Ovu smesu nanesite na teme svake večeri i pokrijte kosu kapom. Ujutru temeljno operite kosu šamponom.

Med i sok od crnog luka
U ¼ šolje soka od crnog luka dodajte jednu kašiku meda i dobro promešajte. Utrljajte smesu na kožu glave svakog dana i operite je ujutru.

Med i žumance
Pomešajte žumance sa veoma malom količinom meda-jednom supenom kašikom i masirajte kožu glave i kosu smesom. Neka odstoji trideset minuta pa potom operite kosu. Ovo je najbolji a jednostavan lek za suvu kosu.