med i cimetSladak, sirov med ima više namena. Možete ga koristiti da zasladite šolju čaja, glazirate šunku ili kao sastojak mnogobrojnih kolača. Med je takođe prirodni humektant, što znači da deluje antibakterijski i daje vlažnost, tako da Vam može popoći u uklanjanju bubuljica. Zato ovu mešavinu zovemo maska od meda.

Stvar je u tome što nije svaki med pravljen na isti način i ako želite kvalitetnu masku, morate odabrati i nešto skuplji med, prirodno uzgajan. U svakom slučaju, jeftinije je nego kupovati preparete ili ići na kozmetičke tretmane protiv akni koji će ih i ukloniti, ali će takođe i isušiti vašu kožu.

Iako je organski uzjagan med nešto skuplji od „običnog“, za ovu masku se svakako isplati kupiti ga, a dodatni je plus što znate šta stavljate na lice.

Recept: maska za lice za nežnu kožu

Želite da napravite masku koja će Vašem licu dati zdrav sjaj i meku kožu? U posudi umutite dve kašike svežeg limunovog soka i dve kašike meda. Umijte se toplom vodom i očistite lice kao i obično. Nemojte previše brisati lice, kako bi Vam pore ostale otvorene.

Kada završite sa umivanjem i sušenjem kože, nanesite ovu smesu kao i bilo koju drugu masku, odnosno svuda po licu izuzev predela oko očiju. Ostavite masku da deluje 20 minuta. Sperite masku toplom vodom. Nakon toga se umijte hladnom vodom kako bi se pore zatvorile. Preporučljivo je koristiti ovu masku jednom nedeljno.

Maska protiv akni

Ako imate ozbiljniji problem sa bubuljicama i potrebna Vam je jača maska, postoji rešenje i za to. U činiju izdrobite dva ili tri asptirina (bez glazure; ako su pilule glazirane sperite glazuru pod toplom vodom, dok ne ostane samo čist lek). Dodajte kašiku vode u izdrobljeni lek i mešajte dok se smesa ne izjednači. Dodajte jednu kašiku meda i dobro promešajte.

Operite lice toplom vodom kako biste otvorili pore na licu. Nanesite masku na lice i držite je 10-15 minuta. Nakon toga sperite masku toplom vodom i još jednom se umijte hladnom vodom kako biste zatvorili pore. Pošto ova maska uključuje i aspirin, koji je sintetički lek, nemojte je koristiti više od jednom nedeljno.

Važno: ako ste alergični na aspirin, nemojte koristiti ovu masku. Preko kože ne možete apsorbovati aspirin u onoj meri kao kada biste ga popili, ali ga ipak u određenoj meri apsorbujete. Zato ako ne smete da pijete aspirin iz zdravstvenih razloga, nemojte koristiti ni masku od njega.

Maska protiv bubuljica od meda i cimeta

Maske za lice su odlične, ali ponekad nemate vremena da ih pravite i mešate. Nema problema, ovaj proces je vrlo kratak. Sipajte u šaku oko ¼ kašike cimeta i dodajte na to oko ¼ kašike meda. Trljajte tu smesu među rukama dok se ne izjednači i razmažite po najkritičnijim delovima lica. Ostavite da deluje 15 minuta i zatim operite toplom vodom, ili možete i prespavati sa tim i sprati to ujutru.

Izuzeci

Kao što nije svaki med isti, tako nisu ni bubuljice. Med je izuzetno dobar za bubuljice jer napada bakterije. Ako su Vaši problemi sa kožom izazvani bakterijama, med će učiniti da brzo nestanu. Međutim, ako su bubuljice rezultat hormonalnog disbalansa, nuspojava nekog leka ili dijete, med Vam neće pomoći da ih uklonite. Ipak, omekšaće Vam kožu i generalno poboljšati izgled lica.