Bademovo ulje je najpopularnije temeljno ulje za masažu i jedno od najčešće korišćenih ulja u kozmetici. Ono nema jak miris i dobro se razmazuje, a omekšava i hrani kožu, smiruje osetljivu, nadraženu i upaljenu kožu, te neguje sve tipove kože, a posebno suvu i osetljivu kožu lica…

Od nekoliko kašika bademovog ulja i pola ploda avokada može se pripremiti krem maska za negu tela. Budući da je bademovo ulje bogato belančevinama, a avokado vitaminima A i E, oboje su izvrsna hrana za kožu…

U svaku kupovnu kozmetičju kremu za negu lica ili tela može se umešati malo bademovog ulja koje će kremu učiniti mekšom…

bademovo ulje za

Maska za jako suvu i osetljivu kožu lica

1 kašičica pivskog kvasca
2 kašike vode 1-2 kašike bademovog ulja
1 kašičica meda
1 kašičica ražanog brašna
Pivski kvasac rastopiti u vodi, dodati bademovo ulje, med i brašno i kremasto umešati. Masku nežnom masažom naneti na očišćenu i pokvašenu kožu lica. Nakon što odstoji 15-20 minuta, masku isprati toplom vodom.

Krema za suve i oštećene ruke

0,5 dl bademovog ulja
60 g meda
1 dl glicerina
Nad parom vruće vode otopiti med, dodati glicerin i kremasto umešati. Kad se smesa ohladi, umešati bademovo ulje. Kremom mazati ruke nekoliko puta tokom dana ili dobro namazati ruke pre spavanja i navući pamučne rukavice.

Maska od badema za čišćenje lica

2 kašike mlevenih badema
2-3 kašike ključale vode
1 kašika bademovog ulja
1 kašika meda
Mlevene bademe, vrelu vodu, bademovo ulje i med kremasto umešati. Toplu masku nežnom masažom naneti na očišćenu i pokvašenu kožu lica, ostaviti da deluje 15-20 minuta, a potom isprati mlakom vodom.

Pakovanje zankosu od badema

3-4 kašike bademovog ulja
3-4 kašike limunovog soka
1 žumance
U bademovo ulje kremasto umešati limunov sok i žumance. Smesu nežnom masažom naneti na čistu i mokru kosu i kožu glave, glavu prekriti folijom te umotati u topli peškir. Nakon što pakung odstoji 20-30 minuta, kosu oprati ili samo isprati toplom vodom.

Sjajni balzam za usne

2 kašike bademovog ulja
1 kašičica ulja
pšeničnih klica
1 kašičica meda
1 kašika pčelinjeg voska
Nad parom vruće vode lagano zagrevati bademovo ulje i pčelinji vosak dok se vosak ne otopi. U toplu smesu umešati med i ulje pšeničnih klica i mešati dok se alzam ne ohladi. Po želji, u balzam umešati 1 kap mirisnog eteričnog ulja. Balzam čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi.

Mleko od badema za čišćenje lica

100 g oljuštenih semenki badema
3 dl mleka
1-2 kašike bademovog ulja
Oguljene semenke badema samleti i umešati u mleko. Nad parom vruće vode mleko lagano zagrevati 30 minuta, ali mleko ne sme zakuvati niti se stvoriti kožica. Nakon što pokriveno odstoji 2-3 sata, mleko procediti, dodati bademovo ulje i dobro protresti. Mleko čuvati u frižideru i potrošiti u roku 7 dana.

Losion od badema za čišćenje lica

100 g oljuštenih semenki badema
3 dl ključale destilovane vode
2-3 kašike limunovog soka
Oguljene semenke badema samleti i kremasto umešati s malom količinom destilovane vode, a nakon toga se umeša i ostatak vode. Nakon što smesa odstoji 2-3 sata, tečnost procediti, a smesu dobro protisnuti. U bademovu vodicu dodati limunov sok i dobro protresti. Losion čuvati u frižideru i potrošiti u roku 7 dana.